Viete, prečo jesť cícer pravidelne? TOTO sú hlavné výhody konzumácie!

Viete, prečo jesť cícer pravidelne? TOTO sú hlavné výhody konzumácie!

Cícer je známa a dobre dostupná strukovina, na ktorú sa však v našich jedálničkoch často zabúda. A pritom obsahuje množstvo telu prospešných látok a má priam blahodarný vplyv na ľudský organizmus. 

Vedeli ste napríklad, že táto potravina pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi aj proces trávenia? A dokáže toho ešte oveľa viac! V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo jesť cícer pravidelne a ako si ho najlepšie vychutnať.

Ako cícer spracovať? Pre koho je cícer vhodný? A aký je hlavný prínos konzumácie cícera? Ako znížiť plynatosť cíceru? Zistite všetko dôležité!

Poznáte cícer baraní?

Cícer baraní, latinsky Cicer arietinum, je jednoročná rastlina z čeľade bôbovité, ktorá dorastá do výšky asi jedného metra. Známy je aj ako rímsky hrach. Jeho domovinou je najmä stred a západ Ázie. Táto prastará rastlina, ktorej vek sa odhaduje až na 7500 rokov, sa následne v stredoveku rozšírila aj do Európy.

Dnes je cícer pestovaný v mnohých oblastiach – od východného Stredozemia až do Ázie, v Severnej Amerike aj na západe Afriky, a to v rozličných nadmorských výškach. Obľubuje ľahšie piesočnaté pôdy, ktoré nie sú premočené, no majú dostatok slnka. Rastlina cíceru je charakteristická svojimi zloženými zúbkatými listami a kvetmi bielej, ružovej alebo fialovej farby. 

Kde všade sa pestuje cícer?

Pestovanie cíceru sa uskutočňuje hlavne s cieľom získať guľaté semená, ktoré majú zvyčajne žltkastú farbu. Semená cíceru sú konzumované ako strukovina. V súčasnej dobe sú najväčšími producentmi cícera India, Turecko či Pakistan. Pre zaujímavosť môžeme nakoniec spomenúť, že celý rod cícera obsahuje približne až 43 rozličných druhov týchto bôbovitých rastlín. Na základe tohto sú dostupné rôzne odrody cícera.

Odporúčame: Použitie sódy bikarbóny: 7 jednoduchých trikov, ktoré musíte poznať!

účinky cícera

Zdroj: Shutterstock®

Aké má cícer nutričné hodnoty?

Aké má cícer zloženie? V cíceri sa ukrýva množstvo telu prospešných látok. Typický je vysoký obsah bielkovín, ako aj vysoký obsah vlákniny.

Ďalej sú v ňom zastúpené vitamíny skupiny B (napr. kyselina listová) aj vitamíny A, C, E či K. Významný je nielen obsah vitamínov, ale aj minerálnych látok. Z minerálov sa v ňom najviac ukrýva draslík, horčík, fosfor či železo. Nakoniec však telu doplní aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ako ovplyvní cícer zdravie?

Je cícer najzdravšia strukovina?

  • Cícer má skutočne blahodarný vplyv na celý tráviaci systém. Účinne prečisťuje trakt, podporuje pravidelné vyprázdňovanie (zabezpečuje to vláknina prospešná pre črevné ústrojenstvo) aj metabolizmus.
  • Cícer bojuje preventívne proti zažívacím ťažkostiam.
  • Dokáže človeka zasýtiť na dlhú dobu. 
  • Okrem tráviaceho traktu však urobí cícer človeku veľkú službu aj v rámci kardiovaskulárneho systému. Cícer znižuje vysoký cholesterol v krvi a taktiež sa podieľa na normalizovaní hladiny cukru v krvi.
  • Cícer blahodarne vplýva aj na stav kostí, zubov a nechtov a vo všeobecnosti prispieva k dobrej obranyschopnosti organizmu.
  • Výhodou tejto strukoviny je, že neobsahuje lepok a je vhodná aj pre celiatikov.
  • Taktiež je skvelým zdrojom bielkovín pre vegetariánov či vegánov a v jedálničku ju rozhodne ocenia aj aktívne žijúci jedinci, napríklad i športovci. 

Ako uchovávať cícer?

Správne skladovanie cícera je dôležité pre zachovanie jeho kvality, chuti a nutričných hodnôt. Sušený cícer by mal byť skladovaný na suchom a chladnom mieste, ďaleko od priameho slnečného žiarenia a zdrojov tepla. Tieto podmienky pomôžu zabrániť znehodnoteniu a rastu plesní.

Sušený cícer by mal byť uložený vo vzduchotesnom obale, aby sa zabránilo vstupu vlhkosti a škodcom. Ak nájdete známky plesní alebo napadnutia škodcami, postihnutý cícer by ste mali vyhodiť, aby ste zabránili šíreniu problému na iné potraviny.

Pozri aj: Viete, čo škodí pečeni? Môžu to byť aj tieto potraviny či suroviny!

konzumácia cícera

Zdroj: Shutterstock®

Spôsob prípravy cícera

Cícer je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Rovnako je vhodný pri najrozličnejších diétach a redukcii váhy. Je dobre dostupný v každej väčšej predajni s potravinami. Jeho cena sa pohybuje v priemere okolo 1,5 eura za 500 gramové balenie. Ako si ho však čo najlepšie vychutnať? Príprava cícera nie je náročná, no je zdĺhavá.

V prvom rade je ho potrebné správne uvariť alebo aj upiecť, nakoľko pečený cícer je skvelou pochúťkou. Cícer je vhodné pred samotným varením namočiť do vody, a to najlepšie cez noc na aspoň 10 až 12 hodín. Tesne pred tepelnou úpravou vodu zo strukoviny zlejte a na varenie použite čistú vodu.

To je tiež spôsob, ako znížiť plynatosť cíceru. Cícer varte až do zmäknutia, čo môže trvať jednu až dve hodiny. Pri použití tlakového hrnca sa doba prípravy podstatne skráti.

Cícer v receptoch

Na čo sa dá cícer v kuchyni použiť? Takto pripravený cícer je skvelou prílohou k mäsu, no rovnako ho ako zdroj bielkovín môžete pridať do čerstvých zeleninových šalátov. Z chutného a zdravého cícera si však môžete pripraviť aj úžasnú polievku a iné obľúbené jedlá. 

Z vareného cícera však ľahko pripravíte aj jedinečný hummus, ktorý môžete použiť napríklad ako nátierku na chrumkavé pečivo. Takéto použitie cícera je veľmi jednoduché. Dve šálky uvarenej strukoviny rozmixujte so štyrmi lyžicami olivového oleja, tromi lyžicami sezamovej pasty tahina a 2 strúčikmi cesnaku. Podľa chuti pridajte soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy.

Ako vyrobiť domácu cícerovú múku?

Domáca cícerová múka je vynikajúca bezlepková alternatíva k tradičným múkam, ktorá sa dá ľahko pripraviť zo sušeného cícera. Vložte sušený cícer do mixéra alebo mlynčeka na kávu. Mixujte cícer na vysokých otáčkach, kým nevznikne jemný prášok. V závislosti od výkonnosti vášho zariadenia to môže trvať niekoľko minút.

Použite sitko alebo jemné cedidlo na preosiatie mletej cícerovej múky. Tým odstránite väčšie čiastky, ktoré sa nenamleli dostatočne jemne. Väčšie čiastky môžete vrátiť do mixéra a znova zomlieť. Uložte hotovú cícerovú múku do suchého, čistého a vzduchotesného obalu. Skladujte na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Recepty na cícerové dobroty:

Článok aktualizovaný 7.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jarka Šmihuľová 11.04.19 17:18

karma
-1.00

Zbožňujem pomazánky od BB župana pána Luntera. Keďže chutili Dobrému Hajzľovi isto chutia všetkým Slovákom.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní