Y2k móda: Vieš, čo sa skrýva za týmto výrazom a aké trendy ju definujú?

Y2k móda: Vieš, čo sa skrýva za týmto výrazom a aké trendy ju definujú?
  • 01.02.2023
  • Michaela Kožáková

Aj tí, ktorí nie sú experti a odborníci vedia, že móda je cyklická. V každej etape sa totižto vyskytujú určité prvky, ktoré sa stavajú tak výraznými a ikonickými, že sa po niekoľkých rokoch vracajú späť. A presne toto pravidlo platí aj o Y2k móde. 

Móda Y2k sa najviac prejavuje na platformách sociálnych médií, ako je Instagram a TikTok. Éra Y2k bola známa prebytkom, pričom módu v tom čase do značnej miery poháňala popkultúra a ultrakonzumizmus. Prehnaná farebnosť, dizajnérske monogramy a oslnivé logá na všetkom od tričiek až po nohavice vystihovali hlavnú myšlienku tohto módneho obdobia. Nešlo však len o dámsku módu. Trendy vtedajšej doby zasiahli aj pánsky šatník. 

Y2k style prináša so sebou sladkú nostalgiu a zároveň ponecháva dostatok priestoru na úpravu vzhľadu podľa vášho osobného štýlu. Obľúbili si ju mnohé celebrity a známe tváre Hollywoodu a pravdepodobne i vy v nej nájdete niekoľko kúskov, ktoré vás oslovia. 

Čo sa vlastne skrýva pod výrazom Y2k a ktoré najznámejšie módne trendy k tejto dobe neodmysliteľne patria?

Neprehliadni: Šaty hore nohami na prehliadkovom móle – čo si pre nás pripravili návrhári na jar 2023?

Dua Lipa

Zdroj: INSTAGRAM/dualipa

Čo je to Y2k fashion?

Zatiaľ čo sa trendy v posledných rokoch sústreďujú na skromný minimalistický štýl, móda Y2k je predovšetkým o tom, aby bola výrazná, hravá, neprehliadnuteľná a zábavná. Technicky Y2k móda pokrýva koniec 90. rokov až začiatok polovice 20. storočia, kedy bol internet ešte relatívne nová záležitosť.

Y2k je trendom, ktorý si v posledných rokoch získava na popularite. Vyznačuje sa nostalgiou, retro estetikou a spája jasné farby s gýčom za účelom vytvorenia maximalistického vzhľadu.

Túto éru nepopierateľne definovali ženy, ktoré v tom čase vládli popkultúre. Medzi ne patrili napríklad Destiny’s Child, Britney Spears, Christina Aguilera, Missy Elliot a Paris Hilton

Kardigán

Zdroj: INSTAGRAM/mirror_clothingstore

Rebrovaný kardigán

Priliehavé rebrované kardigány, ktoré sa nosili s rozopnutým horným a spodným gombíkom, sa zväčša kombinovali s voľnými džínsami, mini sukňami alebo sa nosili na hodvábnych šatách.

Na rozdiel od džínsových búnd alebo bombery, rebrované kardigány splynú s vaším šatníkom. Sú dokonalým doplnkom, ktorý dotvorí váš vzhľad a zároveň ho ponechá primerane vkusný a elegantný.

Džínsy

Zdroj: INTAGRAM/zincooficial

Široké džínsy

Pokiaľ ide o džínsovinu, začiatok 20. storočia sa preslávil strihmi a džínsami s nízkym sedom. Ďalším trendom, ktorý sa v tejto ére prejavil, boli ultra široké džínsy. Výstredný, skatermi inšpirovaný kúsok dostával ženský nádych vďaka kombinovaniu s priliehavými tielkami, vypasovanými tričkami či krátkymi svetrami. 

Mini sukne

Zdroj: INSTAGRAM/sammyfitz21

Mini sukne

Po veľkom momente v 90. rokoch sa mini sukne vrátili v 20. storočí ako perfektný náprotivok ku crop topom a krátkym tričkám. Živé farby rovnako ako aj textúra vnesú do vášho šatníka záblesk nostalgie. V chladnom počasí môžete mini sukne kombinovať s čižmami a džínsovou bundou do pása alebo dlhším vlneným svetrom či kabátom. 

Háčkované

Zdroj: INSTAGRAM/sammyfitz21

Háčkované kúsky

Napriek tomu, že mohutné úpletové topy, kvetinové sukne a farebné nohavice boli populárne už vo viktoriánskej ére, háčkované kúsky nikdy nevyjdú z módy. Či už sú to veselé crop topy so širokými rukávmi, romantické svetríky alebo praktické nákupné tašky, háčkovaný módny kúsok, ktorý rozžiari celý váš vzhľad by ste si mali určite zaobstarať aj vy.

Pozri aj: 6 typov kabátov, ktoré potrebuje každá žena v šatníku! Máš aspoň jeden z nich?

Mini tričká

Zdroj: INSTAGRAM/haileybieber

Mini tričká

Olivia Rodrigo, Dua Lipa, Bella Hadid, Hailey Bieber a ani Kendall Jenner nedajú dopustiť na tento módny trend. Mini alebo detské tričká, ktoré skutočne vyzerajú tak, ako keby ste si ich požičali od svojej osemročnej sestry, našli cestu späť do našich šatníkov.

Hoci je móda Y2k známa tým, že je neprehliadnuteľná a farebná, mini tričká môžu vytvárať i minimalistický vzhľad. K týmto tričkám sa hodia cargo nohavice, široké džínsy, sandále na platforme alebo tenisky. 

Doplnky

Zdroj: INSTAGRAM/slick_back_scrunchies

Hravé doplnky

Hravé doplnky tvorili hlavnú súčasť každého outfitu z 20. storočia. Od trblietavých sponiek s nápismi, cez šatky, hrubé gumičky do vlasov, farebné náramky priateľstva až po ružové slnečné okuliare – nebojte sa kombinovať, vrstviť viacero náhrdelníkov či nosiť veľa prsteňov. Čím viac, tým lepšie. 

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM/bellahadid, INSTAGRAM/sammyfitz21

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 08.02.23 17:55

MM
karma
100.00

značka pre mladých

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní