Zelerová nátierka – 5 verzií, ktoré si zamiluješ

Zelerová nátierka – 5 verzií, ktoré si zamiluješ

Receptov na chutné nátierky nie je nikdy dosť. Sú skvelé na raňajky, desiatu, olovrant i ľahkú večeru. A keď máte v pláne nejakú domácu oslavu alebo očakávate návštevu, tak rovnako sú dobrou voľbou rôznorodé nátierky, ktoré môžete natrieť napríklad na chrumkavé bagety. Jednoduché, rýchle a pritom chutné!

Pri nátierkach stačí zmiešať zopár ingrediencií a pokrm je na stole. Klasikou je mrkvová nátierka, syrová, bryndzová nátierka a pod. No prečo neskúsiť aj niečo menej tradičné? Skúste možno trochu netradičnú zelerovú nátierku, ktorá je rovnako chutná ako všetky ostatné. 

Stonkový zeler je veľmi zdravý a pritom je nízkokalorický. Ak k nemu pridáte tie správne suroviny, pokojne si vytvoríte aj pokrm vhodný do novoročnej diéty. Ktorý recept na zelerovú nátierku vyskúšate? Každá varianta nátierky má niečo do seba!

Vyskúšaj aj: Domáce slané tvarohové tyčinky od babičky: Hotové za pár minút

čerstvý zeler

Zdroj: Shutterstock®

Zelerovo-vajíčková nátierka

Ingrediencie:

  • približne 4 ks stonkového zeleru

  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL masla
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Najskôr si dáme uvariť vajíčka natvrdo. Od bodu varu ich necháme pomaly prebublávať asi 10 minút, následne vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ošúpeme.

Medzitým si nakrájame stonkový zeler na menšie kúsky a vložíme do mixéra. K nemu pridáme lyžicu masla, dijonskú horčicu a napokon aj vychladnuté a očistené vajíčka. Všetko vymixujeme dohladka a podľa potreby osolíme a okoreníme.

TIP: Ak máte radi výraznejšiu chuť, tak pokojne pridajte aj jeden pretlačený strúčik cesnaku alebo sušený granulovaný cesnak (cesnakové korenie). Nátierka je skvelá na silvestrovské jednohubky, ale aj kedykoľvek počas roka na čerstvom pečive. Neváhajte ju doladiť nasekanou jarnou cibuľkou alebo pažítkou. 

Zelerová mrkvová nátierka

Ingrediencie:

  • 1 mrkva

  • pár stoniek zeleru
  • 30 g majonézy
  • 150 g tvarohu
  • soľ a mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

Postup: Mrkvu aj zeler nastrúhame. Pridáme majonézu a tvaroh. Vymixujeme. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Zelerovo-mrkvová pomazánka je hotová, môžete ju podávať na chrumkavých bagetách. 

Odporúčame: ​Domáce včelie úliky: Nepečené vianočné pečivo, ktoré ťa vráti do detstva

Zelerová nátierka so šunkou

Ingrediencie:

  • pár stoniek zeleru

  • 200 g šunky (vcelku)
  • 1 menší cesnak
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 330 ml majonézy
  • mleté čierne korenie a soľ

Postup: Zeler, cesnak aj šunku najemno nastrúhame. Pridáme majonézu a horčicu. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Môžeme podávať na pečive aj k tortilla chipsom.

Lahodná zelerová nátierka s jablkom

Ingrediencie:

  • 200 g tvrdého syra

  • 200 g jabĺk
  • 200 g stonkového zeleru
  • hustý jogurt
  • soľ
  • trochu kari korenia
  • cesnak
  • nasekaná petržlenová vňať

Postup: Syr, jablká aj zeler nastrúhame najemno. V miske zamiešame a pridáme podľa potreby jogurt. Primiešame a dochutíme soľou, korením, pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťkou. Táto zdravá zelerová pomazánka sa perfektne hodí k celozrnným bagetkám. 

Zelerová pomazánka s tuniakom

Ingrediencie:

  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave

  • 3 až 5 stoniek zeleru
  • 1 stredná červená cibuľa
  • 5 PL majonézy (alebo gréckeho jogurtu)
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Zeler nakrájame pozdĺžne na tenké pásiky a následne na drobnučké kúsky. Cibuľu nakrájame najemno. Tuniaka v miske podrvíme a pridáme zeler aj cibuľu. Potom pridáme majonézu a soľ s korením. Premiešame a necháme chvíľu postáť v chlade. Môžeme podávať. 

Článok aktualizovaný 4.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Anna Vargová 30.12.21 19:13

AV
karma
100.00

Zaujímavý recept. Vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 31.12.21 06:13

ĽŠ
karma
100.00

Zelerovú som ešte neskúšala, ďakujem za tip!

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 19.04.22 10:35

MK
karma
100.00

Vyskúšané a odporúčam

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 16.01.23 18:37

MK
karma
100.00

Ešte stále odporúčam

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 17.01.23 19:36

karma
100.00

Myslím si, že ten stonkovy zeler je veľmi aromatický, asi by mi tá pomazanka nechutila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní