Prírodný liek na kašeľ aj zápchu účinnejší ako lieky: 24 hodín a ste fit!

Prírodný liek na kašeľ aj zápchu účinnejší ako lieky: 24 hodín a ste fit!

V dnešnom článku vám predstavíme jednu bylinku, ktorá je skvelým prírodným liekom na kašeľ, ťažkosti s dýchacími cestami aj mnohé ďalšie neduhy. Reč je o žindave európskej, vzhľadom veľmi nenápadnej bylinke. Jej liečivé vlastnosti sú však neprehliadnuteľné. Na liečebné účely sa využíva už od nepamäti. V minulosti sa táto rastlina používala napríklad na zastavenie krvácania. V článku vám prezradíme, ako žindava vyzerá, aké sú jej účinky a akým spôsobom pomôže vášmu zdraviu.

Poznáte žindavu?

Žindava európska je drobná trváca rastlina, ktorú radíme do čeľade zelerovité. Dorastá zvyčajne do výšky okolo 15 cm, maximálne však dosahuje výšku 50 cm. Už jej názov nám napovedá, že rozšírená je najmä naprieč Európou. Rastie však aj na severe Afriky či v Malej Ázii. Nájsť je ju možné hlavne vo vyšších polohách, na hornatejších územiach a v podhorských oblastiach. Obľubuje tienisté a mierne vlhšie miesta. Rozšírená je v lužných aj bukových lesoch.

Žindava je charakteristická podzemkom, z ktorého vyháňa priama oblá byľ. Listy majú okrúhle päťdielne čepele s pílkovitým okrajom. Kvety žindavy sú drobné a majú zvyčajne bielu, prípadne ružovú až červenkastú farbu. Usporiadané sú do guľatých hlávok, pričom na konci stonky tvoria okolík. Objavujú sa prevažne od mája do júla. Na liečebné účely sa zberá vňať žindavy európskej, a to na jar i na jeseň.

Pozri aj: Aké je použitie tekvicového oleja? Vážne toto všetko dokáže?

účinky žindavy

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jej účinky?

Z účinných látok sa v spomínanej rastline ukrývajú saponíny, horčiny, triesloviny i éterické oleje. Žindava v prvom rade patrí medzi účinné byliny na kašeľ a rozličné problémy s respiračným systémom človeka. Výrazne uľahčuje vykašliavanie a podporuje liečbu zápalov dýchacích ciest. Celkovo prispieva k správnej funkcii dýchacej sústavy. Okrem toho podporuje aj činnosť tráviaceho traktu, odvádza z tela nadbytočnú vodu a užitočná je i pri ťažkostiach s močovými cestami.

Tradičné herbáre taktiež menujú množstvo liečivých účinkov žindavy európskej pri vonkajšom použití. Droga z bylinky má protizápalové účinky a osožná je pri bolesti v krku aj rôznych zápaloch v ústnej dutine. Môže podporiť liečbu zápalu ďasien i nepríjemných áft. Okrem toho je žindava známa svojím blahodarným vplyvom na pokožku tela. Osvedčila sa pri rozličných kožných problémoch. Urýchľuje hojenie rán i kožných vyrážok či vredov. Môže pomôcť jedincom, ktorých trápi atopický ekzém či hemoroidy.

čaj zo žindavy

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju používať?

Ak žindavu európsku nenájdete v prírode, poobzerať sa po nej môžete v lekárni, na internete aj v predajniach so zdravými potravinami, prírodnou kozmetikou a sušenými bylinami. Dostupná je v rozličných formách. V prvom rade je možné nájsť sušenú vňať žindavy, ktorá je vhodná na prípravu čaju na vnútorné použitie aj odvaru na vonkajšie použitie. Čaj sa zvyčajne pripravuje z polovice malej lyžičky drogy na šálku vody. Nechajte lúhovať 10 minút a podávajte dva až tri razy denne. Žindavový čaj vyskúšajte pri kašli a ochoreniach dýchacej sústavy. Taktiež ho môžete vyskúšať, ak vás trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme.

Silnejší odvar môžete zase použiť na ošetrenie hnisajúcich a zle sa hojacich rán aj pokožky postihnutej ochorením. Dostupná je tiež žindavová masť, ktorá má regeneračné, sťahujúce a zvláčňujúce účinky. Jej použitie je vhodné pri ekzémoch či hemoroidoch. Vyskúšať môžete aj žindavovú tinktúru, ktorá je vhodná na podporu zdravia dýchacích ciest. Takýto doplnok stravy však vždy užívajte podľa odporúčaného dávkovania, ktoré je uvedené na obale alebo v príbalovom letáku. Tinktúru zo žindavy tiež môžete pridať do neutrálneho krému či masti. Vyrobíte si tak skvelý prípravok na ošetrenie problematickej pokožky.

Odporúčame: Riasy nori – vitamínová bomba! Takto ich použite v kuchyni!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní