Registrácia Prihlásenie

Prečo je káva z čakanky zázračným nápojom? Inú už piť nebudete!


  • 115
  • 0

Káva je najobľúbenejším nápojom na celom svete, hneď po celkom obyčajnej vode. Aj keď klasická káva je významným antioxidantom a v obmedzenom množstve pre človeka predstavuje zdravotné benefity, vo vysokej koncentrácii môže i škodiť. Aj preto je rozumné kávu nahradiť niečím podobným, no oveľa zdravším. A tu prichádza na scénu káva z rastliny zvanej čakanka, káva z cigórie či ľudovo povedané „cigorka”. 

Káva bez kofeínu

Čakanka. Táto rastlina s krásnymi modrými kvietkami je veľmi dobre známa aj v našich končinách. Už v minulosti sa z nej robili liečivé výluhy, pričom najzdravší z celej rastlinky je práve koreň. Tieto výluhy naši predkovia používali na liečbu reumatizmu, zväčšenej pečene či žltačky. Káva z cigórie sa vyrába tiež z koreňa rastliny, ktorý sa na tento účel najprv pomelie a potom praží. Vznikne káve podobný nápoj, ktorého aróma znamená pre mnohých detstvo a u ktorého sa predávkovania kofeínom obávať nemusíte.

Pozri aj: Prichádza jar a s ňou prvé bylinky. Aké sú účinky prvosienky jarnej?

benefity kávy z čakanka

Zdroj: Shutterstock®

Ešte zdravšia káva

Ak ste alergickí na peľ či ambróziu alebo ste tehotná či dojčiaca mamička, káve z čakanky by ste sa mali podľa lekárov radšej vyhnúť. Ostatní si môžu kávu z koreňa čakanky alias „cigorku” vychutnávať naozaj naplno a môžu tak benefitovať z jej zázračných vlastností, medzi ktoré patrí i blahodarný účinok na trávenie vďaka obsahu inulínu, čo je typ zdravej prebiotickej vlákniny. Zápcha tak už nebude váš problém.

Tento nápoj a všeobecne koreň z čakanky dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu, čo môže pomôcť pri zhadzovaní prebytočných kíl a odborníci tvrdia, že vďaka obsahu vitamínu B6 a mangánu dokáže podporiť i funkciu mozgu. Čakanka má tiež protizápalové účinky, čo môže prospieť pacientom s osteoartritídou. A ak sa len snažíte obmedziť príjem kávy, aj tu môže byť káva z čakanky dobrou alternatívou, samozrejme pre svoju chuť, nie účinok. 

Čakanka v jedálničku

Výluh z koreňa čakanky nie je podľa odborníkov až tak bohatý na jednotlivé nutrienty, ako keď ho zjete priamo alebo ak ho pridáte do niektorých jedál. Cigóriu tak môžete pridať do smoothies, cereálií, jogurtov, ba dokonca i do pečenia. Na trhu samozrejme nájdete aj výživové doplnky s obsahom čakanky. O ich užívaní sa poraďte s lekárom či lekárnikom.

Inšpiruj sa: Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!


  • 115
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Čo je avitaminóza? Spoznajte ochorenia z nedostatku vitamínov!
LIEČBA

Čo je avitaminóza? Spoznajte ochorenia z nedostatku vitamínov!

  • 124
  • 0
  • 09.02.2020
Spoznajte účinky papaínu! Ako dokáže podporiť naše zdravie?
LIEČBA

Spoznajte účinky papaínu! Ako dokáže podporiť naše zdravie?

  • 31
  • 0
  • 05.01.2020
Tráviacie aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?
LIEČBA

Tráviacie aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?

  • 54
  • 0
  • 17.02.2020