Viete, čo znamená bolesť pod rebrami? Príčinou môžu byť aj rôzne ochorenia!

Viete, čo znamená bolesť pod rebrami? Príčinou môžu byť aj rôzne ochorenia!

Trápia vás z času na čas alebo aj pravidelnejšie bolesti pod rebrami? Tento druh bolesti môže mať rozličné príčiny. Zvyčajne veľmi záleží na tom, v ktorej časti je konkrétne bolesť lokalizovaná. Človek môže nepríjemné pocity vnímať v pravej časti rebier, prípadne sa môže objavovať ostrá bolesť pod rebrami respektíve až na bokoch, alebo aj vyššie, skôr v okolí hrudníka. 

Za týmito ťažkosťami pritom môže stáť celý rad menej vážnych aj závažnejších zdravotných problémov. Práve preto je najvhodnejšie svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom. 

V článku vám prezradíme, čo môže signalizovať bolesť pod rebrami! Môže ísť o obličkové kamene či problém so žlčníkov? Zistite, čo všetko môže spôsobovať bolesť pod rebrami!

Pociťujete bolesť pod rebrami na ľavej strane?

Pod ľavým rebrovým oblúkom, respektíve pod ľavou bránicou, sa nachádza slezina. Tento nenápadný orgán vínovočervenej až fialovej farby má dĺžku okolo 12 centimetrov a v tele plní viacero funkcií. Podieľa sa napríklad na deštrukcii opotrebovaných červených krviniek, tvorbe lymfocytov a zúčastňuje sa obrany proti baktériám aj vírusom.

Ak jedinec pociťuje intenzívnu bolesť v ľavej časti rebier, príčinou môže byť práve poranenie či zväčšenie sleziny. Tento orgán za normálnych okolností necítime a nie je tu možnosť nahmatať ho. Ak je však slezina zväčšená, môže tlačiť na svoje okolie, a to zvykne vyvolávať nepríjemné pocity tlaku až bolesť. Príčinou zväčšenia môže byť okrem iného: 

  • infekčná mononukleóza,
  • iné infekčné ochorenie (napr. malária, parazitárne infekcie, bakteriálna endokarditída),
  • cirhóza a iné ochorenia pečene,
  • nádorové ochorenia – nádor sleziny, leukémia, lymfóm,
  • krvná zrazenina,
  • hemolytická anémia,
  • systémový lupus,
  • amyloidóza.

Príčinou takéhoto stavu však môže byť aj zvýšené prekrvenie sleziny, a to napríklad po intenzívnom telesnom tréningu. Čo sa týka poranenia sleziny, k tomu často dochádza pri vážnejšom úraze či napríklad autonehode. Práve vážny úraz môže byť dokonca príčinou zlomeniny rebra, čo rovnako vyvoláva bolesť v rebrovej oblasti.

Ďalšie príčiny bolesti pod rebrami vľavo

Bolesť pod ľavým rebrom môžu niekedy spôsobovať aj bežnejšie zdravotné problémy, napríklad zastavené plyny v hrubom čreve v tejto časti brucha a plynatosť. Môže to byť spôsobené napríklad preplneným žalúdkom tlačiacim na črevo. Prvou pomocou môže byť príjemná masáž brucha. Avšak, príčinou môže byť aj zápal žalúdka.

Odporúčame: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

bolesť pod pravým rebrom

Zdroj: Shutterstock®

A čo ak vás trápi bolesť pod rebrami na pravej strane?

V pravej časti brušnej dutiny je okrem iného uložený aj žlčník, ktorý je veľmi dôležitý najmä pri zahusťovaní žlče. Ak teda pociťujete bolesť pod pravým rebrovým oblúkom, príčinou môže byť práve nejaké ochorenie žlčníka. Žlčník môže byť len podráždený, čo často spôsobuje napríklad i konzumácia mastných a tučných pokrmov. Postihnutý vtedy neraz pociťuje aj vystreľovanie bolesti až do lopatky.

V prípade, že viete o svojich problémoch so žlčníkom, skúste tento orgán čo najviac šetriť, aby sa váš zdravotný stav časom nezhoršoval. V súvislosti so žlčníkom sa môžu objaviť aj žlčníkové kamene či zápal, žlčníková kolika a nádorové ochorenie žlčníka. Na akútny zápal žlčníka (cholecystitída) poukazujú napríklad tieto príznaky:

  • prejavuje sa bolesťou pod rebrami vpravo (zhoršuje pri pohybe či hlbších nádychoch),
  • prípadne cítite bolesť v strednej hornej časti brucha,
  • bolesť vyrážajúca pod pravú lopatku, 
  • zvýšená telesná teplota až horúčka,
  • nechutenstvo a nevoľnosť,
  • zimnica,
  • zrýchlený tep,
  • vo vážnom prípade zožltnutie kože a slizníc. 

Čo ešte môže signalizovať bolesť pod rebrami vpravo?

Bolesti pod pravým rebrom ďalej môžu byť spôsobené aj obličkovými kameňmi (prípadne môžu byť príčinou iné ochorenia obličiek, napr. zápal obličiek) či opäť plynmi v tráviacom trakte.

Nakoniec môže bolesť pod pravým rebrom súvisieť aj s nejakým ochorením pečene (cirhóza pečene, stukovatená pečeň), ktorá sa nachádza hneď vedľa spomínaného žlčníka. Poprípade príčinou môže byť len zvýšené prekrvenie pečene, čo môže vyvolávať pichavú bolesť.

Odporúčame: Vegetariánske obedy – najlepšie recepty bez mäsa, ktoré budete pripravovať opakovane

bolesť v rebrovej oblasti

Zdroj: Shutterstock®

Bolesť situovaná vyššie – závažné príčiny bolesti rebier

  • V prípade, že pociťujete bolesť v oblasti rebier, no je skôr rozptýlená a lokalizovaná o čosi vyššie, príčinou môže byť práve poranenie rebier, napríklad zlomenina.
  • Tento druh bolesti sa však môže objaviť aj pri zápale pľúc, čo je však sprevádzané aj pocitmi tlaku na hrudi, dýchavičnosťou, suchým kašľom či zvýšenou teplotou.
  • V niektorých prípadoch môže intenzívna bolesť pod rebrami ďalej súvisieť aj s problémami s chrbticou, a to napríklad vtedy, keď platničky tlačia na zaseknuté nervy.
  • Pichľavé bolesti rebier tiež môžu predstavovať takzvanú medzirebrovú neuralgiu, pri ktorej bolesť vzniká v dôsledku podráždenia alebo stlačenia nervov medzi rebrami.
  • Bolesti v oblasti rebier môžu súvisieť dokonca s srdcom, napríklad s ochorením angina pectoris, pri ktorej dochádza k nedostatočnému prekrveniu srdca. 
  • Zápal pankreasu (pankreatitída) – zápal pankreasu môže viesť k bolesti v hornej časti brucha a môže sa šíriť do oblasti rebier.
  • Zápal pohrudnice (pleuritída) – zápal pohrudnice, teda vrstvy tkaniva, ktorá obklopuje pľúca a leží medzi pľúcami a hrudnou stenou, môže spôsobiť bolesť pri dýchaní v oblasti rebier.

Pri opakovanom a pravidelnom výskyte bolestí v tejto oblasti je najvhodnejšie riešiť bolesti a celkový zdravotný stav s lekárom, ktorý vie príčinu zdravotných problémov stanoviť najlepšie. Následne môže byť správne nastavená liečba bolesti pod rebrami s ohľadom na vyvolávajúcu príčinu. 

Odporúčame: ​Čím nahradiť pečivo a chlieb pri chudnutí? 5 tipov na zdravé alternatívy pečiva

Kedy neodkladať návštevu lekára, ak ťa trápi bolesť v okolí rebier

  • Náhle a intenzívne bolesti: Ak zažívate náhlu a veľmi silnú bolesť v oblasti rebier, ktorá neustále narastá, môže to byť znakom zlomeniny rebier alebo iného vážneho poranenia. Toto vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.
  • Bolesť v oblasti hrudníka: Ak máte bolesť v oblasti rebier sprevádzanú bolesťou v hrudníku, dýchavičnosťou, bolesťou v ľavej ruke alebo inými príznakmi srdcového problému, je to urgentný prípad a mali by ste okamžite volať záchranku.
  • Bolesť sprevádzaná ťažkosťami s dýchaním: Ak máte ťažkosti s dýchaním, zrýchleným dýchaním alebo ak dýchate plytko v spojení s bolesťou v oblasti rebier, môže to byť znakom problémov so srdcom, pľúcami alebo pohrudnicou.
  • Bolesť po úraze: Ak ste nedávno utrpeli úraz, pád alebo nehodu a máte bolesť v oblasti rebier, môže to byť spôsobené zranením kostí alebo vnútornými poraneniami.
  • Zmena farby kože, opuch alebo krvácanie: Ak v oblasti bolesti v oblasti rebier pozorujete zmeny vo farbe kože, opuchy alebo krvácanie, môže to indikovať vážne poranenie a vyžadovať lekársku starostlivosť.
  • Dlhodobo sa opakujúce bolesti pod rebrami: Ak sa bolesti objavujú dlhodobo a opakovane na tom istom mieste, je nevyhnutné konzultovať zdravotný stav s lekárom. 

Článok aktualizovaný 21.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní