Miluješ taliansku kuchyňu? Prinášame recept na domáce ravioly

Miluješ taliansku kuchyňu? Prinášame recept na domáce ravioly

Ak milujete taliansku kuchyňu, ste na správnom mieste. Dnes totiž prinášame recept na jedno z typických jedál tejto kuchyne. Taliansko a jedlo skrátka idú ruka v ruke. K Talianom neodmysliteľne patrí pizza, lahodná zmrzlina a rôzne dezerty, ryby, prosciutto, mozzarella a iné syry a určite i dobrá káva. Samozrejme, zabudnúť predsa nemôžeme na cestoviny, respektíve na obrovské množstvo druhov cestovín, ktoré sa v Taliansku pripravujú na rôzne spôsoby. Cestoviny sú skvelou surovinou, s ktorou sa dá v kuchyni vykúzliť vždy niečo iné. Kto nemiluje cestoviny? Ak aj vy patríte k ich fanúšikom, pripravte si spolu s nami domáce ravioly. Ravioly sú akési pirohy, ktoré sú spravidla plnené mäsom, zeleninou alebo aj syrom a podobne. Podľa druhu náplne sa dajú podávať na rôzne spôsoby, napríklad v polievke či s rôznorodými omáčkami.

Človek by si mohol povedať, že pripravovať takéto cestoviny doma môže byť poriadne náročné a zdĺhavé, no opak je pravdou. Ravioly vôbec nie sú náročné na prípravu, dokonca vám pri príprave ani nezaberú toľko času, koľko by ste očakávali. Skúste napríklad ravioly so špenátom a ricottou, na ktoré recept nájdete nižšie. A s čím si ich môžete vychutnať? Stačí ich napríklad len zjemniť maslom a posypať obľúbeným syrom. Ak vám však v kuchyni nevadí stráviť viac času, pokojne k nim uvarte nejakú paradajkovú alebo syrovú omáčku, prípadne je ešte možnosť pridať k nim syr a nejaký dresing či smotanu. Skrátka, každý si nájde spôsob, ako si tieto talianske cestoviny vychutná najlepšie. A ako ich teda pripraviť a čo budeme na ne potrebovať?

Odporúčame: Domáca oškvarková pomazánka: Manžela ňou zaručene potešíš

ravioly so špenátom

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky

  • 2 vajcia

  • 4 PL olivového oleja

  • 1/4 ČL soli

Na plnku:

  • 125 g listového špenátu

  • 60 g syru ricotta

  • 2 strúčiky cesnaku

  • soľ a čierne korenie

plnené ravioly

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si v miske vymiešame vajcia, olej a soľ. Následne postupne primiešavame múku a vypracujeme mäkké a pružné cesto. V prípade potreby môžeme pri miesení pridať trochu vody.
  • Cesto odložíme nabok a necháme ho chvíľu odpočívať. Zatiaľ si pripravíme plnku. 
  • Na panvici necháme spariť zľahka posekané špenátové listy. Pridáme aj nadrobno nakrájané alebo pretlačené strúčiky cesnaku. Poriadne premiešame a odstavíme z ohňa. 
  • Špenát necháme ochladnúť a pridáme k nemu ricottu. Dôkladne zmiešame a dochutíme soľou a korením. Vymiešame na jednotnú hmotu. 
  • Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú z nich natenko vyvaľkáme do rovnakého tvaru (napr. obdĺžnika alebo štvorca).
  • Na jedno cesto začneme postupne robiť kôpky zo špenátovej plnky. Kôpky robíme ďalej od seba, vždy v rovnakej vzdialenosti a s rovnakými medzerami. 
  • Keď máme celý plát cesta zaplnený, okolie kôpok potrieme vodou (alebo rozšľahaným vajcom). Následne na naplnený plát cesta položíme druhý plát cesta.   
  • Každú kôpku po celom obvode popritláčame prstami, aby sa cesto spojilo a plnka pri varení nevytiekla. 
  • Takto pripravené cesto už len nakrájame na jednotlivé ravioly nožom či radielkom. Okraje ešte môžeme pritlačiť vidličkou. 
  • Naplnené ravioly varíme v osolenej vode asi 8 až 10 minút. Podávame s kúskom masla pre zjemnenie a posypané syrom (napríklad parmezánom). Dobrú chuť!

Odporúčame: ​Najlepšia krémová mrkvová polievka: Zamilujú si ju aj deti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Elena Švachová 24.01.21 22:11

karma
109.00

Jéééj, cestoviny milujeme.Tento recept na domáce ravioly si ukladám a určite uvarím.Robievam kupované plnené tortelliny so syrovou omáčkou,no domáce je domáce.Manžel sa iste poteší...

  • 2
Odpovedať

Zuz Kosle 08.05.23 13:27

ZK
karma
-1.00

velmi rada a casto varim, teraz rozmyslam ze by som si investovala do lepsich nozov ale este nemam vybrane do ktorych presne

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 11.05.23 10:17

LN
karma
-1.00

ak spekulujes kupovat profesionalnejsie noze tak sa pozri na stranku profikuchar, my mame od nich a teda kvalita je skvela

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 16.05.23 11:45

IL
karma
-1.00

varenie bolo pre mna kedysi uplne tabu ale teraz si ho celkom uzivam

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 22.05.23 13:23

OM
karma
-1.00

mam rada jedla ktore nemaju dlhu pripravu a aj samotne varenie mi nezaberie pol dna

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní