Zabijak vzťahov súčasnosti: Zisti, či aj tvoju lásku ničí PHUBBING!

Zabijak vzťahov súčasnosti: Zisti, či aj tvoju lásku ničí PHUBBING!

Asi sa všetci zhodneme na tom, že na sociálnych sieťach a so smartfónmi v ruke trávime až priveľa času. Potvrdzujú to aj globálne štatistiky, ktoré hovoria že na sociálnych sieťach trávime primerne viac ako 2 hodiny a 20 minút každý jeden deň. Asi nemusíme pripomínať, že tento časový údaj narastá každým dňom. Aj keď si možno uvedomujeme, že na internete trávime priveľa času, často si neuvedomujeme aké má naše správanie následky. Zabijak vzťahov v súčasnosti totiž nie je internet, smartfón ani sociálne siete ako také, ale sme ním my sami. 

Phubbing ako fenomén

Na sociálnych sieťach aktívne skrolujú vyše tri miliardy ľudí a je veľmi pravepodobné, že termín phubbing veľa z nich nepozná. Vznikol však už pred ôsmimi rokmi a vyjadruje spojenie slova snubbing, čo je v predklade ignorácia alebo nevšímavosť, s notoricky známym slovom phone, teda telefón, mobil či smartfón. Phubbing je teda ignorovanie svojej rodiny, blízkych či partnerov, ktorí sú vo vašej bezprostrednej blízkosti v súvislosti s interakciou s vaším smartfónom, pričom najčastejšie je touto interakciou práve nekonečné a bezcieľné skrolovanie cez sociálne siete. Phubbing sa teda stal negatívnym fenoménom súčasnosti a má často za následok rozpad medziľudských či partnerských vzťahov, čím sa zaraďuje medzi reálne nástrahy virtuálneho sveta.

Pozri aj: Experti radia, ako na silnejšiu imunitu: Nedaj Covid-19 šancu!

čo robí phubbing

Zdroj: Shutterstock®

Ignoranti a ignorovaní

Po prečítaní definície phubbingu ste sa zrejme zamysleli nad tým, či s takouto skutočnosťou prichádzate do kontaktu aj vy vo svojom živote. Pravdepodobnosť je v skutočnosti dosť vysoká. Jedna z mnohých štúdií na túto tematiku totiž odhalila, že až 32 percent opýtaných je obeťou phubbingu 2 až 3-krát denne. Títo respondenti boli teda tí ignorovaní na úkor sociálnych sietí. Iná štúdia zasa hovorí, že až 17 percent jej respondentov „phubbuje” iných minimálne 4-krát denne.

Ide skutočne o alarmujúce čísla, no čo je oveľa znepokojujúcejšie sú informácie o tom, aký má phubbing efekt na partnerský vzťah a psychické zdravie človeka. Ukázalo sa, že v manželskom zväzku je phubbing ozajstným kameňom úrazu a radí sa medzi kategóriu s názvom zabijaci vzťahu. Je častým dôvodom na hádky a tiež príčinou depresie jedného z partnerov alebo oboch. Phubbing v partnerskom vzťahu ďalej narúša základné princípy, akými sú spolupatričnosť, sebavedomie, kontrola či zmysel existencie a ignorovaný partner sa zväčša cíti nepotrebný, odstrčený a všeobecne menej dôležitý. Cítiac sa vynechaný zo života svojho partnera tak často siaha po smartfóne, začína scrollovať a dostáva sa tak zo skupiny ignorovaných do skupiny ignorantov. Čo sa mentálneho zdravia týka, štatistika zreteľne hovorí, že phubbing sa spája s úzkosťami, depresiou a pocitmi menejcennosti.

dôsledky phubbingu

Zdroj: Shutterstock®

Si phubber? Skoncuj s tým!

Ak zvyknete viesť konverzáciu s človekom osobne a zároveň sa rozprávať s človekom cez sociálne siete či inú virtuálnu platformu, ak počas osobného rozhovoru prehľadávate sociálne siete a internet, ak máte smartfón vždy po ruke počas jedla alebo na iných spoločenských udalostiach a nedokážete sa ani najesť bez toho, aby ste sa nepozreli na mobil, ste phubber alebo máte k phubbingu až nebezpečne blízko. S phubbingom však našťastie viete skoncovať a uchrániť tak od skazy svoje mentálne zdravie, mentálne zdravie svojich blízkych či dokonca svoj vzťah.

Prvý krok je stanoviť si zóny či aktivity, ktoré jednoducho absolvujete bez smartfónu. Dobrým príkladom je smartfón odložiť počas jedál, počas stretnutí s priateľmi, počas rande s partnerom alebo smartfón nikdy nenosiť do spálne. Postupne sa tak dostanete do druhej fázy, kedy smartfón jednoducho necháte doma na niekoľko hodín denne, napríklad počas toho ako beháte, cvičíte, nakupujete potraviny alebo venčíte psíka. Posledným štádiom sú výzvy. Skúste sa napríklad vyzvať, že nezdvihnete mobil alebo neodpoviete na správu niekoľko hodín. Ak výzvu splníte, môžete sa odmeniť a stanoviť si novú, zložitejšiu výzvu v súvislosti s nadmerným používaním smartfónu a sociálnych sietí.

Inšpiruj sa: Normálne ženské telo je konečne hitom internetu! Poznáš hashtag tohto hnutia?

- Anketa

STRETLI STE SA S PHUBBINGOM V SKUTOČNOM ŽIVOTE?

Odpovedalo 12 ľudí  

Phubberov mám okolo seba veľa.
83%
Sám/sama som phubber/ka.
8%
Nie, s phubbingom som sa ešte nestretol/nestretla.
8%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Maxianová 28.09.20 17:36

MM
karma
100.00

každá závislosť je nebezpečná

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 29.09.20 07:02

ĽŠ
karma
100.00

Alarmujúce čísla tohto negatívneho fenoménu súčasnosti!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 29.09.20 09:01

KK
karma
105.00

je to hrôza

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 29.09.20 13:49

AT
karma
118.00

Určite nepríjemné

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 30.09.20 09:19

MC
karma
109.00

;teraz už viem aj odborný názov toho ,čo sa mi hlavne u mladých ľudi nepáči.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 30.09.20 09:48

karma
106.00

Kiež by si toto prečítalo čo najviac ľudí. Ja týmto novodobým hračkám aj pre dospelých vravím debilizátory. Pamäť vťahu, lebo Dr. Google "vie všetko" netreba sa poriadne ani učiť, o čase na tom strávenom sa ani nevyjadrujem, závislosť s tým spojená sa už dnes lieči a postarali sa nám aj u nové diagnózy. Vzťahy sú dôležitejšie tie virtuálne, lebo je treba žiť životy iných a nie tie vlastné. A aby nestačilo, to všetko sme dali do rúk našim deťom, a nechali sa presvedčiť, že je to dôležité vedieť, kde sú naše deti. O neblahom vplyve mobilov vďaka ich žiareniu, o ktorom lekári už nahlas hovoria a poukazujú na do maxima preplnenú detskú onkológiu, sa nechceme dať presvedčiť, lebo čo povedia druhí, že to moje nemá mobil ... spoločnosť zabudla používať zdravý rozum, len bezhlavo preberá čo prichádza. Zdravie sa tak dostalo na spodné priečky a na vrchole je "to čo si o mne myslia iní - cudzí " , s takou spoločnosťou sa ľahko manipuluje, zvlášť keď sa dokázala nechať presvedčiť, že je to pre jej život podstatné. Pre život, ktorý vďaka tomu ani skutočne nežije.

  • 0
Odpovedať

Iveta Sýkorová 06.10.20 14:55

IS
karma
-1.00

s týmto fenoménom sa u mojich najbližších stretávam veľmi často...a teraz už viem aj jeho pomenovanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní