Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné

Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné

Sme zvyknutí, že sa štrúdľa pripravuje skôr na sladký spôsob. Najčastejšie tak pripravujeme jablkovú štrúdľu, no neodolateľná je aj makovo-višňová štrúdľa, ktorá stojí za hriech. Čo tak objaviť nové chute a rozmanitosť našej kuchyne? Vyskúšajte štrúdľu pripravenú na slaný spôsob so špenátom a kozím syrom. Teda s extra dávkou syra. Uvidíte, že aj táto vám bude chutiť.

Prečo práve špenát? Síce ho mnohí nemusia, no obsahuje zelené farbivo chlorofyl, ktoré je aktuálne veľkým hitom. Influenceri si tekutý chlorofyl začali pridávať do jedál a nápojov, no špenát má v tomto navrch, pretože sa v ňom vyskytuje prirodzene. Obsahuje tiež vlákninu, niektoré vitamíny a minerály, ako je železo, draslík, mangán, zinok a mnohé ďalšie. Síce je špenát zdravý a zdraviu prospešný, netreba ho konzumovať vo veľkom množstve a príliš často. Nachádza sa v ňom veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika v črevách.

štrúdľa so špenátom

Zdroj: Shutterstock®

Na špenátovú štrúdľu potrebujeme:

  • 4 plátky štrúdľového cesta
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červenú cibuľu
  • ½ póru
  • 100 g kozieho syra
  • 150 g tvrdého syra
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky oregana
  • 2 lyžice nasekaného kôpru
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • soľ a čierne korenie

Očistíme a nasekáme nadrobno červenú cibuľku, ktorú si opražíme na vopred rozohriatom oleji. Keď bude cibuľa opečená do sklovitá, pridáme na kolieska nakrájaný pór a dusíme, kým nebude mäkký. Na záver pridáme pretlačený cesnak, necháme ho trochu rozvoniať a odstavíme.

Do misky si vysypeme nakrájaný špenát, pridáme podusený pór, nasekaný kôpor a ostatné druhy korenia. Všetko pridávame postupne a s mierou – lepšie je na záver ešte dochutiť, ako pridať veľa korenia hneď na začiatok. Do zmesi pridáme na kocky nakrájaný kozí syr a postrúhaný tvrdý syr.

Pustime sa do prípravy štrúdle. Jeden plat štrúdľového cesta potrieme olivovým olejom a prekryjeme ho ďalším plátom štrúdľového cesta. Rovnomerne rozotrieme polovicu pripravenej špenátovej plnky a zvinieme do rolády. Rovnako pripravíme aj druhú roládu a obe preložíme na olejom vymastený plech. Vrch štrúdle môžete potrieť troškou olivového oleja a dáme ju do rúry. Štrúdľu pečieme približne 30 minút pri teplote 180 °C.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 22.09.21 11:27

KK
karma
105.00

u nás chutí štrúdla iba na sladko, ale palacinky zase robievam na slano

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 22.09.21 12:19

LK
karma
-1.00

Včera som robila jablkovú štrúdlu nabudúce vyskúšam tento recept doma mám špenát a nevedela som čo s ním tak už viem :D

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 22.09.21 16:44

DB
karma
117.00

No..vyzerá veľmi dobre...páči sa mi tento recept

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.09.21 05:01

ĽŠ
karma
100.00

Takúto slanú verziu som ešte neskúšala, vďaka za tip!

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 23.09.21 14:36

JK
karma
100.00

Rád varím určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.09.21 20:57

MC
karma
109.00

asi vymením kozí sýr za iný .

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 30.09.21 15:28

MB
karma
108.00

takýto recept som jedla prvý krát v Anglicku a bolo to veľmi chutné aj s lososm.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní