O zdravej a vyváženej strave počúvame azda každý boží deň. Dobre vieme, že by mala obsahovať dostatok živín, ktoré organizmus potrebuje pre správne fungovanie. V tejto súvislosti by sme mali v jedálničku mať aj dostatok antokyánov, ktoré sa nachádzajú celkom v hojnom množstve v rôznej zelenine a ovocí. Prečo ide o pravdepodobne najzdravšie antioxidanty?
Zbohom, oxidačný stres
Antokyány sú vlastne flavonoidy, čo je slovo označujúce najsilnejší druh antioxidantov, aký (pravdepodobne) existuje. Flavonoidy totiž dokážu bojovať s oxidačným stresom a prejavmi predčasného starnutia, čo logicky vzbudzuje záujem u každej jednej ženy. A kde antokyány hľadať? Nie je to žiadna veda, pretože sú to veľmi silné tmavé pigmenty sfarbujúce ovocie a zeleninu na fialovo, tmavomodro či sýtočerveno.
Inšpiruj sa: Dajte červenú bielemu cukru: Tu je 5 spôsobov, ako sladiť zdravšie!
Prírodné zdroje
Najlepším zdrojom antokyánov je teda ovocie a zelenina, v ktorých sa nachádzajú modré, fialové alebo červené pigmenty. Aj tieto pigmenty sa však líšia vo farbe v závislosti na pH, od čoho závisí aj to, ako sýtočervené, modré alebo fialové potraviny sú. Najlepším zdrojom antokyánov sú: baklažán, čierna ríbezľa, maliny, jahody, čučoriedky, černice, acai, brusnice, červené a fialové hrozno, červená kapusta, červené pomaranče, červená cibuľa, slivky, granátové jablko, čerešne a dokonca aj niektoré druhy jedlých rastlín, napríklad levanduľa.
Zdravotné benefity
Od definície antokyánov cez ich zdroje sa dostávame až k tomu, prečo sa ich vlastne oplatí konzumovať. Tak ako všetky antioxidanty, aj antokyány dokážu organizmus ochraňovať pred voľnými radikálmi, ktoré môžu viesť k predčasnému starnutiu, ale aj k ochoreniam srdca či dokonca rakovine. Antokyány majú ďalej protizápalové účinky, takže posilňujú imunitný systém človeka a dokážu znižovať riziko vzniku demencie v neskoršom veku. Okrem toho antokyány posilňujú zdravie očí a všeobecne zraku, dokonca aj nočného videnia a dokážu zvyšovať výkon pri cvičení a fyzickej námahe.
Bude ťa zaujímať
Ako ich dostať do tela?
Odborníci odporúčajú antokyány konzumovať minimálne 3-krát týždenne, a to v podobe zdravého ranného smoothie alebo jednoducho jedením čerstvého ovocia s ich obsahom. Šancu môžete dať aj výbornému kapustovému šalátu z červenej kapusty a červenej cibuľky či paradajkovej omáčke na cestoviny s baklažánom.
Pozri aj: Odborníci radia: Najlepšie potraviny pre kĺby, aby nevŕzgali a neboleli