Vypadávanie vlasov v chumáčoch: Čo spôsobuje toto plešatenie?

Vypadávanie vlasov v chumáčoch: Čo spôsobuje toto plešatenie?

Predstavte si situáciu, v ktorej sa ihneď po zobudení doslova zhrozíte, pretože si na vankúši nájdete poriadny chumáč vlasov. Vypadávanie vlasov je síce pre človeka úplne prirodzené, no rozhodne nie v takomto množstve. Nadmerné vypadávanie vlasov môže signalizovať autoimunitné ochorenie, vďaka ktorému môžete v konečnom dôsledku stratiť aj všetky vlasy na tele. 

Diagnóza alopécia

Existuje mnoho autoimunitných ochorení, pri ktorých napáda imunitný systém vlastné telo a jeho bunky. Medzi takéto ochorenia patrí aj alopécia areata, pri ktorej človek stráca viac vlasov než je normálne v dôsledku toho, že imunitný systém napáda vlastné vlasové folikuly. Nadmerné vypadávanie vlasov tohto druhu trápi viac ako 140 miliónov ľudí na svete, pričom toto číslo označuje ľudí, ktorí už alopéciu majú alebo sa im prejaví niekedy počas ich života. Alopécia má niekoľko štádií a jedným z nich môže byť aj úplná strata vlasov na ľudskom tele.

Pozri aj: Existuje mužská menopauza? Veru ÁNO a toto sú jej príznaky!

čo spôsobuje vypadávanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Každá je iná

Alopécia, ako aj iné ochorenia, má rôzny priebeh a závisí to od pacienta. Zvyčajne však vlasy pri tomto ochorení odchádzajú v chumáčoch rôznych veľkostí, zanechávajúc za sebou prázdne miesto, ktoré môže byť povšimnuteľné voľným okom. Pri alopécii však nehovoríme len o vlasoch na hlave. V jej dôsledku môže pacient prísť o mihalnice a ďalšie ochlpenie na tele, pričom v štádiu alopécia areata totalis stráca všetky vlasy a v štádiu alopécia areata universalis ochlpenie celého tela. 

Liek nie je, no liečiť sa dá

Ak majú autoimunitné ochorenia niečo spoločné, tak je to to, že sú v podstate nevyliečiteľné. Od ich nástupu sa tak s nimi pacient trápi po celý život. V prípade alopécie je kľúčové ihneď pri podozrení, že máte toto ochorenie navštíviť dermatológa. Ten dokáže nasadením vhodnej liečby docieliť, aby vypadané vlasy dosrastali rýchlejšie. Mnohí pacienti s alopéciou nedajú dopustiť ani na alternatívne formy liečby, napríklad aromaterapiu, akupunktúru, špeciálne masáže a bylinné vlasové prípravky, akým je aj žihľavová tinktúra proti vypadávaniu vlasov.

Vhodné je siahnuť aj po výživových doplnkoch, a to predovšetkým po kolagéne. Rybí kolagén je bielkovinou, ktorá sa podobá tej ľudskej, a tak ju naše telo dokáže stráviť a rovnako aj využiť vo svoj prospech. Obzvlášť pri suchých vlasoch alebo pri problémoch s vypadávaním vlasov je vhodné vyskúšať kolagén na vlasy, ktorý podporuje ich pružnosť a vitalitu. Využite akciu na kolagén s kódom „kzk".

Zaujme ťa: Ako prirodzene znížiť hladinu cukru v krvi? Tu je 7 tipov, ako na to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní