Najnezvyčajnejšie spôsoby prepravy: Počula si už o nich?

Najnezvyčajnejšie spôsoby prepravy: Počula si už o nich?
  • 17.09.2019
  • Michaela Kožáková

Viete si predstaviť ísť pešo z Piešťan do Bratislavy? Takto kedysi ľudia cestovali pred tým, ako sa naučili využívať na prepravu zvieratá, ako sú kone, somáre či ťavy. V roku 3500 pred naším letopočtom bolo vynájdené koleso, ktoré ľudia využívali v hrnčiarstve v Mezopotámii už v roku 5500 pred naším letopočtom. 

V roku 3100 pred naším letopočtom Egypťania vynašli plachetnicu, zatiaľ čo Rimania stavali cesty po celej Európe. Počas priemyselnej revolúcie vyvinul prvú modernú diaľnicu John Loudon McAdam. Veľkým objavom bol vynález parného stroja v roku 1712 Thomasom Newcomenom, ktorý v roku 1776 zdokonalil James Watt. Po tomto vynáleze sa všetko rozbehlo. Parné stroje sa začali využívať v priemysle i pri stavbe nových dopravných prostriedkov. 

V roku 1885 nemecký technik a priekopník automobilového priemyslu Karl Benz zostavil prvý automobil na svete – motorovú trojkolku pre dvoch ľudí. Tento dopravný prostriedok bol prihlásený na Cisárskom patentovom úrade v roku 1886. 

Pozri aj: Najbohatší módni dizajnéri: Pozri sa, koľko im značky vynášajú!

Preprava

Zdroj: Shutterstock®

Od lanoviek až po drony

Dnes si už nevieme predstaviť napríklad namiesto taxíka odviesť sa z letiska na koči. Na dovolenkách sú pre nás atrakciou výlety ťavami alebo malé tuk tuky. Automobilové značky sa predbiehajú v tom, ktorá z nich vymyslí komfortnejšie alebo najrýchlejšie auto s fantastickým dizajnom. Hybridy, elektronické kolobežky, najmodernejšie podmorské diaľnice či super rýchle vlaky – technológie idú dopredu a tí najlepší inžinieri a technici neotáľajú ani minútu.

Inou kategóriou sú zaujímavé spôsoby prepravy, ktoré sa dokonca stávajú atrakciou krajín. Poďte sa s nami pozrieť na tie najzvláštnejšie z nich.

1 z 7

Vietnamské rikše

Dve najväčšie vietnamské mestá, Hanoj ​​a Ho Chi Minh, sú neslávne známe pre svoj liberálny prístup k pravidlám cestnej premávky. Motorky, autá, dodávky, rikše – trojkolesové bicykle, ktoré nie sú veľmi bezpečným dopravným prostriedkom na chaotických vietnamských cestách. Je to však veľký zážitok!

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marika Michálková 06.10.19 19:51

MM
karma
107.00

wau , zaujímavé spôsoby prepravy

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 04.08.20 15:21

AM
karma
-1.00

čo všetko ľudia nevymyslia

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 04:03

KS
karma
133.00

Skutočne zaujímavé a ojedinelé spôsoby prepravy, ale aj to patrí k histórii danej krajiny :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní