Jedlé riasy so skvelým potenciálom: TOP 3, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička

Jedlé riasy so skvelým potenciálom: TOP 3, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička

Riasy nie sú pre nás až takou neznámou. Veď už dlhú dobu ich odporúčajú influenceri na sociálnych sieťach, a to aj napriek tomu, že ich chuť nie je príliš lákavá. Dokonca mnohým jedlé riasy pripomínajú more s podobnou morskou chuťou.

Prvá vec, čo vám môže v súvislosti s riasami napadnúť, je zakalená voda na dne bazéna alebo riasy, ktoré plávajú na hladine jazier. Možno je to tak, ale existuje množstvo rias, ktoré patria medzi jedlé a ich konzumácia prináša nášmu telu blahodarné účinky.

A nie, nehovoríme len o sushi zabalenom v nori. Svet jedlých rias siaha ďaleko za hranice tejto obľúbenej pochúťky. Tieto mikrorastliny sú bohaté na živiny a hovorí sa, že sú zdravé. Ktoré to sú?

Pozri aj: Dvojité videnie – čo všetko môže stáť za týmto zdravotným problémom?

morský mach

Zdroj: Shutterstock®

Morský mach

Táto červená forma morských rias si svoju popularitu získala len nedávno, a to aj napriek tomu, že neexistuje množstvo štúdií, ktoré by potvrdzovali alebo vyvracali jej účinky na naše zdravie. Jasné však je, že existujú dva druhy morského machu, a to írsky morský mach a obyčajný morský mach. Podľa mnohých oba majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

Morský mach má slizkú štruktúru, ktorá môže odradiť od konzumácie, ale uvádza sa, že pomáha tráviacemu traktu pri rôznych problémoch.

Morský mach je dobrým zdrojom minerálov, ktoré pôsobia na štítnu žľazu (najmä jód) – podporujú tvorbu hormónov štítnej žľazy. Preto sa neodporúča užívať morský mach na vlastnú päsť. Najskôr sa poraďte so svojim lekárom o vhodnosti jeho užívania, pretože príliš veľké množstvo jódu v organizme môže spôsobovať nemalé zdravotné problémy.

Zvyčajne sa predáva v práškovej forme, no zoženiete ho aj v surovom stave. Môžete si ho zamiešať do smoothie, pridať do pohára s vodou alebo do iných pokrmov. Počítajte však s tým, že ich obohatí o svoju rybaciu chuť.

Chlorella

Kto by túto riasu nepoznal, že? Už pár rokov je na vrchole rebríčka obľúbených rias (hlavne jej prášková forma), ktoré si všetci pridávajú do smoothie, do raňajkových kaší alebo užívajú vo forme tabletiek.

Ide o zelenú riasu s vysokým podielom živín a je považovaná za superpotravinu s pozitívnym vplyvom na zdravie človeka. Štúdiami bolo zistené, že obsahuje makronutrienty, najmä bielkoviny, aj mikroživiny, a to predovšetkým minerály a vitamíny.

V čom spočíva super sila tejto riasy? Najmä v jej detoxikačných účinkoch, ktoré pomáhajú z organizmu vyplavovať toxíny, zároveň zabraňuje hromadeniu ťažkých kovov v organizme. Tie sa doň dostávajú z mnohých zdrojov, napríklad aj z kontaminovanej vody.

Okrem jej detoxikačných účinkov možno pozorovať aj pozitívny vplyv na trávenie. Avšak pozor, na začiatku užívania môže tráviace problémy spôsobiť – najmä hnačky a plynatosť. K jej detoxikačným účinkom a vplyvom na trávenie sa pridáva aj pozitívny vplyv na srdce a celý kardiovaskulárny systém. Chlorella pomáha znižovať vysoký cholesterol, čím je akousi prevenciou pred vznikom vážnych chorôb.

Neprehliadni: Tieto potraviny zakysľujú organizmus. Dajte si na ne pozor!

spirulina

Zdroj: Shutterstock®

Spirulina

Hovorí vám niečo pojem spirulina? Predpokladáme, že áno, pretože práve spirulina je po chlorelle druhou najobľúbenejšou jedlou riasou. Ide o modrozelenú riasu, ktorá svojimi antioxidačnými vlastnosťami konkuruje vyššie spomínanej chlorelle.

Je ľahko stráviteľná, má o niečo vyšší obsah bielkovín a medzi jej účinky patrí najmä potenciál zlepšiť zdravie srdca znížením triglyceridov a LDL cholesterolu v organizme. Má jemnejšiu chuť, vďaka čomu sa ľahšie kombinuje s rôznymi jedlami, ktorých chuť úplne nezastrie svojím rybacím zápachom.

Aký je jej potenciál? Okrem toho, že priaznivo vplýva na naše zdravie, tak jej účinky dokážu oceniť aj v kozmetickom priemysle. Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo, čím je spirulina prírodnou alternatívou pri liečbe akné a ekzémov.

Spirulina je obzvlášť vhodná pre ženy, nakoľko obsahuje kyselinu gama-linolénovú patriacu medzi najsilnejšie protizápalové látky. A práve táto kyselina pomáha zmierňovať PMS ako aj menštruačné problémy. Rovnako je potešením aj pre náš zrak, nakoľko obsahuje vitamín A.

Zaujme ťa aj: Vieš, aké zdravé sú žihľavové semienka? Ich účinky ťa milo prekvapia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 20.05.22 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Morský mach som ešte nemala možnosť vyskúšať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní