Ako si zlepšiť náladu? Tu sú overené tipy, ako so zlou náladou zatočiť!

Ako si zlepšiť náladu? Tu sú overené tipy, ako so zlou náladou zatočiť!

Príčinou zlej nálady môže byť prakticky čokoľvek, čo sa v našom živote udeje. Napríklad strata priateľa či hádka s blízkou osobou, aj problémy v osobnom či kariérnom živote dokážu dobrú náladu zahnať ďaleko preč, a to na poriadne dlhú dobu. Príčiny zlej nálady však môžu byť niekedy oveľa banálnejšie. Zhoršenú náladu môže privodiť zmeškanie autobusu do práce, presolenie jedla, roztrhanie obľúbenej blúzky, pokazenie telefónu, strata kľúčov a mnoho ďalších bežných vecí, ktoré sa nám dejú každý deň.

A niekedy sa len tak zobudíme a dobrú náladu necháme v ríši snov. Cítime sa sklesnuto a tak trochu nešťastne a vlastne ani nevieme prečo. Čo nám môže pomôcť zlepšiť zlú náladu, ak ani nepoznáme jej príčinu, alebo nám ju spôsobili každodenné starosti všedného života? Tu je zopár trikov!

Pustite sa do upratovania

Ak sedíte doma na sedačke a uvažujete nad svojou zlou náladou, skúste sa postaviť a pustiť do upratovania. Verte, že vykonaním niekoľkých domácich prác si razom zlepšíte náladu vďaka dobre vykonanej robote. Poumývajte okná, dajte oprať závesy alebo vytrieďte šatník a zbavte sa starých a nepotrebných vecí. Pokojne sa pustite do niečoho, čo ste dlho odkladali.

Odporúčame: Viete, ako si udržať stabilnú váhu? Dodržujte týchto 5 zásad!

domáci miláčik

Zdroj: Shutterstock®

Venujte čas domácemu miláčikovi

Viete o tom, že domáci miláčikovia predstavujú asi jeden z najlepších liekov na zlú a pochmúrnu náladu? Verte, že ak ste mali aj ťažší deň, všetko hodíte za hlavu vďaka svojmu zvieraciemu kamarátovi, ktorý vám vyčarí úsmev na perách. Je pritom úplne jedno, či budete čas tráviť so psíkom, mačkou, operencom, rybičkami, plazom alebo hlodavcom.

Zacvičte si

Okrem upratovania pri zlej nálade dobre zaberá aj cvičenie. Pri fyzickej aktivite sa nám totiž uvoľňujú endorfíny, ktoré sú označované aj za hormóny šťastia. Tie prispejú k dobrej nálade a pocitom šťastia. Skúste si zabehať, choďte sa bicyklovať alebo korčuľovať. Takto si skvelo prevetráte myseľ a odstránite stres a napätie. Ak nie ste na športové aktivity, skúste prechádzku v prírode.

počúvanie hudby

Zdroj: Shutterstock®

Siahnite po obľúbenej hudbe alebo knihe

Odohnať zlú náladu vám môže pomôcť prakticky akákoľvek vec či činnosť, ktorú obľubujete a ktorá vám robí radosť. Ak ste veľkým milovníkom hudby, pustite si obľúbený album a pokojne si na milované piesne aj zatancujte. Taktiež sa môžete spoľahnúť na obľúbenú knihu alebo film, ktorý ste už síce videli stokrát, no vám to vôbec nevadí.

Zajedzte si

Zlú náladu tiež môžete zajesť. Tu si však treba dať veľký pozor. Rozhodne tu totiž nehovoríme a zajedaní smútku a pokazenej nálady maškrtami, zmrzlinou, zemiakovými lupienkami či inými nezdravými dobrotami. Pri zlej nálade pomôžu mnohé potraviny, napríklad chutné banány, taktiež prírodné nesolené oriešky, ovsené vločky aj bobuľové ovocie. Určite si neváhajte dopriať kúsok kvalitnej horkej čokolády, ktorá ukrýva spomínané endorfíny. Skúsiť si tiež môžete pripraviť nový pokrm, pokojne nejaký exotický či orientálny. Zlepšiť náladu vám pomôže jeho chuť i vôňa a aj fakt, že ste sa naučili variť niečo nové.

Urobte dobrý skutok

Čo vám pomôže lepšie si zlepšiť náladu ako to, keď ju najskôr zlepšíte niekomu inému? A druhému človeku môžete zlepšiť náladu práve tak, že mu pomôžete, poskytnete pomocnú ruku a urobíte tak vlastne i dobrý skutok. Takýmto dobrým skutkom pritom môže byť aj úplná maličkosť, ktorá však tomu druhému urobí krajší deň. A vám rovnako. Samozrejme, dobré skutky by sme rozhodne nemali robiť len vtedy, keď si potrebujeme zlepšiť náladu, ale neustále. Nikdy totiž nevieme, kedy pomocnú ruku budeme potrebovať aj my sami.

fotografie

Zdroj: Shutterstock®

Zaspomínajte si

I spomienky na krásne chvíle dokážu človeku zlepšiť náladu v prítomnosti. A spomienky si predsa uchovávame nielen v pamäti, ale aj na fotografiách. Neváhajte si vytiahnuť albumy z dovoleniek, ciest či rodinných osláv a poriadne si zaspomínať. Razom zabudnete, že ste mali pochmúrnu náladu. Možno si tak spomeniete na to, že aj o chvíľu vás nejaká dovolenka či oslava čakajú, čo vám náladu zlepší dvojnásobne.

Stretnite sa s priateľom

Ak ste vstali z postele zlou nohou a vlastne ani neviete, prečo je tento deň taký zvláštny a nie úplne šťastný, zavolajte niekomu blízkemu. Niekomu postačí aj telefonát s priateľom, sestrou či starými rodičmi. Ešte lepší účinok bude mať dozaista osobný kontakt. Zlú náladu zaženie posedenie v kaviarni s kamarátkou či obed v obľúbenej reštaurácii s mamou.

Skúste to so správnou vôňou

Nakoniec vám zlepšiť náladu môžu pomôcť aj tie správne vône. Esenciálne oleje si s depresívnymi náladami a úzkosťou hravo poradia. Vyskúšať môžete jazmínový, bergamotový, pomarančový, levanduľový či šalviový olej. Ich vôňu v miestnosti rozprúdi aromalampa či difuzér. Pokojne pri ich používaní len ležte a oddychujte. Inhaláciu éterických olejov však môžete spojiť aj s predošlými trikmi. Pokojne si do aromalampy pridajte esenciálny olej, pustite si obľúbenú hudbu a začnite upratovať.

Odporúčame: Ako sa zbaviť negativity v živote? Máme tajný recept na optimizmus!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní