Svadobný príhovor: Týchto ľudí ním radšej nepoverujte!

Svadobný príhovor: Týchto ľudí ním radšej nepoverujte!
  • 20.04.2022
  • Michaela Kožáková

Čítanie svadobného príhovoru je dôležitá úloha, ktorej by sa mal zhostiť niekto, kto je vám blízky a drahý. Poverenie najlepšieho priateľa, sestry či bratranca touto zodpovednosťou môže byť skutočne krásnym a osobným spestrením vášho veľkého dňa. Správny svadobný príhovor by mal byť vtipný, príjemný, dojímavý a nie veľmi zdĺhavý a moc detailný, aby sa nestalo, že sa svadobčania začnú nudiť, ošívať, čo ešte viac znervózni toho, kto ho prednáša. 

Ak však vyberiete nesprávneho človeka,... môže to celé skončiť poriadnym fiaskom. Vaši svadobčania by sa mohli dozvedieť celkom pikantné veci a vám by to nebolo príjemné. Ktorí ľudia sú tí, ktorí by nemali mať tú česť čítať príhovor počas vášho výnimočného dňa? 

Neprehliadni: Čo si svadobní hostia všímajú na svadbe najviac a čo im je ukradnuté?

Príhovor

Zdroj: pinterest.com

Rozkošná neter

Čítanie príhovoru vašou výrečnou neterou s poetickým nadaním môže byť naozaj ohromujúce. Ale rozkošná 4-ročná sesternicina dcéra? Pravdepodobne nie je tou správnou voľbou. Nechajte tieto roztomilé stvorenia robiť na vašej svadbe iné veci – napríklad rozsypať kvety v uličke k oltáru. Nedávajte im úlohy, ktoré splniť nemôžu len preto, lebo sú „na zjedenie." Príhovor je určený výhradne pre ľudí, ktorí vedia čítať, rozumejú obsahu a vedia ho precítiť. 

Žiadna politika

Jediné horšie miesto pre diskusiu o politike ako pri nedeľnom obede je počas svadobného obradu. Aj keď vy a váš partner možno politiku sledujete, stále nechcete, aby sa niekoho politické názory stali hlavnou témou vašej svadby. Všetci sa sem prišli baviť a oslavovať lásku dvoch ľudí, nie diskutovať o zvýšení dôchodku a opísaných diplomových prácach. Politicky vášnivý kamarát by mohol do svojho príhovoru vniesť niekoľko poburujúcich poznámok, ktoré by mohli ovplyvniť náladu na vašej svadbe. Ba čo je horšie, mohla by sa rozpútať búrlivá debata o súčasnej politickej situácii a mohlo by sa to cele schýliť k akémusi slovnému boju, nakoľko každý má dozaista svoj vlastný názor na politiku i politikov samotných. Takého politického nadšenca radšej prípravou a čítaním príhovoru nepoverujte. 

Alkohol

Zdroj: pinterest.com

Spotené dlane, trasúci hlas

Niekto má dar reči, iný ho zase nemá. Niekto je neskutočný extrovert a miluje byť stredobodom pozornosti a ďalší radšej sedí niekde v rohu a všetko pozoruje s dostatočným odstupom. Niekto je prirodzene vtipný a suverénny, inému sa potia dlane a trasie hlas už len pri tom, keď sa ho niekto na rodinnej oslave spýta, ako sa má. Milé nevesty, drahí ženíchovia, nepoverujte príhovorom osobu, ktorá sa na to necíti a o ktorej viete, že je hrozný trémista. Nechcete predsa, aby tam dotyčný pred všetkými roztrasene stál, mrmlal si popod nos, čítal z prepoteného papiera bez toho, aby sa pozrel na hostí a nervózne prešľapoval z nohy na nohu. Nie, nepokazte si svadbu takýmto výstupom. 

Nalej mi vína, Malvína

Povedzme si pravdu, je len málo svadobných hostí, ktorí si na svadbe nedoprajú niekoľko pohárikov alkoholu. Koniec koncov, mnohí z nich sa práve na toto tešia. Ak máte priateľa, blízkeho, ktorý je ako stvorený pre prednesenie príhovoru, ale rád sa predtým „posilní" a je vždy prvý a posledný pri bare, toho radšej o nič neproste. Môže sa stať, že povie aj to, čo nemá alebo tesne pred svojím vystúpením zaspí na stole. To určite nechcete. 

Všetko s rezervou

Pri plánovaní svadby máme tendenciu zapojiť kamarátky, sestru, kolegyňu do veľkého množstva aktivít. A títo ľudia, pretože nás milujú, povedia áno úplne všetkému, čo od nich žiadame. Či už je to váš najlepší priateľ s dvojičkami, ktorým idú práve zuby alebo brat vášho partnera, ktorý sa už zaviazal, že predvedie svoje barmanské schopnosti a pomôže aj pri príprave stojana pre zasadací poriadok, nezavaľte ich kopou povinností. Neproste ich ešte aj o prípravu príhovoru. Nezabúdajte na to, že vy a váš partner si zaslúžite čítanie od niekoho, kto má dostatok priestoru na plánovanie a precvičovanie.

Ak chcete mať istotu, že sa vyhnete akémukoľvek faux pass na svadbe a hlavne pri príhovore či prípitku, tak to môžete vziať aj do vlastných rúk. Pokojne sa príhovoru môžete chopiť aj vy sami. Nezabudnite v ňom poďakovať vašim rodičom za výchovu a za to, že celé tie roky dokázali strpieť vaše vrtochy. Poďakujte sa hosťom, že prišli tento deň osláviť s vami a napokon sa poďakujte aj tým, ktorí vám s plánovaním a organizovaním svadby pomáhali. Dozaista to ocenia!

Pozri aj: TOP vychytávka na rozlúčku so slobodou: Bez tohto sa nezaobídeš!

Naposledy aktualizovaný článok: 20.4.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba
svadobný príhovor

Čo čítajú ostatní