Kontrola partnerovho telefónu: Ide o prirodzenú vec alebo je to zásah do súkromia?

Kontrola partnerovho telefónu: Ide o prirodzenú vec alebo je to zásah do súkromia?
  • 06.12.2022
  • Michaela Kožáková

V dnešnej dobe plnej moderných technológií je kontrolovanie a sledovanie partnera naozaj veľmi jednoduché. Niekoľkými ťuknutiami prstov získate prístup k textovým správam, e-mailom, správam na sociálnych sieťach či k histórii vyhľadávania. Elektronické zariadenia sa dnes menia na tie najdôvernejšie a najtajnejšie zákutia nášho života. Majte však na pamäti, že smartfóny, tablety, počítače či GPS zariadenia sú nielen veľmi užitočné, ale dokážu sa tiež proti nám otočiť.

Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí nevedia odolať túžbe nahliadnúť do telefónu svojho partnera a zistiť s kým alebo o čom si píše. Pravdepodobne na to máte dôvod. Alebo je to žiarlivosť, ktorá vás motivuje či potreba mať všetko pod kontrolou? 

Podľa prieskumu spoločnosti Avast, zaoberajúcej sa antivírusovým softvérom, 1 zo 4 žien a 1 z 5 mužov tajne kontrolujú telefón svojho partnera. Čo všetko nás motivuje k tomu, aby sme nahliadli do partnerovho súkromia? Kontrola partnerovho telefónu –  je to vôbec v poriadku?

Neprehliadni: VIDEO: Nadelili sme si darček k 10. výročiu – takto prebiehala prerábka nášho ateliéru

Dôvera je základom vzťahu

Prečo niektorí z nás sledujú alebo kontrolujú svojich partnerov? Podľa psychológov je za tým v prvom rade dôvera. Ak partnerský vzťah nie je založený na dôvere, skôr či neskôr môžu vzniknúť takéto problémy. Trochu iné je to v prípade, keď jedna strana tú dôveru zradí. Ťažko však očakávať, že sledovanie a kontrolovanie elektronickej pošty či účtov na sociálnych sieťach situáciu vyrieši a dôveru obnoví. Lepším riešením je komunikácia – o všetkom sa úprimne porozprávať.

Vnútorná neistota

Ďalším dôvodom, ktorý môže byť za tajným prezeraním partnerových správ je neistota. Napriek vášmu tvrdeniu, že neveríte partnerovi, lebo on určite s niekým flirtuje a vypisuje si dvojzmyselné správy, v skutočnosti je to vaša vlastná nedôvera v samu seba a vo vlastné kvality.

Keďže vaša sebaúcta je veľmi nízka, neveríte si a máte pochybnosti o tom, či ste pre svojho partnera dosť dobrá. Máte strach, že si nájde inú ženu, ktorá je od vás lepšia, krajšia, múdrejšia. A to vo vás vzbudzuje nedôveru, pocit ohrozenia a zvýšenú potrebu kontrolovať vášho partnera. 

Komunikácia vo vzťahu

Mnohí psychológovia a sexuálni terapeuti tvrdia, že kontrola partnerovho telefónu môže súvisieť aj s problémami v oblasti intimity a komunikácie. Ak pár nie je k sebe otvorený, nezhody sa neriešia a podozrenia začínajú rásť. Namiesto toho, aby sa k problémom obaja partneri postavili čelom, môže jeden z nich cítiť potrebu potajme kontrolovať telefón či počítač toho druhého, pretože sa to zdá ľahšie ako viesť napätý rozhovor.

Kontrola súkromnej pošty sa stala jednoduchšou, ako byť zraniteľný a podeliť sa o to, ako sa cítite a prečo máte nutkanie skontrolovať partnerov telefón. Mnohí z nás si myslia, že ak sa k vám váš partner v poslednom čase nesprával príliš zhovievavo a vy neviete prísť na to prečo, odpoveď môžete nájsť v jeho telefóne. 

Pozri aj: Predstaviteľ Aquamana (Jason Momoa) sa odviazal: Fanúšičky potešil pohľadom na jeho holý zadok

Tajné prezeranie pošty nie je v poriadku

Žiarlivosť, neistota, pochybnosti a nedôvera vás môže doviesť až k tomu, že využívate každú možnú chvíľku, keď váš partner odíde od počítača alebo nechá niekde položený telefón. K extrémnym prípadom patrí zakladanie si falošného účtu na „čete" a overovanie si, či sa partner nechá zviesť, kontrolovanie výpisu z bankových účtov či sliedenie hesla do e-mailovej schránky.

Dnes dokonca existujú i rôzne aplikácie na sledovanie partnera či skrytý sledovač mobilných telefónov, vďaka ktorým môžete kontrolovať partnera alebo mať prehľaď o tom, kde sa nachádza.

Tajné prezeranie správ, komunikácie a histórie prehliadača nie je vôbec v poriadku. Takáto prehnaná zvedavosť a podozrievavosť vo vzťahoch vás dostane skôr na šikmé plochy ako do vytúženej harmónie a pohody.

Ak aj zistíte, že váš partner flirtuje s niekým iným, pravdepodobne nebudete schopní s tým niečo urobiť, keďže pocit hanby bude väčší. Predtým, ako podľahnete pokušeniu nazrieť do súkromia vášho partnera, spýtajte sa samých seba, ako budete zaobchádzať so získanými informáciami a čo týmto počinom vlastne dokážete. 

Sledovanie vášho partnera je považované za nezdravé správanie. Nie je to len stresujúce pre vášho partnera, ale je to rovnako duševne mučivé i pre vás. Keďže ste zaujatí zisťovaním pravdy, máte málo energie sústrediť sa na čokoľvek iné.

Robte to takto

Prezeranie cudzej pošty je neprístupné a to aj v prípade, že ide o vašu najbližšiu osobu. Keď budete mať slabú chvíľku a prezriete si maily alebo „esemesky" vášho partnera, je vhodné sa hneď priznať a úprimne povedať, čo vás k tomu viedlo. A, samozrejme, sa nezabudnite ospravedlniť. 

Váš partner môže takýto počin považovať za prejav nedôvery a zásah do svojho súkromia. Existujú však i páry, pre ktoré je prirodzené, že si môžu navzájom kedykoľvek vstupovať do mailu a mobilu, zdvíhať partnerov telefón či čítať správy. 

Namiesto plytvania energiou sledovaním a podozrievaním, radšej strávte plnohodnotný čas so svojím partnerom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Frnová 06.12.22 08:41

MF
karma
100.00

za mňa je to určite zásah do súkromia...

  • 1
Odpovedať

Gabriela Kožejová 09.12.22 09:22

GK
karma
-1.00

Urobila som to len raz a moje obavy sa potvrdili. Je pravda ze pokiaľ človek ide prezerať mobil tak to musí byť s tým ze ak tam niečo nájde tak s tym určite chce niečo urobiť. Ak to však nechce riešiť tak nech to radšej nerobí pre vlastné dobro.

  • 1
Odpovedať

Anna Jasná 12.12.22 16:25

AJ
karma
-1.00

Pokiaľ človek funguje "v zdravom vzťahu" nie je nutné mať potrebu akejkoľvek kontroly

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní