Viete, ako si udržať stabilnú váhu? Dodržujte týchto 5 zásad!

Viete, ako si udržať stabilnú váhu? Dodržujte týchto 5 zásad!

Svojou telesnou hmotnosťou sa veľká časť populácie ani nezaoberá, no mnohí majú číslo na váhe poriadne preštudované. Potom tu máme ďalšie dve kategórie jedincov. Jedna skupina má stabilnú váhu takmer počas celého života, no druhá sa trápi neustálymi výkyvmi hmotnosti. Ak ste v kategórii večných bojovníkov s číslom na váhe, nezúfajte! Verte, že existujú spôsoby, ako si dlhodobo udržiavať rovnakú hmotnosť. 

Neustále priberanie totiž môže byť pre človeka po psychickej aj fyzickej stránke skutočne náročné. Komu by sa páčilo, keby po zhodení nadbytočných kilogramov váha aj napriek tomu po čase ukazovala stále vyššie číslo? Preto sme si dnes pre vás pripravili zopár jednoduchých, no veľmi účinných tipov na to, ako si udržať stabilnú váhu. Pokiaľ sa už svojou váhou naďalej nechcete zaoberať a túžite, aby zostala rovnaká, určite si osvojte nasledujúce rady!

Pozri aj: Rada rozmaznávaš svoju pleť? Skús tieto domáce masky na zrelú pleť!

pravidelne jedenie

Zdroj: Shutterstock®

1. Jedzte pravidelne

Pri udržiavaní stabilnej váhy je strava jednoducho základ. Jedlo by sme pritom mali telu dodávať pravidelne. Ideálne je počas dňa dopriať si aspoň 3 až 5 porcií. Vynechávanie raňajok je neprípustné! Vďaka kvalitným raňajkám, ktoré pozostávajú zo základných živín, sa metabolizmus naštartuje a telo bude celý deň fungovať tak, ako má. Pravidelnosť porcií taktiež napomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo predstavuje najlepšiu ochranu pred vlčím hladom a chuťami na sladké. Okrem raňajok majú veľký význam aj olovrant s desiatou. Medzi hlavnými jedlami je najvhodnejšie dopriať si za hrsť orechov, plátok horkej čokolády či ovocie. Tieto drobnosti pod zub vás taktiež účinne ochránia pre kolísaním hladiny cukru v krvi. 

2. Neprejedajte sa

Nielen počet, ale aj veľkosť porcií je dôležitá. Ak jete päťkrát denne, porcie by mali byť menšie. Ak vám viac vyhovuje jesť len tri razy, môžu byť porcie o čosi väčšie. S množstvom skonzumovaného jedla vám však pomôže aj dodržiavanie predchádzajúcej zásady o pravidelnosti stravovania. V prípade, že je príjem stravy cez deň nedostatočný, asi sa len veľmi ťažko vyhnete nočnému vyjedaniu chladničky. Taktiež je vhodné jesť pomaly a dôkladne prežúvať. Pri rýchlom konzumovaní vás totiž vaše telo nestihne včas upozorniť na to, že ste už sýty. Veľmi účinné je aj používanie menších tanierov, na ktoré je možné naložiť o poznanie menšiu porciu jedla.

zdravé stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

3. Jedzte zdravšie

Ak si osvojíte zásady pravidelného stravovania aj konzumovania primerane veľkých porcií, stále by ste mali myslieť ešte na to, že je veľmi dôležité, čo si na tanier naservírujete. Samozrejme, najideálnejšie je stravovať sa tak zdravo, ako to len ide. Skoncujte s vyprážaním a mäso aj ryby radšej grilujte. Zeleninu zase pripravujte na pare. Majte na pamäti, že telu treba dodať kvalitné bielkoviny, zdravé tuky aj zložené sacharidy. Jedzte veľa zeleniny aj ovocia. Neobávajte sa však ani z času na čas zhrešiť niečím menej zdravým. Ak sa naučíte držať rovnováhu medzi kvalitným stravovaním a občasnou maškrtou, na vašej váhe sa to nepodpíše.

4. Telu dopĺňajte tekutiny

Naše telo potrebuje počas dňa prijať veľké množstvo tekutín. Vôbec však nie je jedno, čo si do pohára nalejeme. Sladené sýtené nápoje či ovocné džúsy z obchodu obmedzte na minimum. Zvyčajne sú totiž plné cukru a úplne zbytočne kvôli nim telu dodáte prázdne kalórie. Podstatnú časť pitného režimu by mala tvoriť jednoducho len čistá voda. Vhodné je tiež zaradiť minerálne vody či bylinné a ovocné čaje. Ak máte radi ovocné šťavy, určite je lepšie pripravovať si ich doma.

domáce cvičenie

Zdroj: Shutterstock®

5. Hýbte sa

Nakoniec treba ešte spomenúť, že pri udržiavaní stabilnej váhy nie je dôležitá iba strava. Zabudnúť predsa nemôžeme ani na pohyb! Ak máte fyzicky náročnú prácu alebo sa počas pracovného dňa poriadne nachodíte, je v poriadku, ak sa vám vo voľnom čase niekedy nechce myslieť na nejakú pohybovú aktivitu. Pozor na dostatok pohybu by si však mali dávať osoby so sedavým zamestnaním. Na to, aby ste telo udržali v kondícii, nie je vždy potrebné stráviť hodiny vo fitness centre. Telu postačia aj dlhšie prechádzky v prírode či so psíkom, bicyklovanie, korčuľovanie alebo plávanie. Taktiež si môžete na chvíľu zacvičiť v pohodlí domova podľa videí na internete.

Odporúčame: Vieš, čo zaberá na opicu? Toto teda rozhodne neskúšaj!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní