Raňajky sú dôležitým jedlom dňa. Sú však zdravšie tie sladké či slané?

Raňajky sú dôležitým jedlom dňa. Sú však zdravšie tie sladké či slané?

Význam raňajok nemožno spochybňovať. Človeka v ranných hodinách, takpovediac, skvelo nakopnú. Po prebudení sa naše telo a myseľ pripravujú na nový deň. Máme nízku hladinu cukru v krvi a chýba nám energia a živiny. To pomôže napraviť prvé jedlo dňa. Ak telo nenaštartujeme raňajkami, výsledkom môžu byť dopoludňajšie pocity ospalosti, problémy so sústredením, zhoršený výkon či návaly hladu v neskorších hodinách. Z dlhodobého hľadiska sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ťažkostí i problémov s udržiavaním si stabilnej váhy. 

Kvalitné raňajky naopak poskytnú dostatok energie na prácu či štúdium v čase do obeda, podporia koncentráciu a dobrý výkon. Mnohí majú s raňajkami problém, pretože nedokážu skoro po prebudení do seba dostať ani sústo. Ako sa však hovorí, tréning robí majstra. V prípade, že sa chcete naučiť raňajkovať a netrápiť telo hladovaním až do obeda, skúste na to ísť postupne. Najskôr si doprajte niečo maličké, neskôr podľa chuti porciu zväčšite. 

A čo takého si dopriať na raňajky? Prvé jedlo dňa by malo byť isto výživné, malo by obsahovať základné zložky potravy (cukry, tuky, bielkoviny), tiež vitamíny a minerálne látky. Chýbať by nemala vláknina. V súvislosti s raňajkami sa mnohí pýtajú, či sú zdravšie sladké raňajky, alebo sú lepšou voľbou slané raňajky. Ako to teda je?

Odporúčame: TOP 5 dôvodov, prečo jesť kapustu: Nie je to len obyčajná zelenina!

Máte radšej sladké raňajky?

Sladké raňajky sú pre tých, ktorí sladké vo všeobecnosti neobľubujú, niečo nemysliteľné. Pre mnohých sú však jasnou každodennou voľbou. Obvykle sú sladké raňajky rýchle a jednoduché na prípravu. Čo je rýchlejšie, ako zaliať cereálie mliekom alebo otvoriť jogurt? Pokiaľ si nechceme na raňajky vykúzliť napríklad lievance, ich sladkú verziu máme hotovú raz-dva. 

Problémom sladkých raňajok však obvykle býva, že majú vysoký obsah sacharidov. Samozrejme, sacharidy naše telo bezpodmienečne potrebuje, predstavujú preň hlavný zdroj energie. Nie sú však sacharidy ako sacharidy. Zložené sacharidy nájdeme v obilninách či celozrnnom pečive, jednoduché sacharidy sú zase v ovocí, no hlavne v potravinách s pridaným cukrom.

Sladké raňajky v podobe ovsených vločiek s banánom predstavujú zdroj zložených sacharidov aj jednoduchých cukrov, telo zasýtia na dlhý čas a sú skvelou voľbou. Chrumkavé raňajkové cereálie, sušienky, ovocné džúsy, sladké pečivo, ochutené mliečne výrobky – to všetko sú naopak potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru a práve na tie by si milovníci sladkých raňajok mali dávať pozor. 

Sú lepšou voľbou slané raňajky?

Mohlo by sa zdať, že slané raňajky budú predsa len lepšou voľbou. Avšak, aj slané verzie prvého jedla dňa môžu mať svoje riziká, podobne ako vysoký obsah cukru pri sladkých raňajkách. Najväčším problémom slaných raňajok býva v závislosti od druhu vysoký obsah soli, taktiež vysoký obsah tukov (a nie práve tých zdravých).

To sa týka napríklad údenín a rôznych mäsových výrobkov, ktoré si mnohí na raňajky doprajú. Nekvalitné šunky, salámy či párky s nízkym podielom mäsa alebo paštéty rozhodne nie sú dobrou voľbou. Problém môže vzniknúť aj v dôsledku toho, ako raňajky pripravujeme. Napríklad vajíčka pripravené pri vysokej teplote a na veľkom množstve oleja (napr. pražené volské oko) naše telo rovnako nepotešia.

Odporúčame: ​Ako rozmraziť kuracie mäso rýchlo a jednoducho? 3 metódy, ktoré neohrozia zdravie!

Voliť teda sladké alebo slané?

Už z vyššie uvedených riadkov vyplýva, že obe varianty raňajok majú svoje pre a proti, respektíve platí, že obe varianty dokážu byť veľmi zdravé a hodnotné, ale naopak aj nie veľmi vhodné. Všetko záleží na ich zložení, nie sladkej či slanej chuti. Pri sladkých raňajkách hrozí, že to preženieme s množstvom prijatých cukrov, pri slaných raňajkách zase môže byť problémom nadbytok soli či tukov. 

Či už teda dávate prednosť sladkým alebo slaným raňajkám, vždy sa zamerajte na zloženie pripraveného pokrmu. V ideálnom prípade by sme si mali naservírovať vyvážené raňajky z kvalitných, čerstvých a zdravých surovín, ktoré sú zdrojom sacharidov, tukov i bielkovín.

Príkladom vítaných sladkých raňajok je ovsená kaša s tvarohom, jablkami a hrsťou vlašských orechov či biely jogurt so sypanými ovocno-orieškovými cereáliami bez pridaného cukru. Pre slanú vyváženú verziu raňajok môžete zvoliť celozrnný chlieb s avokádovou nátierkou a vajíčkom vareným natvrdo. Nezabudnite pridať nejakú zeleninu, napríklad paradajky či reďkovku. 

Sú lepšie teplé alebo studené raňajky?

V súvislosti s raňajkami sa ešte môžeme pýtať, či sú lepšie studené alebo teplé raňajky. Nuž, odpoveď nie je ani v tomto prípade jednoznačná. Nemožno presne určiť, ktorý druh raňajok je lepší len na základe toho, či ide o studenú alebo teplú porciu jedla. Záleží však aj od konkrétnej osoby. Je zopár prípadov, kedy sú lepšou voľbou skôr teplé raňajky. 

Ak máte nízky tlak, pravidelne vás trápia studené končatiny alebo vám nie sú cudzie tráviace a vylučovacie problémy, voľte skôr teplé raňajky. Teplý pokrm je lepšou voľbou aj v chladnom počasí. Pri studených raňajkách treba myslieť na to, že telo po ich konzumácii míňa zbytočnú energiu na zohriatie prijatého jedla. Preto, ak preferujete studený variant raňajok, snažte sa o to, aby ste nekonzumovali jedlo hneď po vybratí z chladničky. Jogurt je lepšie vybrať skôr, aby nadobudol izbovú teplotu. 

Odporúčame: ​Senecio rowleyanus alebo starček – plazivý sukulent v tvare guľôčok, ktorý si zamiluješ!

- Anketa

AKÉ RAŇAJKY SI NAJRADŠEJ VYCHUTNÁVAŠ TY?

Odpovedalo 9 ľudí  

Väčšinou sladké raňajky.
33%
Dávam prednosť slaným raňajkám.
0%
Vždy iné podľa chuti.
67%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Kristova 07.10.22 13:57

AK
karma
100.00

Každé ma svoje pre a proti.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 02.12.22 21:08

karma
-1.00

Tak toto je pravdiveAk telo nenaštartujeme raňajkami, výsledkom môžu byť dopoludňajšie pocity ospalosti, problémy so sústredením, zhoršený výkon či návaly hladu v neskorších hodinách.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní