Omeletu pozná každý z nás. Dokonca aj chlebík vo vajíčku na akýkoľvek spôsob je raňajkovou klasikou, ktorá sa pripravuje azda v každej domácnosti. I vajíčko natvrdo či namäkko, vajíčka Benedikt (stratené vajce) sú mnohými obľúbené. Ale čo tak vyskúšať niečo nové? Pevne veríme, že vás frittata osloví a zamilujete si ju. Váhate, či si ju pripraviť, pretože je to niečo nové a vy neviete, čo to vlastne je?
Nuž, frittata je v podstate raňajkový koláč pripravený naslano, ktorý si viete pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Vajíčková frittata je talianskou pochúťkou, ktorá je synonymom lacných a skvelých raňajok. Dokonca je to aj skvelý recept na večeru, ktorú budete mať na tanieri v priebehu niekoľkých minút.
Pozri aj: Virálne triky s vajíčkami: Zisťovali sme, či fungujú!
Na frittatu potrebujete:
- zelenú špargľu
- 1 strapec cherry paradajok
- 6 vajec
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymianu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Rúru si predhrejte na 200 °C a formu na pečenie potrite olivovým olejom alebo iným olejom vhodným na pečenie.
- Špargľu a cherry paradajky rovnomerne rozložte do formy (špargľu môžete aj nakrájať na menšie kúsky). Pokvapkajte olivovým olejom a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Špargľu a cherry paradajky pečte v rúre približne 10 minút alebo dovtedy, kým špargľa nebude takmer mäkká.
- Do pohára si rozbite vajíčka a tie následne vylejte do formy – na opečenú špargľu a cherry paradajky. Opäť posypte troškou mletého čierneho korenia a soľou.
- Formu vráťte to rúry a pečte približne ďalších 7 minút – aby sa vajíčka zatiahli.
- Hotovú frittatu vyberte z rúry, nakrájajte a podávajte.
- Pre lepšiu chuť môžete fritattu pred podávaním posypať syrom. Buď parmezánom, kozím syrom, nivou alebo iným syrom podľa toho, aký preferujete alebo potrebujete spotrebovať.
TIP: Frittatu a jej chuť i pokojne vylepšíte podľa seba. Môžete do nej pridať čokoľvek, čo potrebujete spotrebovať. Pridajte napríklad nakrájanú papriku a cibuľu, šampiňóny, klobásku či slaninu.