Cukety práve v prebiehajúcom období v hojnom množstve dorastajú v našich záhradách a dobre dostupné sú aj v obchodoch či na miestnych trhoch. Hovoríme tu o úžasne zdravej a chutnej zelenine, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Vyberiete si cuketové placky či krémovú cuketovú polievku? Alebo máte v obľube iné zdravé recepty z cukety? V každom prípade sa však rozhodne oplatí zaradiť spomínaný druh zeleniny aj do svojho jedálnička. Čo dokáže cuketa ponúknuť aj vášmu zdraviu sa dozviete v nasledujúcom článku.
1. Má nízku energetickú hodnotu
Cuketa je z viac ako 90 percent tvorená len vodou. Čo to znamená? No v prvom rade to, že je skutočne nízkokalorická. Stogramová porcia tejto chutnej zeleniny predstavuje zvyčajne menej ako 20 kalórií, samozrejme, záleží na následnom spracovaní. Cuketa je vhodná pre všetkých, no v jedálničku by rozhodne nemala chýbať tým z vás, ktorí sa snažíte nejaké to prebytočné kilo zhodiť alebo si len dávate pozor na svoju líniu. Na vašom tanieri sa počas sezóny môže objaviť hoci aj každý deň. Cuketa navyše neobsahuje cholesterol a v malom množstve vám doplní aj dôležité bielkoviny.
Odporúčame: Zistite, prečo jesť amarant pravidelne! Máte ho na tanieri aj vy?
2. Obsahuje mnoho vitamínov aj minerálov
Tento kultivar tekvice je skvelým zdrojom mnohých cenných látok. Z vitamínov sa v ňom ukrývajú vitamíny C aj K a rovnako mnohé z vitamínov skupiny B, a to najmä kyselina pantotenová, niacín, riboflavín aj vitamín B6. Vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode a vo všeobecnosti vplývajú napríklad na metabolizmus, funkciu nervového systému aj psychické zdravie jedinca. Okrem toho je tekvica bohatá na draslík, no telu doplní aj fosfor, horčík či mangán. Taktiež môžeme spomenúť, že tekvica má pozitívny vplyv na našu obranyschopnosť.
3. Podporuje zdravé trávenie
Pravidelnou konzumáciou chutnej cukety podporíte i zdravie svojho tráviaceho traktu. Obsahuje slušný podiel vlákniny, ktorá má blahodarný vplyv na činnosť čriev. Cuketa by vo vašom jedálničku nemala chýbať v prípade, že vás pravidelne trápi zápcha. Napomáha prečistiť črevá, zlepšuje ich peristaltiku a podporuje metabolizmus. Preventívne pôsobí proti rôznym ochoreniam tráviacej sústavy, ako sú napríklad žalúdočné vredy či rakovina hrubého čreva. Táto letná zelenina navyše odkysľuje a odvodňuje celý organizmus.
Bude ťa zaujímať
4. Pomáha udržiavať dobrý zrak
Cuketa má pozitívny vplyv aj na naše oči a zrak, a to vďaka obsahu mnohých účinných látok. Skrývajú sa v nej napríklad luteín a zeaxantín, ktoré radíme medzi karotenoidy. Tieto prírodné farbivá sa nachádzajú aj v našich očiach a pozitívne vplývajú na funkciu zraku. Pôsobia antioxidačne a chránia oči pred oxidačným poškodením. Dostatok týchto látok v tele tiež preventívne pôsobí proti rozvoju degeneratívnych zmien na sietnici oka. Cuketa však môže vašim očiam pomôcť aj zvonka. Ak sú opuchnuté a vyzerajú unavene, prikryte ich plátkami čerstvej cukety a takto relaxujte aspoň pol hodinky.
5. Prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení
Cuketa môže nakoniec pomôcť udržiavať i zdravie a dobrý stav kardiovaskulárneho systému a prispieť tak v konečnom dôsledku aj k zníženiu rizika rozvoju srdcovo-cievnych ochorení. Aj vďaka obsahu vlákniny napomáha udržiavať dobrú hladinu cholesterolu v krvi a okrem toho má blahodarný vplyv aj na úroveň krvného tlaku. Za problémom s vysokým krvným tlakom často stojí nedostatok draslíka v kombinácii s nadmerným prísunom sodíka. Práve cuketa je však dobrým zdrojom draslíka a obsahuje len malé množstvo sodíka. Ak mávate problémy s vysokým krvným tlakom, určite ju zaraďte do svojho jedálnička.
Pozri aj: Toto sú najlepšie zdroje betakaroténu: Sú počas leta aj vo vašom jedálničku?