Ako často a prečo chodiť na očné vyšetrenie? Pozor, nie je to len o meraní zraku!

Ako často a prečo chodiť na očné vyšetrenie? Pozor, nie je to len o meraní zraku!

Kedy naposledy ste navštívili očnú ambulanciu, aby ste si nechali vyšetriť svoje oči? Máme zaužívané, že k lekárom chodíme až vtedy, keď pociťujeme nejaký zdravotný problém. Bohužiaľ, naše zdravotníctvo nie je na najlepšej úrovni a na vyšetrenie k špecialistom je potrebné objednávať sa mesiace vopred. Avšak, to by vás nemalo odradiť od návštevy očného lekára alebo optometristu.

Mnohí z nás sa domnievajú, že na vyšetrenie je potrebné ísť len vtedy, keď začneme pociťovať problémy so zrakom. Avšak, návšteva očnej ambulancie a jednouché vyšetrenie môže vyriešiť mnohé problémy – od namáhania očí pri používaní notebooku až po príznaky nediagnostikovaného zdravotného stavu.

Ak chcete zlepšiť zdravie svojich očí alebo lepšie pochopiť, ako sa váš zrak bude v nasledujúcich rokoch meniť, vrátane toho, ako menopauza ovplyvňuje zdravie očí, objednať sa na očné vyšetrenie bude najlepší nápad.

Pozri aj: Trápi ťa bolesť krčnej chrbtice? Odhaľ jej časté príčiny a tipy na úľavu od ťažkostí

Ako často podstupovať očné vyšetrenie?

V prípade, že nemáte žiadne očné problémy a rovnako tak ani nenosíte dioptrické okuliare, na očné vyšetrenie by ste mali chodiť aspoň raz za dva roky. Očným vyšetrením je totižto možné odhaliť včasné príznaky mnohých ochorení očí, o ktorých možno ani neviete.

V prípade, že vidíte dvojmo alebo máte rozmazané videnie, suché oči, bolesti hlavy, ramien alebo krku, poprípade máte akékoľvek iné obavy týkajúce sa vašich očí, mali by ste navštíviť svojho optometristu alebo lekára, ktorý vám poradí."

Treba si uvedomiť, že pravidelná kontrola očí je nevyhnutná na udržanie zdravia očí. Očný lekár nielenže posúdi váš zrak a zdravie vašich očí, tiež vám poskytne aj individuálne poradenstvo týkajúce sa vášho zraku.

Áno, dnes je možné nechať si zrak vyšetriť aj v očných optikách, ktoré sa nachádzajú v mnohých obchodných centrách. Aj to je jednou z možností, kde si nechať skontrolovať svoj zrak. Skúsení pracovníci vám nielenže pomerajú zrak, ale tiež poradia pri výbere dioptrických okuliarov. Pamätajte však na základné pravidlo – nikdy sa nenechajte zlákať lacnými dioptrickými okuliarmi zo supermarketu. Síce sú lacné a dostupné ihneď (v supermarketoch zoženiete okuliare s rôznymi dioptriami či už na čítanie alebo do diaľky), ale na druhej strane nie sú prispôsobené vašim očiam. V špecializovaných optikách vám totižto sklíčka na okuliaroch zabrúsia podľa potrieb vašich očí.

Aké problémy môže odhaliť očný test?

Krátkozrakosť i ďalekozrakosť – mnohí si myslia, že očným vyšetrením sa zisťuje len potreba nosenia dioptrických okuliarov alebo kontaktných šošoviek. No vedeli ste, že také vyšetrenie dokáže včas odhaliť aj iné zdravotné problémy, ktoré ako prvé postihujú oko a vôbec o tom neviete? Medzi tieto ochorenia patrí:

  • cukrovka,
  • pásový opar,
  • zápalové ochorenie kĺbov a čriev,
  • toxoplazmóza,
  • borelióza,
  • nádory mozgu.

Od používania notebooku počas pracovného dňa až po večerné scrollovanie sociálnych sietí – väčšina z nás sa pozerá na obrazovku mnoho hodín denne. To môže mať na očí negatívny vplyv, čo sa môže prejaviť slzením a suchosťou očí, bolesťou za očami či začervenanými očami. V takom prípade vám lekár môže odporučiť zmenu pracovného štýlu – napr. zmenu obrazovky či používanie okuliarov proti modrému svetlu.

Neprehliadni: Spozorovali ste výtok z ucha? Čo môže znamenať a kedy zájsť k lekárovi?

Vyšetrenie zraku u detí

Pravidelnú kontrolu zraku by mali podstupovať aj deti. Obzvlášť tie, ktoré majú genetické predispozície zo strany rodičov na refrakčné chyby oka. Ak je predpoklad, že dieťa by mohlo po rodičoch zdediť chybné gény, očné vyšetrenie sa odporúča už v 6. mesiaci.

Ak nie sú známe žiadne predispozície, tak očný test sa vykonáva u pediatra v treťom roku dieťaťa. Po nástupe dieťaťa do školy sa odporúča absolvovať očné vyšetrenie každé dva roky. Samozrejme, v prípade, že má rodič podozrenie na problémy so zrakom u dieťaťa, tak je vhodné obrátiť sa na očného lekára.

Odporúčame tiež: Zápal očnej dúhovky – pri ktorých príznakoch neodkladať vyšetrenie u očného lekára?

Aké vyšetrenia sa vykonávajú na preventívnej prehliadke?

Preventívna prehliadka prebieha za použitia viacerých rôznych diagnostických prístrojov, vďaka ktorým očný lekár získa dostatok informácií o zdravotnom stave vašich očí. Vo všeobecnosti však diagnostické metódy možno rozdeliť na štandardné a špeciálne.

Štandardné metódy vyšetrenia oči:

  • meranie vnútroočného tlaku – vďaka nemu je možné včas odhaliť napríklad zelený zákal, ale aj šedý zákal,
  • vyšetrenie zrakovej ostrosti,
  • vyšetrenie spojovky, rohovky, dúhovky a šošovky,
  • vyšetrenie očného nervu, makuly, sklovca a sietnice prostredníctvom oftalmoskopu.

Špeciálne očné vyšetrenia:

  • topografia rohovky – je možné ňou odhaliť keratokonus
  • OCT vyšetrenie sietnice (optická koherentná tomografia) – na odhalenie ochorení sietnice, ako je napr. ochorenie žltej škvrny, zelený zákal, skleróza multiplex, Alzheimerová choroba.
  • vyšetrenie endotelovým mikroskopom – vyšetrenie rohovky, jej kvality a štruktúry spodnej časti

Zaujme ťa tiež: Zívanie je nákazlivé! Prečo sa nám však otvárajú ústa, keď zívajú ostatní?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní