Správny výber školy a kariéry: 5 krokov, ktoré ukážu smer

Správny výber školy a kariéry: 5 krokov, ktoré ukážu smer

Keď si mladý a vo svete nie úplne zorientovaný človek vyberá školu, predovšetkým tú strednú, ale aj vysokú, nemusí ešte úplne presne vedieť, čo chce. Čomu sa chce kariérne venovať a aké zamestnanie mu prinesie do života nielen peniaze, ale aj spokojnosť, úspešnú sebarealizáciu a pocit zadosťučinenia z vykonanej práce. Zlý výber v tejto oblasti však môže byť podobným nešťastím ako nevhodná voľba životného partnera.

V nasledujúcom článku si v piatich bodoch prejdeme to najpodstatnejšie, čo pri tomto dôležitom rozhodnutí netreba prehliadnuť a čomu venovať zvýšenú pozornosť. A nemusíte byť smutní, pokiaľ ste už touto cestou prešli a zistili ste, že na začiatku ste pri výbere asi niekde urobili chybu. Stále sa môžete inšpirovať uvedenými radami, pretože šanca, že premeníte neúspešnú kariéru na úspešnú sebarealizáciu, stále existuje. V tomto prípade to síce budete mať o čosi ťažšie ako tí, ktorí sú ešte len na štarte a rozhodovanie o výbere profesie ich len čaká, ale v konečnom dôsledku výsledok vašej snahy závisí od vás a vašej vôle.

Čo s istotou nechcete?

Základom správnej voľby je nepochybne dobré poznanie seba samého. Pomôcť môžu aj rôzne typy osobnostných testov, ktoré sú zamerané na zistenie talentov a predispozícií k istému povolaniu. Dobrou pomôckou, keď ešte neviete, čo chcete, je jednoduché odpichnutie sa od toho, čo s istotou nechcete. Vo všeobecnosti je totiž jednoduchšie definovať to, čo nechceme ako opak. Takto sa portfólio možností zredukuje možno aj o polovicu.

Pozri aj: Nestíhaš a si zavalená povinnosťami? Metóda GTD ti pomôže!

možnosti kariéry a sebarealizácie

Zdroj: Shutterstock®

Podrobná analýza

Tento krok síce vyžaduje viac času, premýšľania a celkového úsilia, no rozhodne ho nemožno preskočiť. Všetky kariérne nápady si spíšte a podrobte dôkladnej analýze. Spomeňte si aj na všetky absolvované krúžky, záľuby či rôzne doplnkové aktivity. Poznačte si tiež pocity, ktoré vás napĺňali pri ich realizácii. Existuje ešte nejaká aktivita, ktorá vás bavila, mali ste na ňu talent, no z nejakých dôvodov ste v nej nepokračovali? Tak neváhajte a skúste to!

Nájdite si svoje „bezčasie“

Vec sa má tak, že keď vás niečo baví a zaujíma, prestávate vnímať čas. Pokiaľ sa teda pri danej činnosti, či už ide o hranie na hudobný nástroj, vysvetľovanie nejakého problému, spievanie, šitie, fotografovanie a pod., cítite trochu mimo realitu a mimo čas, tak ste možno práve na stope svojmu budúcemu povolaniu. Dosiahnutie tohto stupňa koncentrácie na výkon totiž nie je úplnou samozrejmosťou a svedčí o nadšení a zápale, ktoré danej aktivite venujete.

vysnívaná práca

Zdroj: Shutterstock®

Sebakritika

Tento krok asi nepatrí k najpopulárnejším, no pre dobro veci sa naň treba podujať. Vyšpecifikujte si všetky svoje kvality, ale buďte k sebe aj kritickí. Ak napríklad túžite po kariére vrcholového športovca, ale nemáte na to potrebné fyzické danosti, je dobré túto voľbu prehodnotiť. Alebo ak túžite byť spevákom, ale nemáte hudobný sluch, asi to tiež nebude tá správna cesta. Pokiaľ máte na niečo talent a predpoklady, môže vám to úžasne pomôcť, avšak pamätajte, že talent nie je všetko. Treba ho cvičiť a nenechať odpočívať na vavrínoch, lebo zakrpatie. Starajte sa o svoje kvality, vylepšujte ich, investujte do nich čas aj peniaze.

Preskúmajte realitu trhu práce

Odsledujte si vývoj na trhu práce. Teda konkrétne to, o ktoré zamestnania je záujem a je vysoká pravdepodobnosť, že to bude platiť aj z dlhodobejšieho hľadiska. Je vaše profesijné smerovanie kompatibilné s týmto trendom? Ide o pragmatickú stránku veci, nakoľko si aj dnes môžeme všimnúť, že v niektorých profesiách je pretlak, tým pádom aj veľmi ťažká konkurencia. Zatiaľ čo iné pozície, hoci aj ponúkajú lepšie platové ohodnotenie, nie sú obsadené. Pokúste sa nájsť prienik medzi rozumom a srdcom, pretože je síce hrozné mať depresiu zo zamestnania, ktoré vás nenapĺňa, ale rovnako nie je ideálne chodiť do práce, ktorá nezaplatí vaše účty.

Inšpiruj sa: Ako nájsť správnu cestu v živote? Určite nerob toto!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní