Rodičovský príspevok prvýkrát presiahne 400 eur

Rodičovský príspevok prvýkrát presiahne 400 eur
  • 30.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Starostlivosť o dieťa vyžaduje od ženy 24-hodinové nasadenie. Žiaľ, štát si to z finančného hľadiska veľmi málo cení. Aspoň malá zmena by mala nastať od januára 2023, kedy výška rodičovského príspevku prvýkrát presiahne 400 eur.

Rodičovský príspevok

Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Oprávnenou osobou, ktorá má nárok na rodičovský príspevok je:

  • rodič dieťaťa,
  • fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu alebo úradu práce, sociálnych vecí a rodiny,
  • alebo manžel rodiča dieťaťa, ak žije s rodičom dieťaťa v domácnosti. Nárok na rodičovský príspevok má len jedna oprávnená osoba určená podľa dohody osôb, ktoré sa o dieťa starajú.

Ak si chcete uplatniť nárok na rodičovský príspevok je potrebné podať písomnú žiadosť. Žiadosť obsahuje meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, ak je pridelené, a adresu pobytu oprávnenej osoby dieťaťa, na ktoré sa uplatňuje nárok na rodičovský príspevok. Na výzvu platiteľa oprávnená osoba doplní ďalšie nevyhnutné údaje potrebné na konanie o nároku na rodičovský príspevok.

Bežnou praxou tiež je, že matka sa stará o malé bábätko a zároveň aj staršieho súrodenca do troch rokov alebo do šiestich rokov, v prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa. Žiaľ, v taktom prípade poberá len jeden rodičovský príspevok.

Bude ťa zaujímať: Amazon predstavil novinku. Chceli by ste, aby vašim deťom čítala rozprávku zosnulá mama?

žiadosť o rodičovský príspevok

Zdroj: Shutterstock®

Výška rodičovského príspevku

Asi sa všetky ženy a matky zhodneme, že rodičovský príspevok, ktorý je aktuálne vo výške 383,80 eur, je za 24-hodinovú starostlivosť o deti, neprimerane nízky.

Napriek tomu však nastal posun, keď pred niekoľkými rokmi stúpol z približne 200 eur na aktuálnu sumu. Zároveň, od nového roka táto suma presiahne po prvýkrát 400 eur.

Od januára 2023 totiž výška rodičovského príspevku stúpne na 412,60 eur pre rodičov, ktorí poberali materské. Rodičom, ktorí nemali nárok na materské, stúpne rodičovský príspevok zo súčasných 280 eur na 301 eur mesačne.

Dôvodom navýšenia je úprava životného minima, ku ktorému dochádza od 1. júla. Práve na životné minimum sú naviazané viaceré dávky vrátane rodičovského príspevku.

Pozri aj: Prvé príkrmy pre bábätká: Kedy a čím začať?

rodičovský príspevok 2022

Zdroj: Shutterstock®

Rodičovský príspevok pri viacerčatách

Ak ste matkou viacerčat, výška rodičovského príspevku sa zvyšuje o 25 % na každé ďalšie súčasne narodené dieťa.

Matkám dvojčiat sa teda zvýši rodičovský príspevok od januára 2023 na 515,80 eur, ak poberali materské. Ak nie, suma bude vo výške 376,30 eur.

Ak ste matka trojčiat a poberali ste materské, suma sa vám zvýši na 618,90 eur. Inak bude suma 451,50 eur.

Pri štvorčatách stúpne príspevok na 722,10 eur. Ženám, ktoré nepoberali materské stúpne aktuálna suma na 526,80 eur.

Neprehliadni: Tri skutočné dôvody, prečo ťa muž nepočúva

rodičovský príspevok a práca

Zdroj: Shutterstock®

Zvýšený prídavok na dieťa a daňový bonus

Od 1. júla dochádza aj k ďalším zmenám, ktoré sa týkajú výšky prídavku na dieťa a daňového bonusu.

Na základe novely zákona, ktorá prešla v zrýchlenom konaní, sa prídavok na dieťa zvýši z 25,88 na 30 eur. Od januára by mala byť výška 40 eur.

K zmenám dochádza aj pri daňovom bonuse. Od 1. júla 2022 do 31.12.2022 bude výška daňového bonusu pre deti do 15 rokov do 70 eur, pre deti nad 15 rokov do 40 eur. V januári budúceho roka by malo dôjsť k navýšeniu daňového bonusu na sumu do 100 eur pre deti do 15 rokov a do 50 eur pre deti nad 15 rokov.

Výška daňového bonusu sa bude môcť uplatniť najviac do výšky ustanoveného percenta základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov, a to v závislosti od počtu vyživovaných detí. Pri počte:

  • 1 dieťa je limit základu dane 20 %,
  • 2 je limit 27 %,
  • 3 je limit 34 %,
  • 4 je limit 41 %,
  • 5 je limit 48 %,
  • 6 a viac detí je limit 55 %.

Od januára by tiež malo začať platiť tzv. krúžkovné, ktoré má byť vo výške 60 eur na každé dieťa.

Tzv. protiinflačný balíček pre rodiny s deťmi po schválení parlamentom prezidentka čiastočne vetovala. Poslanci jej veto prelomili. Zuzana Čaputová sa však chce obrátiť na Ústavný súd SR. Podanie sa podľa jej vyjadrení pripravuje.

Ozrejmila, že nenamieta zákon ako celok. Nebude teda požadovať okamžité pozastavenie jeho účinnosti, ale len tých ustanovení, ktoré majú platiť od 1. januára 2023. Preto sú nateraz avizované zmeny od januára 2023 týkajúce sa rodičovského prídavku, daňového bonusu a tzv. krúžkovného otázne.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní