Čo s bohatou úrodou paradajok? Ak ste si tento rok vypestovali domáce paradajky a urodilo sa vám ich viac než dosť, tak ich nerozdávajte všetkým susedkám, ale pustite sa do zavárania a prípravy rôznych zaujímavých výrobkov z paradajok. Napríklad ich môžete pridať do leča, skvelý je aj domáci paradajkový pretlak alebo sa môžete rovno pustiť do ich sušenia a spraviť si tak domáce sušené paradajky. Možností je viac než dosť a my vám ponúkame ďalšiu – paradajková šťava.
Možno viacerí z vás práve pokrčili nos, pretože paradajková šťava asi nie je najväčšou lahôdkou na svete, no pokojne ju môžete použiť pri príprave omáčok alebo iných pokrmov.
Mimochodom, vedeli ste, že paradajky obsahujú červené rastlinné farbivo zvané lykopén, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty? Má protirakovinové účinky, zlepšuje funkciu prostaty, je nápomocný pri znižovaní vysokého krvného tlaku i cholesterolu.
Odporúčame aj: Musaka s baklažánom – dokonalá pochúťka zo slnečného Grécka
Na paradajkovú šťavu potrebujeme:
- 1 kg paradajok
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky cukru
- kyselinu citrónovú
Paradajky (najlepšie sú, samozrejme, domáce alebo bio) poriadne poumývame a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do hrnca a dusíme dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Po rozvarení ich pretlačíme cez sito alebo gázu. Ak chcete jemnejšiu šťavu, tak pokojne môžete ešte použiť aj mixér na jej rozmixovanie.
- Paradajková šťava na slano – ak preferujete slanšie šťavy, tak pridajte ¼ lyžičky soli na 1 liter šťavy a trochu kyseliny citrónovej.
- Paradajková šťava na sladko – v tomto prípade šťavu dochuťte cukrom. Konkrétne pridajte ¼ lyžičku cukru na 1 liter šťavy a rovnako trochu kyseliny citrónovej.
Dochutenú paradajkovú šťavu dáme ešte na chvíľu na sporák. Zohrejme ju na teplotu varu a následne odstavíme. Ešte teplú šťavu nalejeme do pripravených fliaš. Na záver šťavu ešte zasterilizujeme – približne 10 minút pri teplote 80 °C. Hotovú šťavu necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom a chladnom mieste (napr. v pivnici).