Rýchla cesnaková polievka, ktorá zahreje i vylieči

Rýchla cesnaková polievka, ktorá zahreje i vylieči

Nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí vôňu a chuť cesnaku nemôžu ani cítiť. Jeho aróma je pre mnohých z nás doslova nepríjemná a radšej by zjedli čokoľvek iné, než práve čerstvý cesnak. Vedeli ste však, že pečený cesnak stráca svoju výraznú arómu a jeho chuť je dokonca jemne sladkastá? Okrem toho cesnak patrí medzi prírodné antibiotiká, ktoré odporúčali aj naše babičky pri mnohých neduhoch. Napríklad jeden babský trik odporúča využiť silu cesnaku aj v prípade, že pociťujete bolesť ucha. Čerstvý cesnak stačí v tomto prípade zabaliť do gázy a vložiť do ucha na niekoľko hodín. Síce nebudete príjemne voňať, no pomôže vám. 

Keď už spomíname účinky cesnaku, tak za všetkým treba hľadať aktívne zložky, ktoré obsahuje. Ide predovšetkým o vitamíny (vitamín A, B1, B2 a C), minerály (vápnik, horčík, železo, mangán,...) i saponíny. Vďaka ním cesnak posilňuje imunitný systém, srdce, je nápomocný pri liečbe alergií, podporuje trávenie a pozitívne vplýva na pokožku i vlasy. Oplatí sa dopriať si ho! A napríklad aj prostredníctvom cesnakovej polievky. 

Na cesnakovú polievku potrebujeme:

  • približne 7 strúčikov cesnaku
  • cca 7 menších zemiakov
  • 1,5 až 2 l vody (poprípade vývar)
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej

Ako prvé si očistíme cesnak, pretlačíme ho a jemne opečieme na troche olivového oleja. K cesnaku následne pridáme mletú papriku, rascu i trochu čierneho korenia. Necháme rozvoniať a podlejeme vodou. Do hrnca následne pridáme očistené a na menšie kocky nakrájané zemiaky. Zopár zemiakov si však odložíme na zahustenie polievky. Do hrnca pridáme horúcu vodu (poprípade ohriaty vývar) a necháme variť dovtedy, kým zemiaky nezmäknú. 

Zemiaky, ktoré sme si odložili na zahustenie rozmixujeme s trochou vody a pridáme do polievky. Na záver polievku podľa potreby osolíme a okoreníme. Až budú zemiaky úplne mäkké, polievku odstavíme a podávame. Najlepšie chutí s kturónikmi alebo čerstvým pečivom.

Ak preferujte skôr krémovú cesnakovú polievku, tak ju neváhajte rozmixovať a pridať do nej smotanu na varenie na jej zjemnenie. Na záver môžete polievku ozdobiť aj bylinkami. Prajeme vám dobrú chuť!

Vyskúšaj aj: Šampiňónová krémová polievka bez nutnosti zahusťovania múkou


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní