Moje javisko svet - knižná novinka od Andrei Coddington

Moje javisko svet - knižná novinka od Andrei Coddington

Herečka židovského pôvodu Dalma Špitzerová bola do posledného dychu dáma. Prežila vojnu, pracovný tábor v Novákoch aj režim, ktorý jej bránil v realizácii. Nič ju však nezlomilo. Nikdy sa nesťažovala, silná vôľa a obdivuhodná trúfalosť ju posúvali vpred.

Život si zrežírovala ako divadelné predstavenie, lebo sen stať sa hereckou hviezdou sa jej nenaplnil podľa predstáv. Verila, že ju v mnohých situáciách zachránila krása, a ak jej nesadli kulisy či vedľajšie postavy, dotvorila si ich. Dalmina výpoveď je plná detailov o živote na hrane, všadeprítomnej smrti, o láske, nádeji a pravde, ktorá sa môže ľahko prekrútiť. 

Začítajte sa aj vy do knižnej novinky od Andrei Coddington MOJE JAVISKO SVET.

Andrea Coddington Moje javisko svet

Zdroj: Andrea Coddington

Andrea Coddington

Spisovateľka a novinárka, autorka románových aj biografických bestsellerov. Jej kariéru odštartoval sčasti biografický román Mal to byť pekný život. „Moja inšpirácia príbehmi, ktoré píše život, ma priviedla k fascinujúcim osobnostiam. Ich kľukaté cesty, vôľa nepoddať sa úderom osudu, um a nadšenie z maličkostí sú pre mňa učebnicou životných múdrostí. Dalma bola a navždy ostane divou.“

Vo vydavateľstve IKAR od autorky vyšlo:

  • Židovka (2010, 2020)
  • Cudzia krv (2011)
  • Predohra (2012)
  • Milovanie (2013)
  • Mal to byť pekný život (2014)
  • Jozef Bednárik (2014)
  • Divoké kone (2015)
  • Dedičný hriech (2018)
  • Tenis je môj život (2019)
  • Prečo ja? (2020)
Andrea Coddington

Zdroj: Andrea Coddington

Úryvok z knižnej novinky MOJE JAVISKO SVET

Boli štyria, mladí, agresívni a sebavedomí. Dvere rozkopli s takou zvlčilou samozrejmosťou, že som sa ihneď modlila, nech je to jediná ujma. Hučali na prestrašenú mamu, ktorá sa v panike snažila utíšiť môjho mladšieho kvíliaceho brata Ernesta.

„Prišli sme si zobrať, čo ste si nahrabali,“ pena im kypela z papúľ.

Mama ani necekla, všetkých nás schovala za seba do kuchyne. Vyhrabala posledné zvyšky dôstojnosti veriac, že sa ich besnenie rýchlejšie skončí. 

„Kdeže schovávaš porcelán, židuľa smradľavá?“ pristúpil k nej jeden nechutný a čižmou rozkopol sekretár, ktorý držal pokope už len silou vôle. Ako sa z neho na zem vysypal mamin prenádherný tanierový servis, rozplakala som sa. Z očí sa mi rinuli krokodílie slzy. 

„Zlato, zlato nemáš?“ kričal druhý.
„Nemám nič.“
„Ani v hube?“ chytil jej drsne tvár a rozďavil ústa. 

Chcela som ho zastaviť, ale od strachu som sa nepohla, iba plač som neovládala. 

„Kurva židovská, drž hubu!“ strelil mi gardista také zaucho, že ma hodilo o stenu. 

Z nosa sa mi pustila krv a možno som mala aj otras mozgu, lebo na chvíľu sa mi zahmlilo pred očami. Mama by bola aj z kože vyskočila, len keby mohla vymeniť moje ubolené líce za svoje. Proti hrubej sile sme boli bezbranní, ale nad porozhadzovanými skriňami, pošliapanou bielizňou a zakrvaveným svetrom som sa zaprisahala, že plačem posledný raz. 

Prečítajte si tiež: Andrea Coddington: Múza ma nekope

Andrea Coddington Moje javisko svet

Zdroj: Andrea Coddington


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní