Od polovice apríla až do júna sa môžeme radovať zo sezóny špargle, ktorú bez akýchkoľvek problémov zoženiete takmer v každom obchode. Špargľa je označovaná ako afrodiziakum starých Grékov a Rimanov, no veľmi obľúbená je aj medzi nami. Na výber však máte až 3 rôzne druhy špargle. Najbežnejšia je zelená špargľa, no konkuruje jej biela a dokonca aj fialová. Jediný rozdiel medzi nimi je, že biela špargľa je pestovaná bez prístupu svetla (neprodukuje sa v nej zelené farbivo) a fialová špargľa je sladšia, nakoľko obsahuje väčšie množstvo cukru.
A prečo je špargľa taká obľúbená? Má minimum kalórií, neobsahuje tuk a je bohatá na vlákninu, vitamíny a mnohé stopové prvky. Čo je potešujúce, tak špargľa bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie. Pôsobí ako diuretikum, ktoré telo odvodňuje, no tiež podporuje imunitný systém, stimuluje krvotvorbu a udržiava zdravé cievy. Vychutnajte si ju teda do sýtosti a vyskúšajte nasledujúcu polievku zo zelenej špargle.
Na špargľovú polievku potrebujete:
- 350 g zelenej špargle
- 1 väčší zemiak
- 1 šalotku
- 500 ml vývaru alebo vody
- 1 PL masla
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie
Začneme tým, že si pripravíme všetky ingrediencie potrebné na polievku. Zemiak očistíme a nakrájame na menšie kocky. Špargľu umyjeme, odrežeme drevnaté konce a rovnako ju nakrájame na menšie kúsky. Takisto postupujeme aj v prípade šalotky. Ošúpeme ju a nakrájame na menšie kúsky.
Do hrnca dáme za lyžicu masla a necháme ho roztopiť. Na masle si orestujeme šalotku, ku ktorej následne pridáme zemiak a zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme chvíľku povrieť, kým zemiaky nebudú polomäkké a pridáme špargľu. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Po dovarení polievku odstavíme a rozmixujeme. Pridáme smotanu a následne ešte 2 minútky necháme povariť. Polievku podávame s opečenou bagetkou a dozdobiť môžeme opečenou špargľou, no pre lepšiu chuť môžete pridať aj pesto z medvedieho cesnaku.
Odporúčame: Slimáky zo zemiakového cesta s klobáskou: Nedá sa im odolať!