Výchova detí je neľahká úloha. Ako ju zvládnuť čo najlepšie?

Výchova detí je neľahká úloha. Ako ju zvládnuť čo najlepšie?

Čakáte bábätko a už teraz premýšľate nad tým, ako neskôr budete zvládať malého človiečika? Mať dieťa je životný záväzok a tento krok by sme si mali vopred poriadne premyslieť. Každodenná starostlivosť o bábätko v podobe prebalenia, nakŕmenia či vykúpania je síce nevyhnutná, no iba starostlivosť nestačí.

Nemenej dôležitá je aj výchova dieťaťa. Napriek tomu, že v nej musíme postupovať trpezlivo a zmeny nie sú viditeľné zo dňa na deň, nesmieme ju zanedbať. Iba tak môžeme formovať osobnosť malého človiečika tým správnym smerom. Ako by sme ho teda mali vychovávať, na čo všetko pri tom myslieť a akým chybám vo výchove detí sa vyvarovať?

Odporúčame: Spánok za zatvorenými dverami – zisti, ako môže tvojej rodine zachrániť život!

rodina je základ

Zdroj: Shutterstock®

Prísne, ale s láskou

Moderná doba výchove príliš nepraje – na jednej strane sa nám ponúkajú možnosti technológií, ktoré uľahčujú život. Na strane druhej sú to práve tie technológie, ktoré rodičov naučili byť pohodlnejšími a dieťa často ,,vychováva“ televízia, počítač či telefón v ruke.

Aj keď staršie ročníky isto uznajú, že detstvo bez technológií bolo značne krajšie a bohatšie, dobu neovplyvníme. Radikálnymi riešeniami typu: ,,Moje dieťa bude mobil vlastniť až v pätnástke,“ zvyčajne docielite úplný opak. Namiesto toho určte dieťaťu limity, ktoré treba dodržiavať. Snažte sa vychovávať v rôznych situáciách síce prísne, no s láskou. Dajte dieťaťu pocítiť, čo pre vás znamená a že ste tu vždy pre neho.

Výchova dieťaťa je veda

Zdroj: Shutterstock®

Buďte dieťaťu tým správnym vzorom

Malé deti potrebujú pri výchove vzor. Ak ho majú, vzhliadajú k nemu a snažia sa ho napodobniť. Najčastejšie ide o najbližšie osoby – mama či otec. Je preto nesmierne dôležité, aby sme deťom išli príkladom. Nežiadajme od detí maximálne úsilie, ak ho sami nevyvíjame a neplňme si sny o neuskutočnenej kariére prostredníctvom našich detí. Svoju príležitosť sme už raz mali.  

Komunikácia je základom každého vzťahu

Vo vzťahu rodiča a dieťaťa by mala prebiehať pravidelná komunikácia. Rozprávajte sa so svojimi deťmi o dôležitých veciach, vysvetlite im, prečo a aké nástrahy či nebezpečenstvá na nich môžu číhať. Nezabúdajte ich však vedieť vypočuť a poradiť, keď o radu žiadajú a podržať ich, ak to budú potrebovať.

Zaujme ťa: Kríza v manželstve – v ktorých najkritickejších rokoch môže prísť?

rodič a dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Veľa pohybu a priestor na sebarealizáciu

Zdravé dieťa = šťastné dieťa. Doprajte dieťaťu možnosť sebarealizácie prostredníctvom záujmových krúžkov, ktoré ho budú napĺňať a podporujte ho.

Dbajte aj na dostatok pohybu a vytvárajte mu počas spoločných chvíľ zaujímavý a plnohodnotný program či aktivity. Samozrejme, do momentu, než o to bude ešte samé stáť. Vedzte však, že dobre vychované dieťa si aj v dospelosti rado nájde čas na svoju mamu a zájde s ňou na dobrú kávu. Dobrá výchova v deťoch pretrváva a rokmi sa zúročí.

Neprehliadni: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní