Poznáte účinky pľúcnika? Pomôže pľúcam a dokáže omnoho viac!

Poznáte účinky pľúcnika? Pomôže pľúcam a dokáže omnoho viac!

Čo viete o pľúcniku lekárskom? Pľúcnik lekársky, latinsky Pulmonaria officinalis, je trváca medonosná bylinka z čeľade borákovité. Charakteristický je plazivým podzemkom a hranatou stonkou, ktorá je vo vrchnej časti rozkonárená. 

Listy majú zaujímavé svetlosivé škvrnky. Pľúcnik má veľmi pekné kvety s lievikovitými korunami, ktoré majú i v rámci jednej rastliny viacero farieb. Najskôr bývajú spravidla ružové, neskôr fialové a po opelení až modrasté. 

Ako pľúcnik pomáha? Ako už názov tejto rastlinky napovedá, bude nápomocná pri respiračných ťažkostiach. No vedeli ste o tom, že je dobrý pľúcnik na žalúdok? A dokáže ešte viac! Máte s pľúcnikom skúsenosti? Zistite, aké sú liečivé účinky pľúcnika, aké je použitie a účinky. 

Zber a príprava pľúcnika lekárskeho (Pulmonaria officinalis)

Pľúcnik lekársky je prevažne európsky druh, ktorý sa vyskytuje od nížin až po podhoria. Rastie hlavne v zatienených lesoch a hájoch, húštinách a vlhkých stanovištiach s vápenatou pôdou.

Na liečebné účely sa zberá v prvom rade kvitnúca vňať, po odkvitnutí však i mladé prízemné lístky. Zber je vhodné podniknúť od skorej jari do mája či júna.

Nazbierané časti je vhodné nechať prirodzene vysušiť v tieni a na vzdušnom mieste, prípadne v umelých podmienkach do 40 °C. Sušenú drogu z pľúcnika je však možné zohnať i v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami.

Aké zdravotné účinky má pľúcnik lekársky:

  • známe sú protizápalové účinky pľúcnika,
  • má antiseptické účinky,
  • pľúcnik lekársky tradične podporuje zdravie respiračného systému,
  • pomáha na respiračných ochoreniach, ako je astma alebo bronchitída,
  • obsahuje antioxidanty vďaka čomu chráni bunky pre oxidačným poškodením,
  • má priaznivý účinok na srdce,
  • podporené horenie rán pľúcnikom,
  • liečba kožných problémov pľúcnikom,
  • tradičná medicína pripisuje pľúcniku aj priaznivý vplyv na trávenie.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o obličkách: Ako fungujú naše súkromné filtre?

pľúcnikový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na využitie pľúcnika lekárskeho:

1. Ako pripraviť čaj – zbaví vás kašľa a zlého trávenia

Pľúcnik lekársky je v prvom rade možné využívať zvnútra. Droga z tejto bylinky obsahuje kyselinu kremičitú, triesloviny i niektoré minerálne látky, draselné a vápenaté soli. Má protizápalové, sťahujúce a diuretické účinky.

POSTUP: Pľúcnikový čaj si pripravíte z jednej polievkovej lyžice sušenej vňate na 3 dcl vriacej vody. Nechajte lúhovať asi 10 minút. Počas akútnych ťažkostí si doprajte dve šálky tohto nápoja denne. Pľúcnikový čaj však nie je určený na dlhodobé používane, odporúčajú sa maximálne 3 týždne užívania. 

POUŽITIE: Tento zápar priaznivo vplýva na stav dýchacích ciest. Je skvelým pomocníkom pri nepríjemnom kašli a napomáha taktiež odhlieňovať. Môže predstavovať dobrý podporný prostriedok pri liečbe dlhotrvajúcich pľúcnych ochorení.

Pozitívne vplýva aj na sliznice úst, hltana a celkovo sliznicu tráviaceho traktu. V ľudovom liečiteľstve sa pľúcnikový čaj využíva aj pri liečbe ochorení močových ciest. Osvedčil sa najmä pri zápaloch močových ústrojov.

Odporúčame: Ktoré prvé jarné bylinky hľadať v prírode? Podporte nimi zdravie!

pľúcnik lekársky

Zdroj: Shutterstock®

2. Pľúcnikový olej – prírodný liek na kožné poranenie

Liečivý pľúcnik našiel uplatnenie aj pri vonkajšom použití. Pôsobí totiž hojivo na pokožku. Vyskúšať môžete napríklad pľúcnikový olej, ktorý sa osvedčí v každej domácej lekárničke.

POSTUP: Na jeho prípravu budete potrebovať hrsť čerstvých listov pľúcnika. Listy vložte na pár minút do vriacej vody. Následne ich sceďte a nechajte odkvapkať. Vložte ich do menšieho hrnca a pridajte k nim 0,3 l nejakého kvalitného rastlinného oleja, napríklad olivového alebo kokosového.

Zmes zohrejte a premiestnite do sklenenej nádobky. Po 24 až 48 hodinách fľašku uzatvorte a nechajte lúhovať aspoň dva týždne. Následne olej sceďte do čistej tmavej fľašky, uzatvorte a uskladnite na tmavom mieste.

POUŽITIE: Tento domáci pľúcnikový olej je skvelým pomocníkom pri rôznych kožných poraneniach. Ošetriť ním môžete rezné rany či inak poškodenú pokožku. Taktiež je skvelý na popraskané a veľmi suché pery.

Odporúčame: Zdravý, chutný a hneď hotový: Vychutnajte si zelerový šalát 4x inak!

liečivý kúpeľ

Zdroj: Shutterstock®

3. Kúpeľ s pľúcnikom – pomocník pri ochoreniach kože

V pľúcniku lekárskom sa tiež môžete vykúpať. Ako sa pripravuje kúpeľ z pľúcnika?

POSTUP: Budete potrebovať buď 150 až 200 g čerstvých listov, prípadne okolo 50 g sušenej drogy z pľúcnika. Pľúcnik zalejte dvomi litrami vriacej vody a nechajte lúhovať aspoň 15 minút. Následne takýto zápar nalejte do vane s vodou. Lístkami tiež môžete naplniť plátené vrecúško a rovnako ho pridať do kúpeľa. Takýto kúpeľ by mal trvať aspoň dvadsať až tridsať minút.

POUŽITIE: Podporíte ním zdravie svojej pokožky. Pľúcnik vďaka obsahu mnohých látok pokožku zjemní a podporí jej regeneráciu. Keďže pôsobí protizápalovo, vhodné je ho vyskúšať aj pri rôznych kožných ochoreniach. Podporí hojenie rán. Sedacie kúpele sa tiež odporúčajú pri problémoch s hemoroidmi.

4. Aj sirup z pľúcnika lekárskeho má skvelé účinky na zdravie

Na sirup potrebujete predovšetkým vňať a listy pľúcnika lekárskeho. Tie umyte a nechajte poriadne vyschnúť. Následne do sklenenej fľaše navrstvíte pľúcnik lekársky a cukor. Najprv dajte vrstvu pľúcnika a zasypte ju hnedým cukrom.

Postupne vrstvite a na záver fľašu uzavrite a nechajte odstáť dva týždne na chladnom mieste. Keď sa cukor roztopí, celú zmes prefiltrujte a skladujte v chladničke. Hotový sirup užívajte po lyžičkách tri- až päťkrát denne. 

5. Tinktúra z pľúcnika lekárskeho podporí zdravie človeka

Na tinktúru potrebujete čistý alkohol, ideálne 60-percentný. Nazbierané lístky pľúcnika poriadne umyte a nechajte vysušiť. Lístky vložte do tmavej fľaše a zalejte alkoholom. Tinktúru uložte na tmavé miesto a lúhujte približne mesiac. 

Hotová tinktúra je vhodná na vnútorné i vonkajšie použitie. Môžete si ju naordinovať pri silnom kašli. Pri vonkajšom použití je vhodná na ošetrenie poranenej pokožky. 

Článok aktualizovaný 14.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní