Zmeny pre rodičov novorodenca. Viete, ktoré povinnosti vám odpadnú?

Zmeny pre rodičov novorodenca. Viete, ktoré povinnosti vám odpadnú?
  • 11.08.2022
  • Zuzana Andrášová

Štát nás od 1. júna odbremenil od byrokracie, ktorá súvisela s PN-kou. Od bloku niekoľkých papierov postupne lekári prechádzajú na elektronickú formu.

V júli ministri ohlásili ďalšie zmeny, ktoré sa týkajú matiek a otcov, ktorým sa práve narodilo bábätko. Počas prvých dní malého drobčeka nemusia rodičia behať po úradoch, ale môžu sa doma tešiť zo svojho uzlíčka. Rodný list, kartičku poistenca i príspevok pri narodení dieťaťa už za rodičov vybavia úradníci.

Odporúčame: Mladá žena má obrovské prsia, bála sa kojiť svojho syna

Prvé dni strávené pri byrokracii

Mnohí rodičia to veľmi dobre poznajú. Keď sa narodilo dieťatko, zvyčajne otec musel ísť na matriku, aby dieťaťu vybavil rodný list. Ten je totiž potrebný pri prihlásení do zdravotnej poisťovne či pri vybavení príspevku pri narodení dieťatka.

Vybavenie príspevku pri narodení dieťaťa si tiež vyžadovalo návštevy pediatra i gynekológa. Žiadosť museli následne rodičia odniesť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Situácia sa konečne zmenila

Dnes sa už však, našťastie, majú veci inak. Tri ministerstva – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Ministerstvo zdravotníctva a Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, si prepojili svoje informácie a rodičom tým odpadli kilometre krokov a čas strávený pri vypisovaní stránok tlačív.

Novú službu predstavila ministerka informatizácie Veronika Remišová: „Po novom môžu rodičia dohodu o mene vybaviť hneď priamo v pôrodnici, kde ju obaja spoločne podpíšu. Rodný list potom matrika odošle na adresu mamičky. Od 1. augusta už nebude potrebné prihlasovať dieťa ani do zdravotnej poisťovne, lebo automaticky dostane zdravotnú poisťovňu matky. A na jej účet príde aj príspevok pri narodení dieťaťa.“

Pozri aj: Starostlivosť o seniorov: Na čo všetko máte nárok?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dodal, že rodičia v nemocnici podpíšu dohodu o mene a priezvisku narodeného dieťaťa. Tá sa následne pošle na matriku.

Lengvarský zároveň vyjadril spokojnosť so spoluprácou pri príprave novej služby medzi ministerstvami, ako aj s Národným centrom zdravotníckych informácií a nemocnicami. „Záujem pacienta je prvý v rade, ktorý sledujeme,“ vyhlásil minister.

„Snažíme sa ďalej robiť také opatrenia, ktoré pomáhajú rodinám zvýšiť ich príjmy, napríklad zvýšením daňového bonusu na deti, zavedením tehotenského, ďalej šetriť životné náklady znížením exekučných zrážok, zrušením doplatkov za lieky… Pomáhame tiež šetriť čas rodičov zavedením elektronickej PN-ky či automatického vyplácania príspevku pri narodení dieťaťa,“ zdôraznil ďalšie opatrenia minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Narodenie dieťaťa podľa slov ministerky Remišovej nebude jedinou proaktívnou službou. Postupne sa budú automatizovať ďalšie životné situácie, ako napríklad hľadanie si zamestnania, kúpa alebo prepis motorového vozidla, kúpa nehnuteľnosti na bývanie či začatie podnikania. V prvej fáze by sa malo zautomatizovať 16 životných situácií.

Neprehliadni: Žijete v znečistenom prostredí? Kojte pol roka a viac, odporúčajú vedci


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní