Najvhodnejšie potraviny na raňajky: S ktorými začnete váš deň?

Najvhodnejšie potraviny na raňajky: S ktorými začnete váš deň?

  • 62
  • 0

Raňajky delia ľudí na dva tábory. Kým jedni si nevedia bez raňajok predstaviť svoj deň, druhí majú k rannému jedeniu odpor. Pravdou však je, že bez raňajok by sme jednoducho nemali odchádzať z domu. Prečo sú raňajky dôležité? Toto prvé jedlo dňa je pre nás akýmsi palivom, ktoré po dlhom spánku náš organizmu bez výnimky potrebuje. Bez raňajok sa náš metabolizmus nenaštartuje správne, nebudeme mať dostatok energie a nebudeme tak výkonní, ako by sme chceli. Ak máte k raňajkám negatívny vzťah, začnite ráno s malými sústami a verte, že postupne si zvyknete. A čo je najvhodnejšie ráno jesť? V článku vám predstavíme tie najlepšie potraviny na raňajky!

Vajcia

Úplným favoritom, čo sa potravín na raňajky týka, sú vajíčka. Tie sú skvelým zdrojom bielkovín i dobrých tukov. Taktiež obsahujú cholín, vitamíny skupiny B aj železo či fosfor. Vajcia nás dokážu nasýtiť na dlhšiu dobu. Podporujú proces trávenia i metabolizmus, prispievajú k normalizácii hladiny cukru v krvi a bojujú proti zlému cholesterolu. Perfektnou voľbou sú napríklad natvrdo uvarené vajcia. Taktiež si môžete pripraviť na olivovom oleji omeletu so špenátom, ktorý vám hneď zrána dodá množstvo ďalších živín.

Vyskúšajte: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!

celozrnný chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Celozrnný chlieb

K vajíčkam nezabudnite pridať plátok celozrnného chleba. Ten je totiž skutočne skvelou potravinou na raňajky, či už chcete ráno slané alebo sladké jedlo. Kvalitné celozrnné pečivo je zdrojom zložených sacharidov a vlákniny. Opäť prispeje k dlhodobému pocitu sýtosti a uchráni vás pred návalmi vlčieho hladu počas celého dopoludnia. Je zdrojom vitamínov skupiny B a podporí činnosť čriev. Pridať k nemu môžete omeletu, arašidové maslo, kvalitný džem, domácu nátierku, cottage syr či poctivú kuraciu šunku.

Obilninové vločky

Ak máte chuť na sladké a zdravé raňajky, určite siahnite po obilninových vločkách, či už ovsených, pohánkových alebo iných. Zalejte ich rastlinným alebo iným mliekom, pridajte oriešky aj sušené alebo čerstvé ovocie. Pokrm môžete dochutiť medom či škoricou. Ak preferujete teplé raňajky, pripravte si z vločiek kašu. Vločky stačí v malom hrnčeku povariť s mliekom, kým zmes nezhustne. Kašu môžete ochutiť roztlačeným banánom, nastrúhaným jablkom, kokosom, sušenými hrozienkami, kakaom, kúskami horkej čokolády či inými obľúbenými potravinami. Fantázii sa medze nekladú!

avokádo

Zdroj: Shutterstock®

Avokádo

Avokádo je skutočnou superpotravinou s mnohými blahodarnými účinkami na ľudské zdravie. Je zdrojom zdravých tukov, vitamínu E či draslíka. Prispieva k prevencii srdcových chorôb aj tráviacich ťažkostí. Taktiež ho radíme medzi účinné antistresové potraviny. A ako si ho dopriať na raňajky? Je množstvo spôsobov, ako si vychutnať avokádo. Stačí si ho napríklad nakrájať na celozrnný chlieb, posoliť a okoreniť. Pridať môžete i plátky vajíčka natvrdo. Z avokáda sa dá tiež pripraviť chutná nátierka.

Nátierky zo strukovín

Môže sa to zdať zvláštne, no verte, že do raňajkového menu môžete občas zaradiť aj strukoviny. Sú plné bielkovín, vitamínov aj minerálov. Ak si ich natriete na celozrnný chlieb a pridáte nejaký kúsok zeleniny, máte výživné raňajky hotové. Vyskúšajte šošovicovú či fazuľovú nátierku. Veľmi chutný je aj domáci hummus z cícera. Nátierku si pripravte večer a hneď na niekoľko dní máte vybavené rýchle a zdravé raňajky.

bobuľové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Bobuľové ovocie

Na raňajky je vhodné do jedálnička zaradiť nielen rozličné druhy zeleniny, ale aj ovocia, ktoré napríklad skvele doplnia ovsenú kašu. Nakrájajte si do nej sladkú broskyňu alebo osviežujúce kivi. Úplným favoritom je však dozaista bobuľové ovocie. Neváhajte konzumovať dostatok čučoriedok, jahôd, malín, brusníc, černíc a podobne. Tento druh ovocia je nabitý vitamínmi a cennými antioxidantmi. Po ruke môžete mať v mrazničke aj mrazený mix bobuľového ovocia. Za hrsť z neho pridajte pri varení do obilninovej kaše.

Orechy a semená

Z rozličných semienok a orieškov síce nepripravíte plnohodnotné raňajky, no sú skvelým parťákom pri príprave pokrmu. Dajú sa využiť v slanom aj sladkom jedle. Sú zdrojom zdravých tukov i minerálov a stopových prvkov. Do kaše či ovsených vločiek pridajte nesolené nepražené mandle, vlašské orechy, lieskovce či kešu orechy. Slnečnicovými, ľanovými alebo aj chia semienkami môžete posypať omeletu, avokádovú aj strukovinovú nátierku či opäť raňajkovú kašu. Aj výživné látky z týchto surovín sa počítajú!

Odporúčame: Neprišla si im na chuť? Toto je 5 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky!


  • 62
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Aké sú najčastejšie príčiny smrti? Je najväčším strašiakom rakovina?

  • 61
  • 0
  • 01.07.2020
LIEČBA

TOP esenciálne oleje na akné a problematickú pleť: Ako nám môžu pomôcť?

  • 14
  • 0
  • 25.06.2020
RECEPTY

TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?

  • 49
  • 0
  • 13.05.2020