Zemežlč menšia pomôže nielen žlčníku. Kde ju hľadať a ako ju použiť?

Zemežlč menšia pomôže nielen žlčníku. Kde ju hľadať a ako ju použiť?

Ak sa vyberiete na prechádzku do prírody, napríklad niekde na lúku, možno natrafíte aj na bylinku zvanú zemežlč menšia. Je síce, ako už názov napovedá, skôr drobnejšia, no možno si vašu pozornosť získa vďaka pekným ružovkastým kvetom. Zemežlč je nielen liečivou bylinou, ale už v dávnych časoch jej bol dokonca prisudzovaný aj magický účinok. Zmienky o nej dokonca nájdeme aj v gréckych bájach. Údajne vyliečila rany kentaura Chirona, bytosti, ktorá je napol človekom a napol koňom. Niektoré zdroje uvádzajú, že práve táto báj následne ovplyvnila i názov bylinky. Tá totiž nesie latinské pomenovanie Centaurium. 

Odporúčame: Slabá imunita aj zlé trávenie – ktoré ajurvédske liečivo pomôže?

liečivá bylina

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyzerá zemežlč menšia?

Zemežlč menšia, latinsky Centaurium erythraea, je liečivá jednoročná alebo dvojročná bylina z čeľade horcovité. Ľudovo je tiež nazývaná cintária, hlístnik či horká zelina. Pôvodne ide prevažne o európsky druh. Nachádza sa takmer po celej Európe, ale okrem toho aj v miernom pásme Ázie či na severe Afriky. Postupne však bola zavlečená aj do iných oblastí. Táto liečivá bylina je v našom okolí pomerne rozšírená, ale v niektorých okolitých krajinách je napríklad chránená, a to aj spolu s ďalšími druhmi zemežlče. Ide o pomerne drobnú rastlinu, ktorá zvyčajne dorastá do výšky okolo 10 až 40 centimetrov. 

Zemežlč je charakteristická štvorhrannou stonkou, ktorá je v hornej časti rozkonárená. Ak ide o dvojročnú rastlinu, prvý rok sa objavuje len prízemná ružica listov, ostatné časti až druhý rok. Listy majú v prízemnej ružici prevažne podlhovastý až vajcovitý tvar, stonkové listy sú kopijovité a protistojné. Drobné sýtoružové až fialovoružové kvietky sú usporiadané vo vrcholíkoch. Pozostávajú z rúrkovitého kalichu a lievikovitej koruny. Objavujú sa prevažne v letných mesiacoch, a to od júna do augusta, niekedy septembra. 

účinky zemežlče

Zdroj: Shutterstock®

Pri ktorých ťažkostiach ju odporúča ľudová medicína?

V zemežlči nachádzame mnoho účinných látok. Vďaka nim má rastlina svoje špecifické ozdravujúce vlastnosti, ale aj typickú horkastú chuť, na ktorú narazíte pri popíjaní čaju. Zemežlč obsahuje flavonoidy, ktoré sú charakteristické protizápalovými aj antioxidačnými účinkami, taktiež horčinové glykozidy, vďaka ktorým vzniká spomínaná horká chuť a vďaka ktorým má priaznivý vplyv na žlčník a trávenie. Okrem toho v droge nachádzame alkaloid erytricín, ktorý rovnako pozitívne pôsobí na tráviacu sústavu, ale taktiež bojuje proti črevným parazitom (napríklad hlístam). Ďalšími účinnými látkami sú napríklad triesloviny a rôzne kyseliny. V tradičných herbároch môžeme nájsť viaceré účinky tejto bylinky. Zemežlč podľa ľudovej medicíny:

  • podporuje vylučovanie žlče a tráviacich štiav,
  • celkovo podporuje tráviace procesy a peristaltiku čriev, 
  • upravuje pravidelné vyprázdňovanie,
  • pomáha pri pálení záhy,
  • podporuje obranyschopnosť organizmu,
  • pomáha pri ochoreniach žlčníka a pečene,
  • zvyšuje chuť do jedla a odstraňuje nechutenstvo,
  • pôsobí proti hlístam,
  • pomáha pri liečbe horúčkovitých stavov,
  • podporuje správnu funkciu močových ciest.

Odporúčame: Čím ochutiť ryby a morské plody? Pri príprave nesmú chýbať tieto bylinky!

zber zemežlče

Zdroj: Shutterstock®

Kde zemežlč hľadať?

Zemežlč menšia hojne rastie na slnečných lúkach, trávnatých aj kamenistých stráňach či rúbaniskách. Taktiež môžeme na ňu naraziť na okrajoch borovicových lesov a na vresoviskách. Vo všeobecnosti sa vyskytuje na územiach od nížin po subalpínske pásmo. Na liečebné účely zberáme vňať v čase kvitnutia. Vhodné je zberať vňate v dĺžke aspoň 15 až 20 cm, striháme ich však aspoň 5 cm nad koreňom. Takto rastlinu nezničíme, zvyčajne totiž ešte raz vykvitne. Vňať sušíme rozloženú v tenkej vrstve alebo v riedkom zväzku na tienistom a dobre vetranom mieste, prípadne v umelých podmienkach do 40 °C. Druhou možnosťou, ako sa k bylinke dostať, je poobzerať sa po nej v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Sušená droga zo zemežlče je dobre dostupná.

Do tretice to však môžete skúsiť aj s jej pestovaním na záhradke. Vysadiť si ju pokojne môžete len ako okrasnú rastlinu, prípadne aj na zber spomínanej vňate. Zemežlč pestujeme zo semien, ktoré sa dajú zohnať v záhradkárstve alebo na internete. Semená je možné priamo na stanovište vysádzať začiatkom jesene. Rastline nájdeme hlavne slnečné miesto, prípadne len mierne zatienené a skôr suchšie, ako mokré. Semená sadíme do vlhkej pôdy a prikryjeme ich tenkou vrstvou substrátu. V prvom roku spravidla vyrastá len prízemná ružica listov. Hoci je bylina mrazuvzdorná, môžeme ju na zimu zakryť slamou. 

Odporúčame: TOP bylinky na ženské problémy: Tieto musí poznať každá z nás!

zemežlčový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na použitie zemežlče

Zemežlč sa užíva hlavne vnútorne, i keď niektoré zdroje taktiež odporúčajú jej vonkajšie použitie. Odvarom možno najmä premývať rany a ošetrovať pokožku postihnutú nejakým ochorením. Protizápalové a antibakteriálne účinky byliny môžu byť v tomto smere veľmi užitočné. Pri vnútornom užívaní zemežlčovej vňate však vždy dodržujte odporúčané dávkovanie. Zakúpenú vňať pripravujte spôsobom, aký je uvedený na obale produktu. Predávkovanie zemežlčou môže spôsobiť nepríjemnú nevoľnosť, ale aj zvracanie a hnačky, takže to s ňou nepreháňajte. Okrem toho zemežlč nie je vhodná pre tehotné ženy a taktiež jedincov s vyšším tlakom. Bylinka totiž môže tlak mierne zvyšovať, čaj z nej si teda môžu pripraviť skôr osoby, ktoré trápi nízky tlak. Zemežlč pritom môžete využiť nasledujúcimi spôsobmi:

  • zemežlčový čaj – pripravíme z 1 ČL sušenej vňate na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút a scedíme. Pri ťažkostiach popíjame 2 až 3 razy denne 30 minút pred jedlom.
  • vonkajšie použitie – pripravíme zápar z 2 PL vňate a 150 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 25 minút a scedíme. Do záparu namáčame gázu alebo vatový tampón a prikladáme na pokožku (rany a iné kožné defekty).
  • presvetlenie plavých vlasov – pripravíme odvar z 50 g sušenej drogy a 1 l vody. Privedieme k varu a povaríme 5 minút. Scedíme, necháme ochladnúť a odvarom opláchneme umyté vysušené vlasy.
  • bylinný čaj na žlčník – pripravíme zmes z 10 g zemežlče, 10 g medovky lekárskej, 20 g paliny pravej a 30 g mäty piepornej. Čaj pripravíme z 1 PL zmesi na 150 až 200 ml vriacej vody. Lúhujeme 10 minút. Pomaly popíjame medzi jedlami.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 23.07.21 05:50

ĽŠ
karma
100.00

Výborná bylinka!

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.07.21 13:03

IM
karma
100.00

Dalšia výborná bylinka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní