Už si skúsila pestovanie byliniek vo vode? Tieto sú na to ideálne!

Už si skúsila pestovanie byliniek vo vode? Tieto sú na to ideálne!

Voda je pre náš život nenahraditeľná. Naše telo je z veľkej časti tvorené práve touto tekutinou. Celkovo by to bez vody v prírode skrátka nešlo. Rovnako ju potrebuje i rastlinstvo. Každý pestovateľ izbových rastlín, byliniek či aj zeleniny a ovocia v záhrade svoju zeleň dozaista poctivo zalieva. Mnohé rastliny totiž vyžadujú neustále vlhkú pôdu. Vedeli ste však o tom, že viaceré byliny sa bez pôdy zaobídu a stačí im práve len spomínaná voda? Pozrite sa spolu s nami, ktoré bylinky si takto môžete doma pestovať počas celého roka! 

Ako na to?

Samozrejme, pri takomto pestovaní budete v prvom rade potrebovať dostatok vody. Tá by nemala byť chlórovaná. Ak chcete použiť vodu z vodovodu, nechajte ju najskôr cez noc odstáť. Vhodná je i voda zo studne či dažďová voda. Ako druhé budete potrebovať nádobky, v ktorých vám budú vybrané bylinky úspešne rásť. Postačia vám aj zaváraninové poháre či rozličné sklené fľašky a podobne. Nádoby s užším hrdlom pomôžu, aby bylinka rástla vzpriamene. Príliš úzke hrdlo však nie je vhodné, inak by mohlo byť narušené prúdenie vzduchu a dýchanie rastliniek. 

Ak je nádoba navyše celá sklenená a priehľadná, potrebné je ju niečim obaliť, napríklad rôznym papierom. Korene by totiž nemali byť vystavené slnku. Ako posledné budete potrebovať, samozrejme, odrezky samotných byliniek, asi 20 centimetrov dlhé. Môžete ich odrezať u známeho na záhrade alebo pripraviť z rastlín z obchodu. Spodné lístky odrezku odstráňte, aby neplávali vo vode. Potom už môžete bylinu umiestniť do pripravenej nádoby. Kým nezakorení, vymieňajte jej vodu každý týždeň, potom to už nie je potrebné.

Pozri aj: Tipy pre jemné vlasy: Takto im ľahko dodáš objem a posilníš ich

mäta a stévia

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré bylinky sú na to ideálne?

Mäta

Mäta pieporná patrí v mnohých domácnostiach medzi najčastejšie pestované bylinky. Ide o skvelú liečivú bylinu, ktorá môže byť užitočná pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Jej lístky sú charakteristické svojou mentolovou arómou a chuťou. Sú skvelou ingredienciou do rôznych nápojov. Mätu si pritom pokojne môžete pestovať i v nádobke s vodou. Ide dokonca o rastlinu, ktorá sa vo vode pestuje najľahšie. Podľa inštrukcií vyššie len odrezok umiestnite do vhodnej nádoby a čakajte na korienky.

Stévia

Aj stévia cukrová je vhodná na pestovanie vo vode. Zaobstarajte si jej čerstvé odrezky, bude sa im dariť na teplejšom mieste s dostatkom slniečka. Ide totiž skôr o tropickú rastlinu. Táto bylinka je v rozličných formách využívaná ako sladidlo. Takmer všetky jej časti totiž obsahujú komplex sladivých látok. Jej sýtozelené lístky môžete aj vy doma používať na osladenie čaju či rôznych limonád a iných nápojov.

bazalka a tymián

Zdroj: Shutterstock®

Bazalka

Mať v kuchyni poruke čerstvé bazalkové lístky sa skrátka oplatí. Ak ste milovníkom talianskej kuchyne, nesmie vám táto bylinka doma chýbať. Neodmysliteľne patrí k paradajkám či mozzarelle, hodí sa k pizzi aj cestovinám. Bazalka pravá bude pritom dobre rásť aj vo vode, najmä ak bude mať teplo a dostatok slnka. Odrezky si môžete zaobstarať, kým rastlina nezačne kvitnúť.  

Tymián

Často pestovaný v záhradách či kuchyniach je aj tymián, čiže dúška tymianová. Pri varení má široké uplatnenie, hodí sa k mäsu aj rybám. Dochutí polievky, omáčky, skvelo sa kombinuje so syrmi. Pre pestovanie tymiánu vo vode budete potrebovať odrezky z mladej rastliny, ktoré sú ešte zelené a mäkké. Tie je potrebné ihneď umiestniť do vody. So starými tvrdými odrezkami to ani neskúšajte, nemusíte sa totiž dočkať koreňov.

Odporúčame: Liek na žalúdočné problémy či zápal ďasien: Akú silu ukrýva lyžičník?

estragón a medovka

Zdroj: Shutterstock®

Estragón

Ako ďalší si do vody môžete „vysadiť“ aj estragón, ktorý je typický hlavne pre francúzsku kuchyňu. Ide o palinu dračiu. Túto bylinku a zároveň koreninu je vhodné do jedál pridávať skôr až po dovarení či pečení. Dochutí mäso i ryby, zemiaky či vaječné jedlá. Hodí sa do šalátových zálievok aj omáčok. Na pestovanie vo vode sú vhodné jarné odrezky. Doprajte im teplo a dostatok svetla.

Medovka

Nielen mätu sa oplatí pestovať vo vode, ale aj medovku. Tieto dve bylinky sa vzhľadom veľmi podobajú, no prezradí ich vôňa. Medovka lekárska nevonia mentolovo, ale má nádhernú citrusovú arómu. Jej lístky sú vhodné na prípravu čaju aj rôznych iných nápojov. Odrezky je taktiež vhodné držať na teplejšom mieste. Vodu im vymieňate častejšie a počkajte, kým zakorenia.

pamajorán a šalvia

Zdroj: Shutterstock®

Pamajorán

Listy pamajoránu obyčajného sú aromatické a používajú sa sušené aj čerstvé ako korenina. Možno ich poznáte pod názvom oregano. Odrezky rastliny dobre zapúšťajú korene a rastlina následne pomerne rýchlo rastie. Oregano sa hodí do strukovinových aj zeleninových pokrmov, cestovín, pizze, omáčok aj dresingov. Podporuje tráviaci systém a upokojuje žalúdok.

Šalvia

Nakoniec si vo vode počas roka môžete pestovať i šalviu, ktorá je známa svojimi peknými fialkovými kvetmi a striebristými lístkami kopijovitého tvaru. Ideálnym obdobím pre zakorenenie odrezkov je práve jar. Opäť potrebujú dostatok svetla, ale aj miesto s dostatočným prístupom čerstvého vzduchu. Šalvia totiž býva náchylná na pleseň. Vhodné je ju pridávať v menšom množstve do ťažších jedál, skvelo totiž pomáha tráveniu. Hodí sa k bravčovému aj jahňaciemu mäsu.

Pozri aj: Dvojča petržlenovej vňate: Vieš, čo je trebuľka a čo dokáže liečiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 08.09.23 07:16

karma
-1.00

Zaujímavé pestujem bylinky no v zahrade

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní