Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať

Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať

S príchodom jari sa blížia aj veľkonočné sviatky. Na sviatočnom stole nesmú chýbať rôzne dobroty. Kto by si vedel predstaviť tieto sviatky bez bieleho koláča, pasky alebo veľkonočného mazanca?

Toto chutné pečivo jedávame so šunkou, klobáskami, cviklou, chrenom, varenými vajíčkami a hrudkou. Urobte svojim blízkym radosť a upečte si domáci veľkonočný mazanec. Môžete si ho upiecť s vyrezaným krížom na povrchu, alebo jednoducho ozdobiť mandľami.

Veľkonočný mazanec patrí medzi TOP veľkonočné jedlá - pripravte si tieto ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia + 1 ČL kryštálového cukru
  • 100 g rozpusteného masla
  • 50 g práškového cukru (pre menej sladký stačí 30 g cukru)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 ks žĺtok
  • ½ ČL soli
  • sušené hrozienka (podľa chuti – možno vynechať)

Na potretie:

  • rozšľahané vajce

Na ozdobu:

  • mandľové lupienky
veľkonočná paska

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie a pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru. Necháme 15 minút postáť.

Maslo si rozpustíme a necháme vychladnúť. Obe múky, práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtok a soľ vložíme do väčšej misky. Pridáme vykysnutý kvások v mlieku a vychladené maslo. Všetko spolu dobre premiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa pekne odlepuje od misy. Cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.  Po hodine cesto jemne premiesime, vytvarujeme okrúhly bochník a vložíme ho do vymastenej formy na pečenie. Takto pripravený mazanec necháme kysnúť ešte asi hodinu.

Keď nám už bochníček pekne vykysol, narežeme ho ostrou žiletkou do kríža a povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať napríklad mandľovými lupienkami.

Rúru si zohrejeme na 200°C .

1. spôsob pečenia: Mazanec vložíme do rúry a pečieme 10 minút pri teplote 200 °C. Potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme približne 25 minút. Ak by nám povrch rýchlo hnedol, môžeme ho prikryť alobalom.

2. spôsob pečenia: Mazanec pečieme v uzavretej nádobe. Prvých 10 minút pri teplote 200 °C a následne teplotu znížime na 160 °C. Pečieme ešte približne 25 minút. Na konci pečenia nádobu otvoríme a ak treba, necháme ešte chvíľu piecť. Pri tomto spôsobe pečenia je menšia pravdepodobnosť, že povrch prihorí.

Pri oboch spôsoboch pečenia urobíme skúšku dreveným špáradlom alebo špajľou. Ak je povrch suchý, mazanec je dopečený, ak sa zašpiní, je potrebné ešte chvíľu piecť.

Mazanec po vytiahnutí z rúry potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Krájame až po úplnom vychladení. Prajem Vám požehnané veľkonočné sviatky.

Dobrú chuť!

veľkonočné pečivo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

- Veľkonočný mazanec
1 z 16
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Zdroj úvodnej foto: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Aktualizované na 30.03.2024
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 01.04.21 10:33

KK
karma
105.00

u nás doma sa to akosi neujalo, tak to nepečiem, ale z detstva si pamätám, že moja mama vždy na Veľkú noc piekla vianočku

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 01.04.21 17:41

PP
karma
96.00

V každom kúte nášho malého ale krásneho Slovenska majú ľudia rôzne zvyky a recepty na všetky sviatky a významné dni nášho života. Škoda však, že každým rokom z tohto vzácneho pokladu našich predkov veľa nenávratne strácame. Moderný spôsob života nás veľmi zmenil.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 01.04.21 23:09

karma
109.00

Mazanec som veru doma ešte nepiekla,žeby som vyskúšala ?

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 02.04.21 07:24

ĽŠ
karma
100.00

Nie je u nás zvykom ho pripravovať, no určite stojí za vyskúšanie.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 13:00

ZS
karma
100.00

Vyskúšam,recept uložený

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní