TOP 7 dôvodov, prečo jesť hrášok: Čo ukrývajú tieto zelené guľôčky?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť hrášok: Čo ukrývajú tieto zelené guľôčky?

Šťavnatý zelený hrášok predstavuje skvelú jarnú či skôr letnú zeleninu, respektíve strukovinu. Guľovité zelené semená ukryté v strukoch sa získavajú z rastliny zvanej hrach siaty, ktorý radíme do čeľade bôbovité. Zber hrášku pritom začína spravidla v júni. Na čerstvých vylúskaných semenách si môžeme priamo pochutnávať, no rovnako je ich možné pridávať do rozličných pokrmov, napríklad polievok, šalátov, omáčok, rizota a podobne. A verte, že dať priestor zelenému hrášku v jedálničku sa skutočne vyplatí. Ako vplýva na naše zdravie?

Telu doplní bielkoviny

Ako prvé musíme spomenúť, že hrášok radíme medzi rastlinné zdroje bielkovín, podobne ako iné druhy strukovín. Proteíny majú v našom tele množstvo funkcií. Podieľajú sa na tvorbe buniek a tkanív, ukrývajú sa chrupavkách či koži, taktiež majú niektoré obrannú funkciu alebo sú súčasťou hormónov. Hrášok obsahuje i vlákninu a vďaka tejto kombinácii človeka dobre zasýti a doplní mu energiu. Je vítanou súčasťou stravy športovcov a fyzicky aktívnych jedincov.

Odporúčame: TOP liečivé koreniny: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?

čo obsahuje hrach

Zdroj: Shutterstock®

Je plný vitamínov aj minerálov

Hrášok je tiež zdrojom mnohých dôležitých mikronutrientov. Z vitamínov v ňom nájdeme viaceré vitamíny skupiny B, taktiež nenahraditeľné vitamíny C aj K. Zelený hrášok telu rovnako doplní viacero minerálnych látok a stopových prvkov. Významný je obsah draslíka či fosforu, no ukrýva sa v ňom aj horčík, vápnik, zinok, železo a ďalšie telu prospešné látky.

Prispieva k prevencii osteoporózy

Hrášok má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na zdravie a dobrý stav kostí. Nájdeme v ňom spomínaný vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre správnu regeneráciu kostí a prispieva k ich mineralizácii. Rovnako v ňom nájdeme mnohé minerály, ktorých prísun je dôležitý pre pevnosť kostí i zubov. Zaradením hrášku do jedálnička je tak možné prispieť k prevencii mnohých problémov s kosťami, medzi ktoré radíme i nepríjemnú osteoporózu.

zápcha

Zdroj: Shutterstock®

Zabojuje proti zápche

Semená hrachu siateho obsahujú i slušné množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. Napomáha uľahčovať priechod stravy črevami a prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu. Zaradením hrášku do stravy je tak možné znížiť riziko rozvoja nepríjemnej zápchy a problémov s vylučovaním. U niektorých však môže hrášok spôsobovať plynatosť. V tom prípade je ho vhodné konzumovať v rozumnej miere a správne ho pripravovať. Pomôcť môžu rôzne koreniny v jedle, ktoré podporia trávenie a zmiernia nadúvanie.

Priaznivo vplýva na nervovú sústavu

Táto chutná strukovina má priaznivý vplyv aj na nervovú sústavu človeka. Obsahuje totiž slušnú dávku vitamínu B1, ktorý je známy aj pod názvom tiamín. Táto látka je nevyhnutná pre správnu funkciu nervového systému, našich nervov a psychiky. Jeho nedostatok sa môže prejavovať únavou, podráždenosťou aj nervozitou. Zelený hrášok vám pomôže posilniť nervy a prispeje k psychickej stabilite aj dobrej nálade.

zdravé srdce

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje zdravie srdca

Hrášok urobí niečo nielen pre naše nervy, ale aj srdce. Vďaka obsahu mnohých minerálov či vlákniny napomáha udržiavať priaznivé hodnoty krvného tlaku aj cholesterolu. Taktiež vďaka mnohým flavonoidom a antioxidantom celkovo napomáha chrániť srdcovo-cievny systém. Vysoký tlak a cholesterol sú pritom rizikovým faktorom mnohých vážnych kardiovaskulárnych chorôb, preto ich neradno podceňovať.

Stará sa o vlasy, nechty i pokožku

Zelený hrášok nakoniec predstavuje výživu nielen pre naše kosti, nervy či srdce, ale aj vlasy, nechty či pokožku. Je to vďaka tomu, že telu doplní spomínané bielkoviny, dôležité vitamíny i minerálne látky. Vďaka obsahu antioxidantov navyše napomáha bunky tela i pokožku chrániť pred predčasným starnutím. Hrášku sú vo všeobecnosti pripisované omladzujúce účinky na organizmus.

Odporúčame: TOP 5 dôvodov, prečo jesť pekanové orechy: Už ste ich skúsili?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní