Ktoré superpotraviny sú právom ospevované? Objav s nami SUPERFOOD!

Ktoré superpotraviny sú právom ospevované? Objav s nami SUPERFOOD!

Všetky tie trendy, insta-friendly potraviny s exotickými názvami a žiarivými farbami. Samozrejme, za ich zvýšenou popularitou nájdeme aj určitú dávku marketingu a žiadne jedlo nás zázračne neochráni pred každým zdravotným problémom, ale existuje dôvod, prečo o určitých ingredienciách počúvame viac, ako o iných. Vnútri totiž skrývajú obdivuhodné výživové hodnoty, ktoré by v dobe rozmachu obezity mali stáť vysoko v rebríčku priorít pri zostavovaní nášho jedálnička.

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

superfood

Zdroj: Shutterstock®

1. Bataty

Bataty alebo aj sladké zemiaky sú nielen plné draslíka a vlákniny, ale aj vitamínov A a C. Majú priaznivú kalorickú hodnotu 61 kcal na 100 g, obsahujú karotenoidy, bojujúce proti niekoľkým druhom rakoviny a vitamín B6, posilňujúci krvné cievy. Okrem toho sú jednoduché na prípravu a obľúbené pre svoju sladkú chuť, ktorá však príliš nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Pozri aj: Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

bataty

Zdroj: Shutterstock®

2. Avokádo

Ak hľadáte zdravý zdroj tukov, avokádo je to pravé. Okrem svojej popularity na food blogoch sa môže pýšiť aj obsahom vitamínov C, E a K, vysokým podielom draslíka a horčíka a pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu.

vitamíny v avokáde

Zdroj: Shutterstock®

3. Chia semiačka

Všade, kam sa pozriete, samý chia pudding. Chia však nie sú len súčasným trendom, holdovali im už starí Aztékovia a Mayovia. Prečo všetkým tieto semiačka tak učarovali? Nuž, sú plné antioxidantov, vlákniny, zinku, draslíka a vitamínov B1, B2 a B3 a tiež sú dobrým zdrojom bielkovín.

Bude sa ti páčiť: Prečo skúsiť naparovanie pleti? Výhody hovoria samy za seba!

chia semiačka

Zdroj: Shutterstock®

4. Goji

Iste ste už zahliadli ovsenú kašu, posypanú týmto zvláštnym ovocím. Jeho popularita má svoje oprávnenie. Pomáha proti starnutiu, posilňuje imunitný systém, má priaznivé účinky na pečeň a srdce a obsahuje slušnú dávku vitamínu C.

goji

Zdroj: Shutterstock®

5. Čučoriedky

Tieto sladké bobuľky pomáhajú organizmu bojovať proti voľným radikálom. Sú zdrojom železa, vitamínov C a K a prospievajú tiež hladine cholesterolu, krvnému tlaku a dokonca aj zraku. Okrem toho sa dajú použiť ako náhrada za dezert pre svoju lahodnú chuť.

Odporúčame: Popálenie medúzou: Čo naozaj pomáha? Na moč okamžite zabudni! ​

čučoriedky

Zdroj: Shutterstock®

čo obsahuje kel

Zdroj: Shutterstock®

6. Kel

Viete, kde nájdete 113 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A? Vo všetkým dobre známej zelenine s menom kel, ktorý sa v poslednej dobe teší veľkej obľube a vo vašej kuchyni by nemal chýbať ani vďaka svojim priaznivým účinkom na tráviacu sústavu, obsahu železa či vlákniny.

Tak čo, ste pripravení na dúhu, plnú farieb a zázrakov na tanieri?

- Anketa

POČULI STE UŽ O SUPERPOTRAVINÁCH/SUPERFOOD?

Odpovedalo 23 ľudí  

ÁNO
83%
NIE
17%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní