Ázijská korenina, ktorú sa oplatí poznať: Vieš, o čom je reč?

Ázijská korenina, ktorú sa oplatí poznať: Vieš, o čom je reč?

Niektorí z nás považujú polievku miso za delikatesu, iní ju neprirovnajú k ničomu inému, než k chuti vypratých ponožiek. Presne túto ikonickú chuť tejto polievke dodáva miso korenie, bez ktorého by mnoho ázisjkých jedál ani nejestvovalo. Táto korenina však nie je pre podaktorých len chutná, ale aj zdravá. Zistite, prečo jesť miso a možno zmeníte názor aj na svetoznámu miso polievku.

Bohaté na probiotiká

Korenina miso vzniká procesom fermentácie podobne ako kefír, kimchi alebo kyslá kapusta. Čo to teda pre nás znamená? Miso je ideálnym kandidátom na podporu trávenia pre probiotiká, ktoré obsahuje a dokáže pôsobiť ako prevencia pred zápchou, ale aj hnačkou či dokonca nafukovaním.

Zdravá črevná mikroflóra ide zasa ruka v ruke s imunitným systémom fungujúcim ako švajčiarske hodinky. A podpora imunity v týchto ťažkých časoch naozaj nie je na zahodenie.

Odporúčame: Prečo nechodiť na toaletu s mobilom? Tieto zistenia ťa prekvapia!

miso pasta

Zdroj: Shutterstock®

Zdravý mozog aj krv

Trávenie aj obranyschopnosť, to sú dva naozaj dôležité systémy. Aby však organizmus fungoval skutočne správne, jedným z najdôležitejších systémov je nervový. A práve funkciu mozgu miso podporuje, a to vďaka obsahu účinnej látky cholín, kyseliny listovej a tiež niacínu. Tieto tri látky spoločne zabezpečujú lepšiu pamäť, náladu aj kontrolu nad svalstvom.

Ak máte problém s nadmernou zrážanlivosťou krvi, miso môže pomôcť. Obsahuje dostatok vitamínu K, a tak riedi krv prírodným spôsobom. Predtým, než si takýto pacient miso naordinuje, mal by sa poradiť s lekárom. Miso by totiž mohla v kombinácii s liekmi pôsobiť až príliš, čo nechceme.

miso dresing

Zdroj: Shutterstock®

Nepatrí len do polievky

Korenina miso je na Slovensku najpopulárnejšia vo forme pasty a pridáva sa najčastejšie práve do slávnej miso polievky. Nie je to však jediné jedlo, v ktorom si môžeme miso vychutnať.

Kuchári miso odporúčajú ako ingredienciu do marinád a omáčok a aj ako prílohu k mäsu. V tomto prípade však miso musíte rozrobiť vo vode alebo v inej tekutej ingrediencii. Ak milujete šaláty, miso môže byť aj výborným oživením vášho bežného vinaigrette dresingu.

Zaujme ťa: Poznáš ich všetky? Toto sú najzdravšie druhy listovej zeleniny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 23.11.20 06:46

ĽŠ
karma
100.00

O účinkoch tohto korenia som nevedela, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 23.11.20 13:38

karma
106.00

Skvelé, ďakujem ... určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.11.20 17:10

AK
karma
100.00

výborný článok,o tomto korení som ešte nepočula

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.11.20 23:02

karma
109.00

Slovo MISO som už niekde počula,ale až tu som sa dozvedela,čo to vlastne je.A je skvelé,že má veľa benefitov.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní