Správna starostlivosť o izbové rastliny v zime: Aké chyby nerobiť?

Správna starostlivosť o izbové rastliny v zime: Aké chyby nerobiť?

Správna starostlivosť o izbové rastliny je veľmi dôležitá. Vďaka tomu bude zeleň v našich obydliach pekne rásť, bude sa jej dariť a budú ju obchádzať rôzne choroby či škodce. Ak sa už o svoje rastliny v domácnosti staráte nejaký ten piatok a zatiaľ sa im darí, pravdepodobne ste našli tu správnu cestu či spôsob, ako na to. Blíži sa však zima a netreba zabúdať na to, že starostlivosť o izbové rastliny môže byť v tomto období trochu iná. Menia sa požiadavky samotnej rastliny, no uškodiť jej zároveň môžu zmeny v okolitom prostredí. Ako často napríklad rastliny cez zimu polievať? Je ich vhodné hnojiť či presádzať? A na čo všetko ešte treba myslieť, aby sme ich udržali cez zimu nažive? V nasledujúcom článku vám poradíme, ako by mala vyzerať správna starostlivosť o rastliny v zime a ktorých chýb sa nedopúšťať.

Odporúčame: Najkrajšie sukulenty do bytu: Ktoré privítaš aj u seba doma?

polievanie rastlín

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na zálievku!

S príchodom zimy je ako prvé potrebné u väčšiny izbových rastlín znížiť zálievku. Je dôležité myslieť na to, že rastlinky sú počas zimy v akomsi období pokoja. Ich rast sa spomaľuje a nepotrebujú toľko vlahy, ako počas vegetačného obdobia. Rovnako sa znižujú požiadavky na vodu kvôli nižšej intenzite svetla, keďže rastliny už nemajú k dispozícií toľko slnečných lúčov. Ak sú však rastliny umiestnené v značne vykúrenej miestnosti, alebo dokonca priamo v blízkosti vykurovacieho zariadenia, môže sa ich substrát vysušovať rýchlejšie a v tomto prípade je teda potrebné i častejšie zalievanie. Vždy je preto najvhodnejšie zalievať rastlinu vtedy, keď vrchná časť substrátu trochu preschne. Dávame pozor na preliatie, ktoré vedie k hnilobe koreňov.

Dobré svetelné podmienky

Ako sme už naznačili vyššie, zima je charakteristická nedostatkom slnečných lúčov. Rastliny, ktorým sa počas leta darilo na stanovišti s dostatkom rozptýleného slnečného svetla, sa razom ocitnú cez zimu v polotieni, a tie, ktoré dobre znášali polotieň, sú už takmer v úplnej tme. Pri nedostatku svetla však môžu mnohé rastliny výrazne trpieť. Práve preto sledujte konkrétne požiadavky rastliny na svetlo. V prípade potreby pomôže, ak ju posuniete bližšie k oknu, tie v menších kvetináčoch tiež môžete umiestniť priamo na parapet. Pomôže, ak budete počas dňa vyťahovať žalúzie aj odhŕňať záclony. Rastliny tiež pravidelne otáčajte, pretože listy sa zvyknú ťahať za zdrojom svetla.

starostlivosť o rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Ochrana pred chladom aj teplom

Izbové rastliny je tiež potrebné počas zimy chrániť pred rôznymi okolitými negatívnymi činiteľmi, ako sú napríklad zmeny teplôt. Neprospieva im nadmerné teplo z blízkeho vykurovacieho zariadenia, ktoré ich môže vysúšať a spôsobovať až padanie listov. Preto je ich vhodné od zdroja tepla umiestniť trochu ďalej. Nápomocné je i pravidelné rosenie listov rozprašovačom. Škodiť im môže aj chladný až mrazivý vzduch, ktorý na nich pôsobí počas vetrania. Rastliny však potrebujú čerstvý vzduch a vetranie je zároveň počas zimy veľmi dôležité. Dávajte však pri vetraní pozor na to, aby rastlina nebola v prievane. Vždy ju radšej premiestnite. Okrem toho zabezpečte, aby sa listy rastlín nedotýkali skiel studených okien.

Odporúčame: Čo s prázdnym rohom v spálni? Prinášame ti niekoľko nápadov!

pestovanie rastlín

Zdroj: Shutterstock®

Prevzdušnenie substrátu a správna vlhkosť

Počas zimy tiež neváhajte izbovým rastlinám z času na čas dopriať prevzdušnenie substrátu. Prekypriť pôdu v kvetináči môžete napríklad pomocou menších hrabličiek. Vďaka tomu sa vlaha aj vzduch dostanú ku koreňom ľahšie. Okrem toho rastliny chráňte pred suchým vzduchom, ktorého príčinou môže byť práve vykurovanie v miestnosti. Výsledkom môže byť hnednutie končekov listov. Ako sme spomenuli už vyššie, rastliny je preto prospešné pravidelne zvlhčovať rosením. Z listov tiež neváhajte pravidelne utierať prach. Rastlinám s čistými listami sa bude ľahšie dýchať aj prijímať slnečné lúče. Zeleni tiež môžete dopriať menší zostrih. Odstráňte však len suché či poškodené časti, ktoré rastlinu okrádajú o energiu. Prezimovanie bude o to ľahšie a bezproblémovejšie.

hnojenie rastlín

Zdroj: Shutterstock®

Hnojiť a presádzať?

Ako poslednú môžeme ešte otvoriť otázku vhodnosti a potreby hnojenia a presádzania izbových rastlín počas zimy. Ako sme už spomenuli vyššie, interiérové rastliny v tomto období skôr odpočívajú, ako by mali intenzívne rásť. Vo väčšine prípadov pre ne práve nie je vegetačné obdobie. Práve preto sa rastliny neodporúča presádzať a už vôbec nie rozmnožovať. Ani na hnojenie vo všeobecnosti nie je počas zimy potrebné myslieť. Ak však máte doma napríklad kvitnúce izbové rastliny, tým môžete dopriať takouto formou živiny raz za tri či štyri týždne.

Pozri aj: JAPANDI bývanie, ktoré kombinuje dva najobľúbenejšie štýly: Inšpiruj sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 30.11.20 08:43

KK
karma
109.00

snažím sa dodržiavať a zatiaľ sa mojim izbovým kvetom darí

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 30.11.20 08:48

MC
karma
109.00

Nemám dobré podmienky na prezimovanie kvetín.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.11.20 17:32

MM
karma
100.00

moje kvety v zime trpia, nemáme ideálne podmienky a po letnení na balkóne či v záhrade, hromadne zhadzujú listy

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 01.12.20 06:42

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady, snažím sa dodržiavať.

  • 1
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 21:03

SK
karma
113.00

Krásna fotečka s mačičkou. :)

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 25.03.21 10:25

karma
127.00

mne túto zimu umrelo niekoľko rastliniek :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní