Prdy, vetry či flatulencia – o ktorých zaujímavých faktoch o nich ste možno ani netušili?

Prdy, vetry či flatulencia – o ktorých zaujímavých faktoch o nich ste možno ani netušili?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko rôznorodých zvukov, neraz celkom vtipných, dokáže vydávať ľudské telo? Spomenúť môžeme v prvom rade chrápanie, čo je zvuk mäkkého tkaniva v ústach a hrdle, ktoré sa rozvibruje pri dýchaní počas spánku. Tento zvuk môžeme zaradiť k tým pomerne dosť otravným, a to najmä pre tých, ktorí s chrápajúcimi osobami zdieľajú v noci posteľ. 

Obdobných zvukov je omnoho viac. Spomenúť môžeme aj škvŕkanie v bruchu, praskanie v kolenách, čeľusti či iných kĺboch, pískanie v nose, kýchanie či grganie. Všetky tieto zvuky vznikajú z určitých príčin a má s nimi skúsenosť prakticky každý z nás.

Zabudnúť však nemôžeme ešte na jeden zvuk, ktorý je v spoločnosti skôr neprijateľný – zvuk prdenia. Plyny uvoľňuje každý z nás. Prečo vlastne prdíme a prečo je prdenie okrem typického zvuku sprevádzané aj zápachom? A čo ďalšie ste možno o prdoch ani netušili? 

Prdíme všetci, ale prečo?

Prdenie či odborne flatulencia predstavuje vylučovanie plynov cez konečník, teda ritný otvor. Ide o plyny, respektíve zmes plynov, ktoré sú prirodzene produkované v tráviacom trakte (väčšina v hrubom čreve) počas procesu trávenia. Túto zmes plynov bežne nazývame vetry, tiež sa používa názov prdy. Odborne sa prd označuje flatus, toto slovo pomenováva aj vietor alebo vánok. 

Hoci je prdenie spoločensky neprijateľné a vo väčšine kultúr považované za neslušné (ak sa to stane na verejnosti), ide o neoddeliteľnú súčasť fungovania ľudského organizmu. Ľudské telo sa skrátka potrebuje zbavovať spomenutých plynov, a to nielen tých, ktoré samo produkuje pri trávení, ale napríklad aj plynov prehltnutých pri jedení a rozprávaní či plynov (oxidu uhličitého) z požitých bublinkových nápojov.

Odporúčame: ​Svrbenie celého tela môže spôsobovať aj tento problém so žlčníkom! Ktoré príznaky neignorovať?

Ako často a ako veľa prdíme?

Ľudské telo dokáže každý deň vyprodukovať 0,5 až 1,5 l črevných plynov. To rozhodne nie je málo, no nie? Toto množstvo je pritom každodenne vylúčené prostredníctvom asi 14 prdov (u zdravého človeka je ich do 20). Väčšina plynov sa pritom uvoľní samovoľne počas spánku. Zo štatistík vyplýva, že častejšie prdí mužské pohlavie. 

Množstvo plynov, a teda aj prdov, môže ovplyvňovať viacero faktorov, vrátane našej stravy. Niektoré potraviny a nápoje spôsobujú väčšiu tvorbu plynov ako iné. Známymi nadúvajúcimi potravinami sú strukoviny, kapusta, cesnak, vajcia, brokolica, slivky a mnohé ďalšie. Väčšie množstvo plynov v tele sa spája aj s častým pitím spomínaných bublinkových nápojov, ale aj alkoholických nápojov, taktiež rýchlym hltaním potravy či žutím žuvačiek. 

Prečo prd smrdí?

Vetry sú v prvom rade vo väčšine prípadov sprevádzané charakteristickým zvukom. Viete, ako vzniká? Zvuk pri vypúšťaní plynov je vyvolaný kmitaním tkaniva v okolí análneho otvoru. Nanešťastie, prdy nebývajú sprevádzané len zvukom, ale aj typickým zápachom. Na výslednú arómu má vplyv viacero faktorov, preto ani vetry samotného jedinca nie sú vždy rovnaké. 

V prvom rade má na zápach vetrov vplyv ich zloženie. Takmer 60 % tvorí dusík, ďalej je v nich obsiahnutý vodík, oxid uhličitý, metán a kyslík. V zložení sa nachádza aj sulfán obsahujúci síru, ktorý je zodpovedný za zápach vetrov. Medzi množstvom síry prijatej stravou a výsledným zápachom vetrov je priama súvislosť. Na konkrétnom zložení vetrov majú vplyv baktérie prirodzene osídľujúce črevo, ako aj zloženie stravy.

To, aké majú vetry zápach, teda súvisí s črevnou mikroflórou človeka a jeho stravovaním, pretože to priamo ovplyvňuje zloženie vylučovaných plynov. Prdy však nemusia vždy zapáchať. Ak ide len o vylučovanie nadmerne prehltnutého vzduchu alebo oxidu uhličitého z bublinkových nápojov, tak sa výraznejší zápach skrátka nedostaví. 

Ďalšie zaujímavé fakty o prdoch

  • Čím je zadok užší, tým je spravidla prd hlasnejší. Ak je vonkajší zvierač análneho otvoru úzky, dochádza k menšiemu výdaju plynu, čo spôsobuje hlasnejší zvuk.
  • Ženské vetry môžu mať v porovnaní s tými mužskými silnejší zápach. Hoci ženy prdia menej, obvykle ich prdy obsahujú viac sirovodíka, čo sa spája s výraznejším zápachom.  
  • Priemerná rýchlosť úniku plynov je 3 m za sekundu. 
  • Ľudské vetry sú horľavé, keďže obsahujú horľavé plyny, ako metán a vodík. 
  • Plyny nevylučujú len ľudia, ale aj ďalší zástupcovia živočíšnej ríše, napríklad aj termiti. Ich prdy sú dokonca jedným z najväčších zdrojov metánu na svete. 

Odporúčame: ​Imunita a najčastejšie mýty s ňou spojené – prečo má týchto 7 tvrdení ďaleko od pravdy?

Pozor na zástavu vetrov alebo nadmernú plynatosť!

V súvislosti s ľudskými prdmi sa môže objaviť nemálo zdravotných problémov. V prvom rade môžeme spomenúť zastavené vetry, ktoré predstavujú blokáciu fyziologického odchádzania plynov z tráviaceho traktu. Ide o nepríjemný stav, ktorý dokonca môže byť bolestivý. Býva zapríčinený nevhodným spôsobom stravovania aj ochorením tráviaceho traktu. Neraz sa problém so zastavením vetrov objavuje v tehotenstve alebo u malých detí. 

Vyskytuje sa aj opačný problém, a to nadmerná plynatosť, respektíve meteorizmus, pri ktorom dochádza u jedinca k nadmernému uvoľňovaniu plynov. Dostaviť sa môžu pocity plného brucha, kŕčovité bolesti a dokonca aj viditeľné vydutie brucha. Problém s nadmernou plynatosťou sa objavuje napríklad pri zápche, potravinových intoleranciách, ako aj z mnohých iných zdravotných príčin. 

Na zdravotný problém môže poukazovať nielen žiadne alebo naopak nadmerné prdenie, ale aj vylučovanie abnormálne zapáchajúcich vetrov. Ak sa tento problém začal objavovať pravidelne, je vhodné spozornieť. Mohol by byť prejavom problémov s trávením laktózy (ak sa abnormálne zapáchajúce vetry dostavujú po konzumácii mliečnych produktov), taktiež prejavom syndrómu dráždivého čreva, celiakie, Crohnovej choroby a iných chronických problémov. 

V prípade výskytu spomínaných príznakov je vždy vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý nájde príčinu a stanoví vhodnú liečbu. Návštevu lekára neodkladajte najmä v týchto prípadoch:

  • zástava vylučovania plynov sprevádzaná bolesťami brucha,

  • opakujúce sa blokády vetrov,
  • nadmerné vylučovanie plynov sprevádzané ďalšími tráviacimi ťažkosťami (zápchy, bolesti brucha),
  • dlhodobé problémy s vylučovaním stolice (zápchy, hnačky),
  • dlhodobé a pravidelne sa opakujúce bolesti brucha,
  • abnormálne zapáchajúce vetry sprevádzané ďalšími tráviacimi ťažkosťami,
  • prítomnosť krvi v stolici.

Odporúčame: Ozýva sa bolesť pravidelne? Skús jednoduché, no účinné cviky na krčnú chrbticu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní