TOP recepty na zdravé letné limonády: Osviežte sa bez výčitiek!

TOP recepty na zdravé letné limonády: Osviežte sa bez výčitiek!

Čo prinesie počas horúcich dní lepšie osvieženie ako skvelé limonády? Navyše, na správny pitný režim počas leta netreba zabúdať, a tak si vďaka nim aj doplníme dôležité tekutiny. Limonády však môžu byť poriadne zradné, a to najmä tie kupované. Často totiž obsahujú veľké množstvo pridaného cukru a taktiež i ďalších nežiaducich látok, ako sú napríklad konzervanty či farbivá. Tou správnou voľbou sú domáce limonády. Budú obsahovať len to, čo do nich dáme, a tak sa nemusíme obávať nie práve najlepšieho zloženia. A ako na domácu prípravu limonád? Zabudnite na klasiku v podobe citrónovej limonády a nebojte sa experimentovať.

Leto predsa prináša rozličné druhy ovocia, ktoré sa dajú perfektne využiť, a to napríklad jahody, melón či kivi i mnohé ďalšie. Chuť a vôňu dodajú nápoju aj rôzne bylinky, ako sú mäta s rozmarínom či bazalkou. Pri sladení však zabudnite na klasický biely cukor. Limonádu osladí samotné ovocie, prípadne môžete použiť zdravšie náhrady cukru. Sladiť zdravšie sa dá v primeranom množstve pomocou medu, javorového sirupu či stévie. A čo ľad? Nuž, nápoje je možné mierne schladiť, ale rozhodne to nepreháňajte. Ľadové nápoje totiž naše telo neochladia a neosviežia ani zďaleka tak, ako by sme si mysleli. Ak ste aj vy dostali chuť spestriť si pitný režim skvelými limonádami, môžete vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov!

Pozri aj: Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty

ladový domáci čaj

Zdroj: Shutterstock®

Domáci ľadový zelený čaj

Ak milujete zelený čaj, pripravte si ho počas leta v osviežujúcej chladivej verzii. Na po litra limonády budeme potrebovať 1 ČL sypaného zeleného čaju, 0,5 l vody, 1 citrón, hrsť mätových lístkov a 1 PL javorového sirupu alebo iného zdravšieho sladidla. Zelený čaj najskôr zalejeme 200 ml horúcej vody (nesmie byť vriaca), necháme 3 až 4 minúty lúhovať a scedíme. Potom v ňom necháme rozpustiť javorový sirup. Osladený čaj nalejeme do vhodnej nádoby a zalejeme ho zvyšnými 300 ml vody, tentokrát studenej. Pridáme mätové lístky, šťavu z polovice citróna a na kolieska nakrájanú druhú polovicu citróna. Môžeme pridať pár kociek ľadu a podávať.

jahodová limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Jahodové osvieženie

Máme tu niečo aj pre milovníkov zdravých jahôd, ktoré sú bohaté na vitamín C aj mnohé minerály. Podľa veľkosti si pripravíme 10 až 15 pekných červených jahôd, polovicu citróna či limetky, 100 ml vody, 1,5 litra minerálnej vody a podľa chuti med či iné sladidlo. Najskôr si v mixéri rozmixujeme jahody so 100 ml vody a šťavou z polovice citróna, respektíve limetky. Ochutnáme a v prípade potreby trochu osladíme. Zmes následne nalejeme do džbána a zalejme ju 1,5 l minerálnej vody. Poriadne premiešame. Podľa chuti môžeme opäť pridať aj mätové lístky a kocky ľadu.

Odporúčame: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

uhorková limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Netradičná uhorková príchuť

Skvelú domácu limonádu na osvieženie počas horúcich dní si môžete pripraviť aj z uhorky. A ak ste ešte uhorkovú limonádu nepili, rýchlo to napravte, pretože je to skutočná pochúťka. Uhorky sa skvelo kombinujú s osviežujúcimi citrusmi. Budeme potrebovať 2,5 l vody, polovicu šalátovej uhorky, 2 veľké pomaranče, 1 citrón a hrsť čerstvých mätových lístkov. Dávame pozor na to, aby neboli citrusy chemicky ošetrené, prípadne ich môžeme použiť bez kôry. Pripravíme si džbán a pridáme doň na plátky nakrájané pomaranče aj citróny, na kolieska či dlhšie pláty nakrájané uhorky aj lístky mäty. Pomocou dlhej lyžičky ovocie a bylinky trochu roztlačíme, aby sa uvoľnili šťavy a vône. Následne zmes už len zalejeme vodou, premiešame a podávame.

Odporúčame: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

kivi limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Dokonalá kivi limonáda

Ak obľubujete kivi, tento recept musíte vyskúšať. Tento nápoj kombinuje chuť exotického kivi a predchádzajúcej osviežujúcej uhorky. Pripravíme si 5 až 6 očistených kivi, 1 menšiu očistenú šalátovú uhorku, 1,5 l vody a 1 PL javorového sirupu alebo medu. V mixéri dôkladne rozmixujeme nakrájané kivi aj uhorky so 400 ml vody. Zmes potom premiestníme do džbána a zalejeme zvyšnou vodou. Ak je to potrebné, dochutíme medom či javorovým sirupom, môžeme pridať pár kociek ľadu, taktiež pár lístkov bazalky alebo mäty. Pri podávaní môžeme do pohára pridať aj plátok kivi.

melónová limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Melón nielen na chrumkanie

Vodný melón je úplnou letnou klasikou, ktorú milujú mnohí z nás. Radi si na ňom pochutnávame a keďže je plný vody, zároveň nám aj doplní pitný režim. Nabudúce si však neváhajte z neho pripraviť aj zdravú osviežujúcu limonádu. Potrebovať budeme 5 šálok nakrájaného melónu (bez kôstok), 1 l vody alebo minerálky, 2 PL limetkovej šťavy, podľa chuti med či javorový sirup. Melón vymixujeme na pyré a pretlačíme ho cez sitko. V džbáne ho zalejeme vodou či minerálkou (pre kombináciu viacerých chutí možno použiť aj kokosovú vodu) a pridáme limetkovú šťavu. V prípade potreby dosladíme trochou medu. Čo sa týka byliniek, do tejto limonády sa hodia lístky mäty alebo rozmarínu. Limonádu môžeme mierne schladiť a podávať.

Odporúčame: Recept: Kaša z domácej granoly - zdravé raňajky ideálne pre každého


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lenka Jánošová 02.08.20 17:24

LJ
karma
-1.00

Vyskusala som uhorkovu a je super!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní