Lymfatické uzliny: Sú zväčšené uzliny dôvodom na paniku?

Lymfatické uzliny: Sú zväčšené uzliny dôvodom na paniku?

Každý z nás si už pravdepodobne aspoň raz za život nahmatal na svojom tele uzlinu, ktorú si predtým nevšimol. Tieto drobné a nenápadné body plnia v našom tele veľmi dôležitú úlohu.

Čo robiť, ak si nahmatáme uzlinu na krku, ktorá je zväčšená či bolí? Ako sa s ňou popasovať? Môže ísť o obávaný lymfóm alebo inak aj rakovinu lymfatického systému?

Odporúčame: Hodgkinov lymfóm: Aké sú prejavy tohto zhubného ochorenia?

uzliny

Zdroj: Shutterstock®

Lymfatické uzliny a ich funkcia

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, akú funkciu plnia v našom organizme lymfatické uzliny? Lymfatické uzliny sú jednou zo súčastí lymfatického systému. Uzliny plnia hneď niekoľko dôležitých funkcií – podieľajú sa na tvorbe lymfocytov (bielych krviniek) a imunitného systému, zachytávajú nebezpečné toxické látky a taktiež filtrujú pretekajúcu lymfu. Tvar lymfatických uzlín býva najčastejšie fazuľovitý alebo obličkovitý. Ich počet sa od jedinca k jedincovi líši, a to na základe veku a prekonaných chorôb. Najčastejšie sa však v tele nachádza približne 600 takýchto uzlín.

Pozri aj: Vieš, ako rozprúdiť lymfu? Je to dôležitejšie, než si myslíš!

zvacsene uzliny

Zdroj: Shutterstock®

Kde možno uzliny najčastejšie nájsť?

Lymfatické uzliny sa nachádzajú po celom tele, pričom sú navzájom poprepájané. Nie každú uzlinu však možno nahmatať, niektoré sa nachádzajú hlboko pod povrchom kože. Štíhlejší ľudia si však zvyčajne dokážu nahmatať uzliny tesne pod kožou, a to najčastejšie v oblasti okolia hlavy či krku, v podpazuší, nad kľúčnou kosťou či v oblasti slabín.

Prečo a kedy bývajú uzliny opuchnuté?

Zdurené uzliny si najčastejšie nahmatáme v oblasti krku. Príčinou zväčšenia uzlín býva široká škála ochorení, pričom často ide o infekčné či bakteriálne ochorenia. Uzliny nám dajú o sebe vedieť napríklad v prípade zapálených uší, pri prechladnutí alebo ak nás už niekoľko dní nepríjemne škriabe v hrdle. Môžu sa však prejaviť aj pri infekčnej mononukleóze, herpese, chlamýdiách či iných závažnejších ochoreniach ako napríklad toxoplazmóza, tuberkulóza, HIV či obávaný lymfóm. Aj napriek tomu, že diagnostika tohto typu rakoviny je náročná, sa tento druh rakoviny zaraďuje medzi najlepšie liečiteľné. Existuje niekoľko druhov lymfómov, medzi ne patrí napríklad aj zriedkavý, no nebezpečný Hodgkinov lymfóm.

Zaujme ťa: Bakerova cysta ako príčina bolesti kolien – čo ju spôsobuje a kto je ohrozený?

kontrola uzlín

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa zbaviť uzliny?

Je potrebné si uvedomiť, že zväčšená uzlina, napríklad na krku, je reakciou na iné ochorenie. Ak si teda podobnú zväčšenú uzlinu na krku alebo na inej časti tela nahmatáte, pravdepodobne vaše telo bojuje s infekciou alebo baktériou. Pri zhoršení zdravotného stavu preto návštevu lekára zbytočne neodkladajte. Vyliečením ochorenia sa dajú uzliny opäť do poriadku. Ak by sa tak však nestalo, je opäť potrebné čo najskôr navštíviť lekára.

Ak sú uzliny na dotyk bolestivé či inak citlivé, za vyskúšanie stoja aj domáce rady, ktoré môžu priniesť čiastočnú úľavu.

  • Mastný obklad – na bavlnenú vreckovku nanesieme kačaciu alebo bravčovú masť a priložíme na oblasť hrdla, čo najbližšie k uzlinám.
  • Octanová masť – podobným spôsobom môžeme naniesť aj obklad s vrstvou octanovej masti.
  • Obklad z octu – bavlnenú handričku namočíme do octu, prikryjeme kúskom igelitu a celý zábal prekryjeme bavlnenou plienkou.

Neprehliadni: Drobné fialové fľaky na koži – čo sú petéchie a prečo vznikajú?

obklad na uzliny

Zdroj: Shutterstock®

Kedy môže byť uzlina nebezpečná?

Každej objavenej uzline by sme mali venovať patričnú pozornosť a nič nezanedbať. Bolestivé a zväčšené uzliny bývajú najčastejšie prejavom ochorenia spôsobeného baktériou či infekciou. Ak však spozorujete uzlinu, ktorá sa rýchlo zväčšuje (je odhadom väčšia ako tri centimetre), je na dotyk tvrdá a nebolestivá, navštívte čo najskôr lekára. Rovnako aj v prípade, ak sa k uzline pridružia ďalšie symptómy ako únava, náhle a viditeľné chudnutie, svrbenie kože, výrazné nočné potenie či zvýšená teplota. Aj tieto, na prvý pohľad nenápadné príznaky, môžu značiť rozvíjajúce sa nádorové ochorenie. Včasnou diagnostikou je však možné ochorenie liečiť a čoskoro sa vrátiť do normálneho života.

Pozri aj: Hydrokéla: Ochorenie, ktoré si medzi mužským pokolením nevyberá


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 18.09.21 06:26

ĽŠ
karma
100.00

Každej objavenej uzline by sme mali venovať patričnú pozornosť a nič nezanedbať.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.09.21 22:40

karma
109.00

Takáto uzlina by ma riadne vystrašila.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní