Ježiško a vianočné darčeky: Kedy by ste mali deťom povedať pravdu?

Ježiško a vianočné darčeky: Kedy by ste mali deťom povedať pravdu?
  • 29.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Darčeky na Slovensku nosí Ježiško, ako aj v iných kresťanských krajinách predovšetkým v Európe. Ježiško je zobrazovaný ako jezuliatko v Betleheme, čo sa malé deti učia nielen v kresťanskej tradícií, ale aj prostredníctvom nádherných vianočných kolied.

Vianočné darčeky nosí ale aj Santa Claus, a to predovšetkým v Kanade a Spojených štátoch amerických. Ten je zobrazovaný v červenom kabáte s bradou a pri roznášaní darčekov letí na saniach, ktoré ťahá osem sobov. Vo Veľkej Británii sa Santa Claus volá Father Christmas. Ten anglický santa má ale dlhšiu bradu a aj dlhší kabát.

Deti darčekmi na Vianoce prekvapuje a odmeňuje aj Dedo Mráz, a to v Rusku. Dedo Mráz pochádza z Čukotky a nenosí červený, ale modrý kabát. Vozí sa na koči so záprahom troch majestátnych koní a darčeky deťom roznáša dokonca v sprievode snehulienky, ktorá je odetá do krásneho bieleho kožuchu.

Ježiško a vianočné darčeky

My dospelí však vieme, že je to všetko trošku inak. Kedy to ale zistia deti? Tak to je veľmi „záludná" otázka. Či už, alebo ešte vaše deti píšu Ježiškovi listy a s obľubou čítajú vianočné rozprávky alebo počúvajú biblické príbehy spojené s narodením a príchodom Ježiška, je to jedno z ich najčarovnejších období v živote.

V určitom okamihu sa vaše deti budú pýtať na to, ako to Ježiško všetko stíha a či to k vám domov naozaj chodí on, alebo sa dostanú do veku, kedy jednoducho už zistia pravdu. Avšak, na to neexistuje u detí žiadny ideálny či odporúčaný vek.

Namiesto toho sa s deťmi rozprávajte, a ak sa začnú pýtať, a čo je veľmi dôležité, pokladajte im svoje vlastné otázky. Mali by ste byť úprimní, ale zároveň aj ohľaduplní, aby Vianoce u vás doma nestratili svoje čaro.

Odporúčame: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

Nosí darčeky Ježiško?

Žiadne kúzlo, samozrejme, netrvá večne. V určitom okamihu, pričom pre mnohých rodičov tento bod príde príliš skoro, vaše dieťa začne spochybňovať Ježiškovu existenciu v súvislosti s tým, že vianočné darčeky nosí práve on. A možno sa práve vtedy ocitnete bez slov nevediac, ako reagovať.

Na druhej strane sa môžete ocitnúť aj v takej situácii, že sa vaše dieťatko nikdy nebude pýtať, či darčeky pod vianočným stromčekom sú naozaj od Ježiška. A to dokonca aj potom, kedy prekročia vek, v ktorom väčšina jeho rovesníkov už odhalila skutočnosť.

Keďže nikto z nás nechce svoje deti klamať alebo im zahmlievať pravdu, a to aj preto, aby sa vyhli prípadným posmeškom v škole, kedy teda deťom treba povedať pravdu?

Ideálny vek neexistuje!

Nenechajte samých seba pristihnúť pri tom, že existuje iba jeden konkrétny vek na to, kedy sa dieťa musí dozvedieť pravdu. Prípade ani pri tom, že existuje iba jediný správny spôsob, ako túto situáciu z vašej strany zvládnuť.

Vaše riešenie ohľadom otázok o Ježiškovi a vianočných darčekoch by sa malo v každom prípade zakladať na:

  • vašich hodnotách,
  • vašom presvedčení, 
  • potrebách vášho dieťaťa.

Ako zvládnuť detské otázky?

Neexistuje správny alebo nesprávny vek na to, aby sme deťom povedali pravdu. Namiesto toho vnímajte ich podnety, otázky a ich samotné chápania sveta. Zvyčajne niekde medzi piatym a siedmym rokom života začínajú deti myslieť trochu kritickejšie.

Nebuďte preto prekvapení, ak sa vaše dieťa začne pýtať. Možno nedostanete priamu otázku typu: „Naozaj existuje Ježiško"? Ale môžete dostať otázky ako: „Ako to, že Ježiško stihne dať darčeky všetkým deťom v jeden večer?"

Keď sa vaše dieťa prvýkrát začne pýtať, váš inštinkt môže uistiť ho, že Ježiško je skutočný a jeho magické schopnosti mu pomáhajú vzdorovať logike. Aj keď svojim deťom pravdepodobne neklamete často, môžete byť v pokušení povedať pravdu v snahe ušetriť im prípadné sklamanie. Nechcete im predsa „pokaziť“ Vianoce.

Ale ak sa deti pýtajú, chcú vedieť pravdu. A úprimnosťou im nikdy neublížite. To neznamená, že v tej chvíli musíte nabrať odvahu a povedať im celý príbeh. Skúste však začať tým, že im položíte niekoľko otázok, ako napríklad:

  • „Prečo sa to pýtaš?"
  • „Čo si o tom myslíš?"

Je v poriadku nechať deti, aby si urobili vlastné závery. Ak vaše dieťa trvá na tom, aby dostali odpovede na svoje otázky, vtedy im už povedzte pravdu. Buďte úprimní a vysvetlite svojim malým či väčším pokladom, že za vianočnými darčekmi naozaj stojíte vy.

Neprehliadnite: Vreckové pre deti: Kedy a za akých podmienok by mali deti dostávať peniaze?

Ako na otázky reagovať správne?

Vaše odpovede o Ježiškovi by mali závisieť od:

  • vašich hodnôt,
  • vášho duchovného presvedčenia,
  • toho, čo chcete, aby sa vaše dieťa z tejto skúsenosti naučilo.

Či už ste rodina, ktorá si zakladá na duchovných alebo materiálnych hodnotách, pravda o vianočných darčekoch a Ježiškovi nemusí vaše deti sklamať a nepríjemne prekvapiť tak, aby zanevreli na pravé kúzlo Vianoc.

Vianoce predsa nie sú iba o darčekoch

Ak už vaše deti poznajú pravdu o tom, kto k vám domov pod vianočný stromček prinesie darčeky, nemusí sa tým zmeniť naozajstné kúzlo Vianoc. Od tej chvíle môžete totiž pozornosť vašich detí oveľa viac sústrediť na chvíle, v ktorých je okrem darčekov a splnených prianí dôležitý predovšetkým spoločný čas s milovanými osobami a prežitie nádherných spoločných chvíľ v pokojnej a milujúcej atmosfére.

Odporúčame aj: Nabitý adventný kalendár od Mixit: Anjelsky krásny, čertovsky dobrý!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní