Šupky z jabĺk, banánov, cibule a ďalších potravín – TOP tipy, ako ich zužitkovať

Šupky z jabĺk, banánov, cibule a ďalších potravín – TOP tipy, ako ich zužitkovať

Ovocné a zeleninové šupky sa môžu na prvý pohľad javiť ako odpad. Je bežnou praxou, že ak očistíme zemiaky či mrkvu alebo si ošúpeme pomaranč, šupy smerujú práve do koša. Robíte to tak aj vy? Pravdou je, že obrovské množstvo šupiek môžeme ďalej ešte nejakým spôsobom zužitkovať, čo je skvelý spôsob, ako minimalizovať odpad v domácnosti

V prvom rade je vhodné zamyslieť sa nad tým, ktoré druhy ovocia a zeleniny šúpeme zbytočne. Mnohé šupky sú totiž jedlé, vrátane tých zo zemiakov, mrkvy, jabĺk, hrušiek, paradajok, uhoriek, cukety, baklažánu či dokonca z kivi. Niektoré recepty si však šúpanie, takpovediac, vyžadujú. V tom prípade možno jedlé šupky skonzumovať aj inou cestou, prípadne sa dajú využiť aj inak než na konzumáciu, a to vrátane tých, ktoré nie sú úplne jedlé (napr. banánové alebo cibuľové). 

Pozrite sa spolu s nami na množstvo skvelých a užitočných tipov, ako na využitie šupiek z rôznych druhov ovocia a zeleniny.

Šupky z jabĺk

  • Čajová zmes – jablkové šupky vysušte, nakrájajte pridajte k nim sušené hrozienka, klinčeky a kúsky škorice. Na prípravu čaju stačí zaliať 1 PL zmesi horúcou vodou. Takto sa dajú použiť aj hruškové šupy.
  • Sladké chipsy – v hlbšej miske zmiešame 2 PL hnedého cukru, 1 ČL múky a 1/2 mletej škorice. Do zmesi nasypeme jablkové šupy a dobre ich v nej obalíme. Následne ich poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme do chrumkava pri teplote 200 °C (asi 30 až 45 minút). Šupy počas pečenia párkrát premiešame.
  • Jablkový sirup – jablkové šupy zalejeme vodou a privedieme k varu, následne na miernom plameni varíme do úplného zmäknutia. Potom vývar scedíme cez plátno alebo husté sito do druhého hrnca. Na dva litre tekutiny pridáme asi 1/2 kg cukru. Zmes privedieme k varu a počkáme, kým sa rozpustí cukor. Následne znížime plameň a varíme pomaly do zhustnutia. Hotový sirup nalejeme do zaváracích pohárov alebo fliaš a sterilizujeme 20 minút. 

Odporúčame: ​Ako sa zbaviť molí v domácnosti? Tieto 100 % účinné triky ocení každý

Banánové šupky

  • Starostlivosť o rastliny – rastliny s veľkými zelenými listami potrite vnútornou stranou banánovej šupky. Týmto jednoduchým trikom ich zbavíte nahromadeného prachu vďaka prítomným olejom. Listu dodáte živiny, sviežosť a lesk. 
  • Hnojenie rastlín – banánové šupky nakrájajte na menšie kúsky a pridajte ich priamo do kvetináča okolo spodnej časti rastliny. Takto zaistíte stabilný zdroj výživných látok pre rastlinu.
  • Kuracie prsia na banánových šupkách – banánové šupky uložíme na plech s papierom na pečenie. Na ne poukladáme osolené a okorenené alebo namarinované kuracie prsia. Pečieme pri teplote 190 °C asi 20 až 30 minút (v závislosti od veľkosti). Vďaka tomuto triku bude mäso jemnejšie a šťavnatejšie, nespáli sa ani nevysuší. 

Zemiakové šupy

  • Domáce chipsy – ešte pred šúpaním zemiaky dôkladne vyumývajte. Zvyšné šupky podľa potreby nakrájajte na menšie plátky a ponorte na hodinu do vody s ľadom. Následne ich osušte a opražte na panvici s olejom alebo upečte do chrumkava vo vyhriatej rúre (200 °C). Pred podávaním posoľte. Podobný postup môžete zvoliť aj v prípade mrkvových alebo petržlenových šúp.
  • Podpaľovač – zemiakové šupky možno sušiť do zásoby a následne používať pri zapaľovaní táborového ohňa, grilu, krbu alebo piecky. 
  • Proti slimákom – zemiakové šupky necháme vysušiť a následne ich zakopeme do pôdy v blízkosti rastlín. Poslúžia na odháňanie škodcov slimákov. 

Cibuľové šupy

  • Farbenie vajíčok – počas veľkonočných sviatkov vyskúšajte farbenie vajíčok pomocou cibuľových šúp. Celé vajíčka stačí uvariť spolu so šupkami z cibule. Získate tak rôzne hnedé až fialkové vajíčka. Nafarbiť vajíčka takouto prírodnou metódou môžete aj tak, že ich obalíte najskôr šupkami, následne alobalom a potom dáte variť. 
  • Ochrana rastlín – zmiešajte 100 g šupiek a 1 l vody. Zmes nechajte vo vzduchotesnej nádobe macerovať 1 týždeň. Následne môžete zriediť s 10 dielmi vody a použiť na zalievanie. Tento prírodný pomocník zatočí s rôznymi hubami na rastlinách a v pôde. 

Orechové šupy

  • Peeling na nohy – škrupiny z vlašských orechov pomelieme na drobné čiastočky a zmiešame s rastlinným olejom. Použijeme na odstránenie odumretej a suchej kože z nôh, prípade rúk (ak nie sú veľmi citlivé). Podporíte tak obnovu zdravej pokožky. 
  • Efektívna drenáž – nalámané orechové šupy možno použiť miesto keramzitu na vytvorenie drenážnej vrstvy s cieľom odviezť prebytočnú vodu. Na spodok kvetináča pridáme orechové škrupiny, následne trochu pôdy a môžeme zasadiť rastlinu. Drenáž ju ochráni pred hnitím koreňov z dôvodu nadmerného zamokrenia. 
  • Odvar z orechových škrupín – 10 šúp z orechov stačí chvíľu povariť v 1/2 l vody. Osladený čaj má protizápalové a antibakteriálne účinky a pomáha pri problémoch so žalúdkom alebo močovými cestami. 

Odporúčame: Ako správne čistiť drevené varechy? Tento trik si určite ešte neskúsila!

Šupy z melónu

Ani šupy z lahodného červeného melónu rozhodne nie sú odpad. Počas leta z nich môžete trebárs pripraviť aj chutný džem. Melónové šupy zbavíme len vonkajšej zelenej tvrdej časti a ostatok nakrájame na malé kocky. Potrebovať budeme asi 1 kg. Šupy vložíme do hrnca, pridáme 2 litre vody, 2 dcl jablčného octu a pomaly varíme asi 2 hodiny.

Následne šupy zlejeme, prepláchneme studenou vodou a pridáme k nim 1 kg želírovacieho cukru, pol litra vody, kôru a šťavu z jedného citróna. Varíme až do zhustnutia. Počas varenia môžeme šupy rozmixovať ponorným mixérom. Horúcim džemom naplníme poháre, uzatvoríme a otočíme na pár minút hore dnom. Poháre zabalíme do deky a necháme do druhého dňa pomaly chladnúť. 

Šupky z citrusov

  • Odvar z mandarínkových šupiek na vlasy – šupky z mandarínok povaríme vo vriacej vode asi pol hodinu a následne ich necháme ešte lúhovať asi hodinu. Ochladnutý odvar použijeme na oplach vlasov po umytí. Je skvelý na rýchlo sa mastiace vlasy alebo svrbiacu pokožku hlavy.
  • EKO kvetináč z pomarančov alebo grapefruitov – v tomto prípade je potrebné šupky opatrne rozrezať po obvode a zbaviť ovocia, ktoré si môžeme vychutnať. Do šupkových misiek je následne možné pridať zeminu a zasadiť akékoľvek semiačka. Je skvelé, že takéto kvetináče sú biologicky rozložiteľné. Keď rastlinka vyrastie a vonku sa oteplí, môžete ich presadiť priamo do pôdy aj so šupou. Podobným spôsobom sa dajú použiť aj avokádové šupky. 
  • Čistenie mikrovlnky s citrónovými šupami – do mikrovlnnej rúry vložíme misu spolovice naplnenú vodou a šupkami z citróna. Zapneme na plný výkon na 5 minút. Para vo vnútri začne kondenzovať. Následne vnútro mikrovlnky už len vyutierame. 

Mix šúp a odrezkov zo zeleniny

Rôznych zeleninových šupiek a odrezkov sa počas pár varení nazbiera nemálo. Čo s nimi? Počas týždňa ich môžete uskladniť v chladničke v uzatvárateľnej nádobe a cez víkend z nich spravte výborný zeleninový vývar. Zvyšky stačí pokrájať na menšie kúsky a povariť vo vode na miernom plameni asi hodinku. Po dovarení môžete vývar nechať vychladnúť a uskladniť pár dní v chladničke alebo ho zamrazte. Takto pripravený vývar sa vám zíde pri príprave rôznych krémových polievok, omáčok či rizota, skrátka pri každom recepte, ktorý si vyžaduje pridanie vývaru.

A aké zvyšky možno použiť na prípravu takéhoto netradičného vývaru zo zvyškov? V prvom rade možno použiť šupy z mrkvy, zeleru aj petržlenu, taktiež cibuľové šupy, petržlenové stonky, korienky a iné nepoužité časti póru, odrezky z paradajok aj so stonkou, zdrevnatené konce špargle, hlúby kapusty, karfiolu alebo brokolice, nožičky šampiňónov. Na záver možno pridať rôzne čerstvé bylinky, pokojne aj povädnuté (ale zdravé).

Odporúčame: ​Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 29.03.23 08:19

MS
karma
100.00

Mnohé z týchto tipov aj využívam. Zaujal ma tip ako použiť orechové škrupky na drenáž.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.03.23 17:30

MM
karma
100.00

u nás žiaden takýto odpad, kompost to istí

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 31.03.23 21:11

karma
-1.00

Skvelé rady niektoré používam o iných som ani netušila

  • 0
Odpovedať

Dušan Varga 07.04.23 19:51

DV
karma
103.00

Článok je skutočne zaujímavý. Niektoré tipy využívame aj ma doma.Napríklad šupy zo zemiakov varíme psovi, šupy z cibule a cesnaku sušíme a následne ich využívame na zalievanie kvetov a ako postrek na zeleninu. Ostatné Vaše tipy odporúčim manželke. Určite sa poteší.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní