Trápia ťa suché oči či sucho v ústach? Na vine môže byť aj tento syndróm!

Trápia ťa suché oči či sucho v ústach? Na vine môže byť aj tento syndróm!

Mohlo by sa zdať, že zhoršenie zraku je pomaly to jediné, čo nás v súvislosti s očami môže potrápiť. Zrak predsa radíme medzi najdôležitejšie ľudské zmysly. Vnímame ním približne 90 % všetkých informácií o okolitom svete. Aj pri orlom zraku nás však môžu potrápiť rozličné zdravotné ťažkosti s očami. Rôzne ochorenia spôsobujú nepríjemné rezanie v očiach, suché oči, bolesť a podráždenie očí a mnohé ďalšie problémy. Takéto ťažkosti sú typické aj pri takzvanom Sjögrenovom syndróme, ktorý však má dlhý rad ďalších príznakov, ktoré s očami ani nemusia súvisieť. 

Čo je Sjögrenov syndróm?

Sjögrenov syndróm, nazývaný aj sicca syndróm, radíme do skupiny autoimunitných ochorení. Ide o chronickú zápalovú chorobu, ktorá postihuje exokrinné žľazy, čiže žľazy s vonkajšou sekréciou. Tento syndróm je charakteristický zápalom a narušením exokrinných žliaz, a to slzných a slinných, prípadne aj potných žliaz, žliaz pankreasu alebo dýchacích ciest. Znížením funkcie týchto žliaz v dôsledku zápalového procesu dochádza k mnohým zdravotným ťažkostiam, ktoré sú pre Sjögrenov syndróm typické. Tento syndróm sa môže u človeka vyskytovať primárne ako samostatné ochorenie, no známa je aj sekundárna forma, kedy syndróm doprevádza iné choroby, často hlavne reumatické ochorenia.

Čo je príčinou Sjögrenovho syndrómu, nie je presne známe. Ide však o autoimunitné ochorenie, čo znamená, že pri ňom dochádza k nadmernej aktivite imunitného systému, ktorý následne napáda štruktúry vlastného tela. Na prepuknutie zápalového procesu, ktorý narúša činnosť exokrinných žliaz, môže mať vplyv niekoľko faktorov. Predpokladá sa vplyv genetiky, hormonálnych zmien aj infekcií niektorými vírusmi. Rizikovým faktorom je aj pohlavie. V oveľa vyššej miere sú totiž týmto ochorením postihnuté ženy, pričom najčastejšie sa Sjögrenov syndróm rozvíja okolo 40. až 50. roku života, pokojne však aj oveľa skôr. Ochorenie nesie názov podľa švédskeho oftalmológa Henrika Sjögrena, ktorý ho bližšie charakterizoval.

Pozri aj: Vyrážky, svrbenie či sfarbenie: Vieš, čo prezrádza jazyk o zdraví?

prejavy Sjögrenovho syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú hlavné príznaky ochorenia?

Sjögrenov syndróm má skutočne dlhý rad rozličných príznakov, pričom u každého pacienta sa môžu vyskytovať len niektoré z nich. Reč je totiž o systémovom ochorení, ktoré narušuje exokrinné žľazy po celom cele a môže spôsobovať ťažkosti s očami, ústnou a nosnou dutinou, pokojne však aj tráviacou sústavou, kožou či pohlavnými orgánmi. Jednotlivé príznaky pritom delíme na glandulárne a extraglandulárne. Takzvané glandulárne prejavy vznikajú v dôsledku poruchy činnosti exokrinných žliaz. U postihnutého sa vyskytujú hlavne očné a ústne symptómy.

Typická je znížená produkcia sĺz a následne aj problémy so suchými očami, pocity piesku či cudzích telies v očiach, bolesti a pálenie v očiach aj zvýšená únava očí. Objaviť sa môže ďalej citlivosť na svetlo, začervenanie, pichanie aj svrbenie v očiach. Ďalšími príznakmi je nedostatok slín, sucho v ústach, bolestivý a popraskaný jazyk s trhlinami, ťažkosti s prehĺtaním aj žuvaním i suché pery. Typická je i zvýšená kazivosť zubov. Postihnutie žliaz dýchacej sústavy spôsobuje suchú sliznicu nosa, suchý kašeľ aj opakované zápaly.

Pri postihnutí tráviaceho systému zase vznikajú problémy s trávením, nedostatočná sekrécia tráviacich štiav alebo problémy s vyprázdňovaním žalúdka. V súvislosti s kožou sa vyskytuje jej nadmerná suchosť, svrbenie aj šupinatenie. Sjögrenov syndróm môže spôsobovať aj vaginálnu suchosť. Okrem toho môžu ochorenie sprevádzať aj takzvané extraglandulárne príznakmi, ktoré s činnosťou žliaz nesúvisia. Ide hlavne o nadmernú únavu a celkovú slabosť, u niektorých jedincov tiež bolesť kĺbov a svalov.

liečba Sjögrenovho syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Liečba je veľmi individuálna

Diagnostika Sjögrenovho syndrómu je skutočne náročná, kedže sa ochorenie prejavuje dlhým radom rozličných symptómov. Je potrebné sledovať všetky príznaky, rovnako vykonať mnohé testy a vyšetrenia. Keďže nie sú známe presné príčiny Sjögrenovho syndrómu, nie je možné toto ochorenie úplne vyliečiť. Liečba je však možná a potrebná, pričom je zameraná hlavne na potláčanie zápalových procesov v tele, ktoré narúšajú činnosť exokrinných žliaz.

Dôležité je nahrádzať nedostatočne fungujúce žľazy, eliminovať sprievodné príznaky ochorenia a tým aj zlepšiť zdravotný stav pacienta a zvýšiť kvalitu jeho života. Liečba je tak vždy nastavená podľa toho, ako ochorenie u postihnutého prebieha a aké ťažkosti mu spôsobuje. Na tlmenie zápalového procesu v tele, prípadne pri ďalších problémoch sa používajú spravidla medikamenty.

Pri suchých očiach a ďalších očných problémoch sa využívajú umelé slzy či rôzne gély, kvapky a masti alebo kontaktné šošovky. Pri zníženej sekrécii slín je nápomocné stimulovanie slín žutím žuvačiek, rovnako je potrebné dostatočne zapíjať stravu či pravidelne si vyplachovať ústnu dutinu. Pri problémoch s dýchacou sústavou je vhodné zvlhčovanie prostredia aj používanie nosných sprejov.

So suchou kožou pomôže kvalitná kozmetika a ako prevencia bolestivého pohlavného styku zase lubrikanty. Veľký význam majú režimové opatrenia. Pacient by sa mal vyhýbať suchému prostrediu, klimatizovaným priestorom aj cigaretovému dymu. Mal by dbať na dostatočný pitný režim, zdravú stravu aj sa vyhýbať nadmernej psychickej záťaži.

Odporúčame: Cystická fibróza: Čo spôsobuje toto závažné dedičné ochorenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 26.01.20 06:45

ĽŠ
karma
100.00

O tomto nepríjemnom syndróme som ešte nepočula.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 28.01.20 19:07

MK
karma
100.00

nič o tom neviem:)

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 06.02.20 17:42

AT
karma
118.00

Liečba patrí určite
lekarovi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní