Je pravda, že dievčatá sa častejšie rodia pekným ženám? Prsty v tom môže mať evolúcia!

Je pravda, že dievčatá sa častejšie rodia pekným ženám? Prsty v tom môže mať evolúcia!
  • 29.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Očakávanie dieťatka do rodiny je krásnym obdobím, ktoré je sprevádzané nielen láskou k bábätku v brušku, ale aj miernymi obavami, aby sa všetko vyvíjalo správnym smerom. Prirodzenou túžbou mnohých budúcich rodičov je, aby poznali pohlavie svojho dieťatka.

Určite ste sa už aj vy priamo či nepriamo stretli s niektorými babskými radami, ktoré mali zaručene odhaliť, či váš malý poklad bude dievčatko alebo chlapček.

Tak či onak, najdôležitejšie zo všetkého je a vždy by malo byť, aby sa bábätko narodilo zdravé a jeho príchod na svet sprevádzal ten najšťastnejší koniec.

Dievča alebo chlapec?

Máte doma synčeka, ale túžite aj po dcérke? Tieto túžby sú opodstatnené aj genetickou predispozíciou, ktorú dedí len určité pohlavie potomka. Dnes sa už mnohé páry snažia akokoľvek ovplyvniť pohlavie ich dieťatka, napríklad rôznymi sexuálnymi polohami, lunárnym kalendárom a podobne.

Niektoré veci v živote naozaj ovplyvniť nevieme, aj keď túžba je zo strany niektorých ľudí naozaj obrovská. Alebo? Myslíte, že ak sa rodičom narodí bábätko dievčatko, je to náhoda? Niekoľko výskumov sa snaží prísť na príčinu, a my vám ich prinášame. Čo si o tom myslíte vy?

Odporúčame: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

Rodia sa dievčatká častejšie pekným ženám?

Istý výskum z fínskej univerzity v Helsinkách od teoretika Markusa Jokelela svojho času sledoval a skúmal atraktivitu u viac ako 2000 žien a mužov v Amerike viac ako 4 dekády ich života. Jeho sledovanie prinieslo výsledky, že krajšie ženy mali viac detí ako tie, ktoré neboli podľa prieskumu až tak atraktívne. Zároveň sa zistilo, že pohlavie dieťaťa vplýva aj na dĺžku života matky – tie, ktoré majú (iba) chlapcov, sa na základe ich sledovania dožívajú v priemere nižšieho veku ako tie, ktorým sa rodia (aj) dievčatká.

Iný výskum z Londýnskej školy ekonómie od Satoshi Kanawazu naozaj potvrdzuje, že podľa neho fyzicky atraktívnejšie ženy majú väčšiu šancu, že sa im narodí práve dievčatko. Ako na to prišiel?

  • Predmetom jeho výskumu bolo približne 17-tisíc britských občanov, ktorí sa narodili v roku 1958.
  • Vo veku ich siedmych rokov bola ich učiteľmi hodnotená atraktivita (čo je ale podľa nášho názoru veľmi subjektívne).
  • A keď dovŕšili vek 47 rokov, Satoshi Kanawaza zisťoval, akého pohlavia sú ich deti.

Na základe takto stanovených pravidiel svojho výskumu prišiel na to, že ženy, ktoré boli vo svojom detstve hodnotené ako atraktívne, mali viac dcér ako synov. Naopak tí, ktorí podľa hodnotenia svojho okolia neboli dostatočne atraktívni, mali častejšie prvé dieťa chlapčeka.

Neprehliadnite: Dunstan Baby Language: Rozumiete plaču svojho bábätka?

Prsty v tom môže mať evolúcia!

Evolúcia v týchto tvrdeniach skutočne môže byť príčinou. Prečo? Veľmi jednoducho – fyzickú krásu totiž už odpradávna oveľa viac využívajú v živote ženy ako muži. Fyzická krása nám ženám môže dopomôcť napríklad k výbere partnera, pretože pre pánov je aj vzhľad ženy a jej fyzická krása naozaj dôležitá.

Genetika prenáša na deti aj fyzické gény svojich rodičov, a preto fyzicky atraktívne matky prenášajú práve na dcéry svoju krásu. Samozrejme, aj chlapci bývajú krásni vďaka génom od matky, avšak v živote svoj fyzický vzhľad nevyužívajú až toľko, ako práve dievčatá.

Odporúčame aj: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní