Vieme, ako ju posilniť. Ale viete aj, čo oslabuje imunitu a čo ju doslova zabíja?

Vieme, ako ju posilniť. Ale viete aj, čo oslabuje imunitu a čo ju doslova zabíja?

Už takmer rok bojujeme s vírusom COVID-19, ktorý v krajných prípadoch dokáže zabíjať. Preto od doby, čo sa začal šíriť všetci hovorili, že je potrebné posilňovať náš imunitný systém, aby sme sa pred týmto ochorením ochránili alebo aby sme mali lepší a miernejší priebeh choroby. Na rady odborníkov sme začali nášmu telu dopĺňať vitamín C, začali sme konzumovať viac čerstvého ovocia a zeleniny a dokonca sme siahali aj po ďalších vitamínoch a mineráloch, ktoré nám mali pomôcť chrániť sa pred daným vírusom. Na posilnenie imunitného systému je skvelé aj otužovanie sa, pohyb a aj kvalitný spánok.

Na jednej strane je všetko, čo robíme pre budovanie nášho imunitného systému skvelé, ale nie v prípade, keď ho zároveň aj sabotujeme. Existuje totižto viacero faktorov, ktoré majú na imunitu negatívny vplyv. Čo oslabuje imunitný systém človeka najviac a čoho by sme sa mali vzdať?

Pozri aj: Najlepšie potraviny proti páleniu záhy: Tieto ti poskytnú úľavu raz-dva!

prečo prestať fajčiť

Zdroj: Shutterstock®

Nikotín, alkohol, kofeín

Trojica faktorov, ktorá má najviac negatívny vplyv na našu imunitu a zdravie celkovo. Aj keď je káva našou záchranou, s jej pitím by sme to nemali preháňať. Obsahuje antioxidanty, ktoré sa spájajú s protizápalovými účinkami, no tiež obsahuje príliš veľa kofeínu. Ten narúša náš spánkový režim a v konečnom dôsledku aj našu imunitu. Aby ste tomu predišli, kávu by ste nemali piť 6 hodín pred spaním.

Nikotín, respektíve fajčenie ako také ohrozuje naše pľúca aj pečeň, no zároveň aj náš imunitný systém. Nikotín v organizme zvyšuje hladinu kortizolu a znižuje tvorbu protilátok či antigénov. Takto si teda sami škodíme a ohrozujeme sa.

Pohár vína či pohárik niečoho tvrdšieho raz za čas ešte nikomu neuškodil. Avšak v nadmernom množstve môže alkohol imunitný systém človeka oslabiť. A hovoriť môžeme aj o krátkodobom požívaní alkoholu.

čo spôsobuje nedostatok tekutín v tele

Zdroj: Shutterstock®

Dehydratácia

Ako môže nedostatočný pitný režim oslabiť náš imunitný systém? Asi sa práve pýtate aj vy. No treba si uvedomiť, že voda, respektíve dostatočné množstvo tekutín nám pomáha vyplavovať z tela toxíny a tým nás chráni pred oslabením imunitného systému.

Nedostatočná hygiena

Áno, dezinfekciu aktuálne používame na každom kroku, ale dezinfikujete poctivo aj svoju domácnosť? Umývate si ruky naozaj poctivo? Aj nedostatočná hygiena, na ktorú môžeme občas zabudnúť, môže oslabiť našu imunitu. Na našej pokožke sa totižto nachádza veľké množstvo baktérii, ktoré môžu našu imunitu napadať a oslabovať.

Neprehliadni: Prečo piť zázvorový čaj? Pomáha pri týchto zdravotných problémoch!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Václaviková 26.01.21 15:18

karma
-1.00

Ku káve, kofeínu všeobecne. U mňa osobne nezohráva rolu, kedy kávičku vypijem, nemám problém ani zaspať ani spánkom ako takým práve po požití kofeínu. Je možné, že moje telo si už na tento rituál rokmi zvyklo.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní