Zápal konečníka – u koho sa vyskytuje najčastejšie a aké sú symptómy?

Zápal konečníka – u koho sa vyskytuje najčastejšie a aké sú symptómy?

Stalo sa vám niekedy, že ste na toaletnom papieri spozorovali stopy krvi? Ak ide o malé množstvo sýtočervenej krvi, ktoré je na toaletnom papieri prítomné skutočne občas, príčinou tohto stavu bude pravdepodobne análna trhlina, respektíve poškodenie sliznice konečníka. Najčastejšie k mechanickému poškodeniu sliznice konečníka dochádza pri pevnej stolici a ťažkom vyprázdňovaní, teda ak vás trápi zápcha. 

Nejde o závažný problém, no je vhodné myslieť na prevenciu. V takomto prípade pomáha zvýšiť prísun vlákniny a tekutín, ako aj navýšiť mieru pravidelného pohybu, aby bola stolica mäkšia a ľahšie sa vyprázdňovala. Ak sa však krv z konečníka objavuje častejšie, je nevyhnutné hľadať iné príčiny. Môže ísť napríklad o hemoroidy, menej často sa však vyskytuje aj takzvaná proktitída. O aké ochorenie ide a koho môže postihnúť?

Čo je proktitída?

Pod pojmom proktitída rozumieme zápal konečníka, respektíve zápal sliznice konečníka. Konečníkom pritom označujeme poslednú časť hrubého čreva, ktorá je zakončená ritným, respektíve análnym otvorom. Konečník sa podieľa na zadržiavaní a zahusťovaní stolice, ako aj jej vyprázdňovaní. V prípade, že dôjde k zápalu krýpt konečníka, akýchsi početných záhybov, hovoríme o kryptitíde.

Akútna proktitída – táto forma zápalu konečníka sa vyvíja veľmi rýchlo a spravidla býva sprevádzaná výraznými príznakmi. Pri tomto ochorení dochádza k povrchovému poškodeniu výstelky konečníka. Rozlišujeme viacero typov akútnej proktitídy.

  • Erozívna (ulcerózna) proktitída – je sprevádzaná vývojom erózií a vredov na sliznici konečníka. 
  • Katarálna proktitída – ide o krvácajúcu formu proktitídy, pri ktorej je niekedy prítomný aj hnisavý výtok.
  • Polypózna proktitída – je charakteristická prítomnosťou výrastkov na sliznici konečníka. 

Chronická proktitída – vyvíja sa počas dlhého časového obdobia, v mnohých prípadoch celé mesiace a môže pretrvávať dlhé roky. Bežné je, že sa striedajú obdobia, v ktorých môže byť stav pacienta zhoršený, s obdobiami, v ktorých dochádza k ústupu ťažkostí. Pri chronickej proktitíde často dochádza k poškodeniu sliznice konečníka aj v hlbších vrstvách. 

Odporúčame: Bazálna teplota: Ako súvisí s ovuláciou a plodnými dňami?

Aké príznaky poukazujú na zápal konečníka?

Na proktitídu môžu poukazovať viaceré charakteristické príznaky. Tie sa však môžu mierne líšiť v závislosti od konkrétnej formy a druhu zápalu konečníka. Taktiež sa môže líšiť intenzita sprievodných ťažkostí u konkrétnych pacientov v závislosti od závažnosti stavu. Proktitída sa bežne prejavuje rôznymi problémami v análnej oblasti, ktoré sú hlavne následkom poškodenia sliznice konečníka z dôvodu prítomného zápalu. 

Proktitída býva sprevádzaná, i keď nie vždy, krvácaním z konečníka. Krv môže byť prítomná i v stolici, a to niekedy vo forme krvavého hlienu. Okrem toho sa pri zápale sliznice konečníka môžu objavovať nasledovné symptómy:

  • opuch konečníka,
  • hnisavý výtok z konečníka,
  • bolesť v oblasti análneho otvoru, napríklad pri vyprázdňovaní stolice,
  • bolesť v dolnej časti brucha,
  • pocit nepohodlia v análnej oblasti,
  • častejšia stolica alebo riedka stolica (prípadne naopak zápcha),
  • svrbenie konečníka,
  • inkontinencia stolice (ak sú postihnuté svaly podieľajúce sa na zadržiavaní a vyprázdňovaní konečníka),
  • v prípade akútneho zápalu aj zvýšenie telesnej teploty, únava.

Príčiny a rizikové faktory zápalu konečníka

Zápal sliznice konečníka sa môže rozvinúť z mnohých rôznorodých príčin, v niektorých prípadoch dokonca nie sú príčiny zápalu úplne známe. Proktitída môže byť infekčného pôvodu, teda môže byť spôsobená rôznymi patogénnymi mikroorganizmami, no zápal môže byť aj neinfekčný. 

Často toto ochorenie vzniká na podklade iných nešpecifických črevných zápalov, ako je Crohnova choroba či ulcerózna kolitída. U pacientov s týmito chronickými neinfekčnými zápalmi je vyššie riziko, že sa zápal rozšíri aj na oblasť konečníka. Neinfekčný zápal konečníka sa niekedy rozvíja aj z dôvodu rádioaktívneho ožiarenia. Tráviaci trakt je na žiarenie pomerne citlivý, a tak sa proktitída môže vyskytnúť ako vedľajší efekt rádioterapie pri liečbe rakoviny.

V prípade infekčného zápalu sliznice konečníka bývajú pôvodcom ochorenia baktérie, vírusy alebo aj parazity. Proktitídu môžu spôsobiť patogény prenosné pohlavným stykom, v tomto prípade hlavne análnym stykom, ako sú pôvodcovia syfilisu, kvapavky či chlamýdií. Príčinou tiež môže byť herpetický vírus. Oblasť konečníka môžu napadnúť i patogény spôsobujúce akútne črevné infekcie, ako je salmonelóza či dyzentéria. 

Rizikové faktory zvyšujúce riziko proktitídy:

  • prítomnosť hemoroidov,

  • poranenia konečníka,
  • častá zápcha,
  • nechránený análny sex,
  • nezdravá strava (alkohol, nadbytok soli, tučné jedlá),
  • dlhodobá liečba antibiotikami (najmä z dôvodu zničenia prirodzenej bakteriálnej flóry a oslabenia imunity). 

Odporúčame: Naparovanie dutín – aké má účinky a ako správne postupovať?

Ako sa diagnostikuje proktitída?

Pri spozorovaní vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí, ako je krvácanie z konečníka, bolesť v análnej oblasti či problémy s vyprázdňovaním, je nevyhnutné vyšetrenie u lekára. Tieto príznaky môžu poukazovať na rôznorodé ochorenia, a to vrátane zákernej rakoviny hrubého čreva a konečníka, preto sú nevyhnutné vyšetrenia na stanovenie správnej diagnózy. 

Diagnostika zahŕňa odobratie anamnézy a sledovanie klinických príznakov, taktiež vyšetrenie konečníka (per rektum, teda vyšetrenie prstom zavedeným v konečníku). Uplatňuje sa aj rektoskopia, čo je prístrojové vyšetrenie konečníka jednorazovým rektoskopom so zväčšovacou optikou. Ak je podozrenie na iné črevné ochorenie, obvykle odborník nariaďuje aj kolonoskopiu, pri ktorej je možné vyšetriť hrubé črevo v celej jeho dĺžke. 

Pri endoskopickom vyšetrení (rektoskopii alebo kolonoskopii) sa obvykle vykonáva aj biopsia, teda odber vzorky črevnej sliznice, ktorá je následne zhodnotená v laboratóriu pod mikroskopom. Potrebný môže byť odber stolice a jej mikrobiologické vyšetrenie, okrem toho aj vyhodnotenie krvného obrazu. 

Liečba zápalu konečníka

Ak vyšetrenia potvrdia proktitídu, lekár stanoví na základe druhu zápalu a vyvolávajúcej príčiny vhodnú liečbu. Liečba proktitídy, ako aj iných ochorení súvisiacich s konečníkom, patrí do rúk proktológa. V prípade infekčného zápalu spôsobeného baktériami sa obvykle nasadzuje antibiotická liečba. V prípade parazitárneho ochorenia sa používajú antiparazitárne lieky. 

Pri zápaloch neinfekčného pôvodu sa využívajú napríklad kortikoidy, prípadne iné medikamenty. Využívajú sa aj hojivé masti na zmiernenie opuchu konečníka či protizápalové čapíky. Okrem toho je v rámci liečby žiaduci pokoj na lôžku a úprava stravy. Odporúča sa prijímať jedlo častejšie v malých dávkach. Jedlo by malo byť ľahké a kašovité. Nežiaduce sú korenisté pokrmy, alkohol a niekedy aj surová zelenina. 

Liečbu zápalu konečníka neradno podceňovať. Chronický zápal môže viesť k vredom a fistulám v konečníku. Komplikáciou tiež môže byť rozvoj hemoroidov a v najzávažnejších prípadoch aj malígne (rakovinové) zmeny na sliznici konečníka. 

Odporúčame: ​Poznáte TOP účinky kyslej kapusty? 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 02.12.22 21:14

karma
-1.00

Zas som sa dozvedela veľa nového

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní