Kde prebieha samozber broskýň 2020? Tu nazbieraš tie najlepšie!

Kde prebieha samozber broskýň 2020? Tu nazbieraš tie najlepšie!

Možnosť nazbierať si čerstvé ovocie niekde v sade je u mnohých viac než vítaná. Všade na Slovensku nájdeme samozberné miesta, kde je možné nazbierať si ovocie rôzneho druhu. Veľmi populárne sú každoročne najmä jahodoviská, no na rôznych miestach je možné oberať i maliny, marhule, čučoriedky či dokonca hrach. V plnom prúde je aj tohtoročný samozber broskýň. Pre mnohých sú práve broskyne veľmi obľúbeným ovocím. Sú šťavnaté, sladučké a počas leta i perfektne osviežia. Je pritom mnoho dôvodov, prečo jesť broskyne pravidelne. Sú napríklad bohaté na vitamín C, ktorý je okrem iného dôležitý pre správnu funkciu nášho imunitného systému.

Telu však doplnia i niektoré vitamíny skupiny B, horčík, zinok či selén. V broskyniach sa tiež ukrývajú karotenoidy s antioxidačnými účinkami. Toto obľúbené letné ovocie podporuje výživu našej pokožky, vďaka svojmu zloženiu pôsobí protistresovo a rovnako prispieva k dobrému tráveniu. A čo sa dá s množstvom nazbieraných broskýň robiť? Keď sa ich dosýta najete, môžete začať zavárať či pripraviť na zimu zásobu džemov. Potom neváhajte zo špajzy vytiahnuť múku a upiecť tradičný kysnutý koláč s mrveničkou či iné múčniky. Poďme sa pozrieť na to, kde na Slovensku sa teda dajú túto sezónu vlastnoručne nazbierať broskyne.

Pozri aj: Poznáme najlepšie náhrady rybacej omáčky v ázijských jedlách!

broskyne

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa dajú tento rok zbierať broskyne?

  • Plantex – Ovocný sad vo Veselom – v prípade dozretia broskýň je tu možný samozber počas týždňa od 8:00 do 17:00, prípadne i v sobotu od 8:00 do 12:00. Zberajú sa rôzne odrody, ktoré sú vhodné na konzum, zaváranie aj vypálenie. Cena je 1,39 € za kilogram. Ďalšie informácie, napríklad o konkrétnych časoch zberu a otváracích hodinách, nájdete na plantex.sk alebo ich FB stránke.
  • Poľnohospodárske družstvo Čachtice – zber broskýň sa začiatkom augusta začal aj v ovocnom sade pri Čachticiach. Tu sa zbierajú sladučké broskyne v cene 1 € za kilogram. Zber spravidla prebieha počas pracovného týždňa od 7:00 do 17:00 a v sobotu od 7:00 do 12:00. Aktuálne informácie o možnostiach zberu môžete rovnako sledovať na ich FB stránke.

  • Majcichov – v obci Majcichov pri Seredi sa zberajú broskyne za 1,50 € za kilogram. Momentálne v sadoch dozrieva odroda Flamengo, ktorá sa dá ľahko odkôstkovať. Je dobrou voľbou na zaváranie, ale aj konzumáciu. Zbery prebiehajú vo vopred určené dni od 16:00 do 19:00. Zber prebieha na objednávky. Bližšie informácie o možnostiach zberu a iné dôležité oznamy sledujte na ich FB stránke.

zber broskýň

Zdroj: Shutterstock®

  • Farmársky dom Sedliská – populárna lokalita na samozber ovocia. Sedliská, okres Vranov nad Topľou, sa nachádzajú pod hradom Čičva. Spoločnosť Agromix ponúka broskyne za 1,5 € za kg, okrem toho aj slivky a čučoriedky. Samozber prebieha v pracovných dňoch od 7:00 do 15:30 a v sobotu od 7:00 do 12:00. Aktuálne informácie hľadajte na ich FB stránke.

  • Poľnohospodárske družstvo Vajnory – tu je aktuálne možnosť iba zakúpenia broskýň. V ponuke sú viaceré odrody – Flamengo, Redhaven či Fairhaven. Cena sa pohybuje od 1,2 € za kg do 2,4 € za kg. Viac informácií o miestach aj konkrétnych časoch predaja sa dozviete na ich FB stránke. Okrem broskýň majú v ponuke aj kukuricu či hrozno z vlastných viníc.

  • emBIO Moravské Lieskové – tu je v ponuke predaj aj samozber rôznych druhov ovocia z ekologických sadov. Spoločnosť dokonca v roku 2020 prvýkrát otvorila samozbery. V ponuke majú jahody, maliny, černice, arónie, slivky, marhule i broskyne. O aktuálnych možnostiach samozberu či zakúpenia ovocia sa viac dozviete na ich FB stránke.

  • Agro Matúškovo – minulé roky ponúkalo samozber broskýň aj AGRO - MATÚŠKOVO, s.r.o., no tohto roku sem cestu mieriť nemusíte. Z dôvodu silných jarných mrazov sa tu samozber a predaj broskýň v roku 2020 neuskutoční. Úroda broskýň v roku 2020, žiaľ, zamrzla aj v Broskyňovom sade Veľké Vozokany.

Odporúčame: Rýchle letné recepty bez varenia: Na stole budú raz, dva, tri!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 14.08.20 06:38

ĽŠ
karma
100.00

I pre nás sú broskyne veľmi obľúbeným ovocím, ďakujem za zoznam!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 14.08.20 07:33

MC
karma
109.00

broskyne máme radi ,najradšej čerstvé.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 14.08.20 10:07

KK
karma
105.00

broskyne mám rada čerstvé a aj zavárané

  • 3
Odpovedať

Elena Švachová 15.08.20 22:00

karma
109.00

emBIO Moravské Lieskové poznám,mali sme od nich jahody.Broskyne tiež milujem a už sa teším na aróniu.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní