Aké blahodarne účinky má kofeín na organizmus?

Aké blahodarne účinky má kofeín na organizmus?

Názory na pitie kávy sa rôznia. Niektorí na ňu nedajú dopustiť a svoj deň si bez tohto lahodného moku nevedia predstaviť, iní zas tvrdia, že by sme ju mali radšej zo svojho jedálnička vyškrtnúť. Našťastie, pozitívne účinky jej nemožno odoprieť.

Nemá vplyv na vysoký tlak

Je dokázané, že pitie kávy nemá vplyv na vysoký krvný tlak. Pravidelné pitie kávy je skôr  prospešné pre organizmus. Krátkodobé zvýšenie krvného tlaku môže nastať vtedy, ak si kávu doprajete len občas, ale na dlhodobý vysoký krvný tlak nemá pitie kávy žiadny vplyv. Spôsobuje ho skôr nedostatočná fyzická aktivita, konzumácia nadmerne slaných jedál, stres, alkohol alebo fajčenie.

Odporúčame: Ranná káva ako životabudič? Piješ ju v správny čas? Pravdepodobne nie!

účinky kávy

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha spaľovať tuky

Doprajte si pred tréningom šálku lahodného moku z dobrej zrnkovej kávy a zvýšte svoj výkon. Kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu, ktorý posiela do tukových buniek signál, aby sa rozpadli a prešli do krvi, a tým sa zrýchli metabolizmus. Vedci skúmali, že kofeín môže zvýšiť metabolizmus o 3 až 11 %. To znamená, že čím je rýchlejší, tým viac schudnete. 

Nabudí do dňa

Medzi jeden z jej najväčších benefitov patrí prirodzená stimulácia nervového systému. Následkom je zvýšenie pozornosti, zlepšenie nálady a pôsobí ako prevencia proti depresii. Kofeín účinkuje okolo 4 až 5 hodín a potom sa vyplaví. Je dokázané, že v priebehu dňa si môžete dopriať 2 až 3 šálky kávy. Viac vám neodporúčame, pretože príliš veľa kofeínu môže spôsobiť búšenie srdca, nespavosť i nadmerné potenie.

Samozrejme, počet šálok závisí aj od spôsobu prípravy kávy. Ak pijete väčšinou len espresso alebo cappuccino, ktoré je z neho pripravované, môžete vypiť viac, pretože neobsahujú toľko kofeínu ako filtrované kávy.

Pozri aj: VIDEO: Ako pripraviť filtrovanú kávu a aké sú jej výhody?

káva v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Znižuje riziko ochorení

Káva má blahodarný vplyv na činnosť mozgu. Zvyšuje hladinu dopamínu, ktorý je zodpovedný za našu dobrú náladu. Pôsobí ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe či znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb. Po Alzhaimerovej je druhou najčastejšou neurodegeneratívnou chorobou Parkinsonova choroba.

Aj pri nej kofeín znižuje riziko vzniku, a to práve u starších konzumentov. Jej pitie zlepšuje reguláciu a toleranciu glukózy, čím znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu. Pitím kávy predídete aj tvorbe zubnému kazu, a to vďaka látkam brániacim šíreniu baktérií, ktoré ho spôsobujú.

Kto by mal pitie kávy obmedziť?

Kávu by ste nemali piť, ak ste tehotná. Môžete si ju dopriať ale len vo veľmi malom množstve. Odporúčame maximálne jednu šálku za deň. Najlepšie bude, ak si doprajete espresso alebo nápoje z neho pripravované, pretože neobsahujú veľa kofeínu. Určite sa však najskôr poraďte s vaším lekárom, lebo každý organizmus je iný.

Zaujme ťa: Káva podľa horoskopu: Aká sa hodí k tvojmu znameniu? Sedí to?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 22.01.22 13:15

KK
karma
105.00

nakoľko som kávičkárka informácie ma potešili :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní