Rastliny vhodné k bazénu: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Rastliny vhodné k bazénu: Ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?
  • 01.07.2022
  • Michaela Kožáková

Bazény sa stali bežnou súčasťou záhrad. Možno aj vy patríte k tým, ktorí ho majú. Starostlivosť o taký bazén je síce trochu finančne, ale i časovo náročná záležitosť (závisí od veľkosti), avšak tento doplnok v záhrade oceníme najmä počas horúcich letných dní.

Ak má bazén v záhradnom priestore pôsobiť atraktívne a esteticky, treba si nechať záležať na jeho okolí. Vkusný záhradný nábytok navodí tú správnu atmosféru. Solárne lampáše a dekoratívne osvetlenie krásne doplnia a skrášlia priestor okolo bazéna. 

A čo rastliny? Aké sú vhodné na výsadbu okolo bazéna? Ktorým sa bude dariť najlepšie a ktoré sú tie najobľúbenejšie?

Neprehliadni: Jujuba čínska - zázračné ovocie: Aké sú jej účinky a prečo je dobré ju mať v záhrade?

Rastliny k bazénu

Zdroj: INSTAGRAM/betzpools

Najvhodnejšie rastliny k bazénu

Bazén najlepšie vynikne na väčšej a udržiavanej trávnatej ploche. Najideálnejšie je, ak ho z jednej strany chráni múr alebo živý plot. Ten ho ukryje pred zvedavými pohľadmi, ale tiež ochráni aj priestor pri bazéne pred vetrom.

Ak sa rozhodnete pre bazén, umiestnite ho na slnečné miesto, aby sa voda rýchlo zohrievala. Pozor však na opadavé listnaté stromy a kry – padajúce lístie, konáriky, zvyšky kvetov či peľ totiž môžu vodu v bazéne znečistiť. 

V tesnej blízkosti bazéna nevysádzajte zeleň, ani nezakladajte väčšie kvetinové záhony. Väčšina rastlín totiž zle znáša chemikálie, ktoré sa používajú pri údržbe bazénov. Mnohým rastlinám prekáža i špliechanie. Najlepším riešením je, keď sú záhony od bazéna oddelené vydláždenou plochou. 

Pri kúpe rastlín k bazénu zohľadnite ich atraktívnosť. Vyberajte také, ktoré znášajú priame slnko, teplo, silnú páľavu a vyššiu vzdušnú vlhkosť. Stavte na nenáročné druhy, ktoré si nevyžadujú prílišnú starostlivosť vo forme častého prihnojovania, striekania či pravidelného strihania. Vhodné sú tiež rastliny, ktoré rastú pomalšie a neodnožujú sa. 

Niektoré rastliny môžete zasadiť i do črepníkov. Takýmto rastlinám doprajte kvalitný substrát a na dno každej nádoby dajte asi päť centimetrov vysokú drenážnu vrstvu z keramzitu. Nezabudnite ich pravidelne polievať. V septembri ich premiestnite do zimnej záhrady alebo pivnice a v máji znova k bazénu. 

Výsadba okolo bazéna

Zdroj: INSTAGRAM/betzpools

Exotika, bylinky, ihličnany, letničky okolo bazéna

Pri výbere rastlín je vhodné zamerať sa na jeden štýl. Chcete svojej záhrade dodať nádych dovolenkových destinácií? Tak voľte rastliny, ktoré bežne rastú v Stredomorí.

Ak hľadáte trochu viac exotiky, zvoľte si rôzne sukulenty. Pozor, kaktusy s veľkými pichliačmi alebo tŕňmi by mohli byť nebezpečné najmä pre deti. Radšej si zaobstarajte mrazuvzdorné palmy, vďaka ktorým sa budete cítiť ako na dovolenke v Chorvátsku.

Krásne vyznie kombinácia mrazuvzdorných citrónovníkov, menších olivovníkov a voňavej levandule nasadenej v štýlových črepníkoch. 

Do blízkosti bazénov v modernej záhrade sa hodia tiež rôzne druhy okrasných tráv. Medzi najobľúbenejšie patrí kortadéria, perovník, proso, ozdobnica čínska alebo nižšie kostravy.

Najvhodnejšími drevinami na výsadbu do blízkosti bazéna sú ihličnaté alebo vždyzelené dreviny. Na vytvorenie clony je ideálny vavrínovec, tis, photinia či bršlen.

Okolo bazéna môžete vysadiť i letničky. Vyberajte však také druhy, ktoré počas celého leta hojne kvitnú, ich kvety neopadávajú a nevytvárajú veľa peľu. Skvelou voľbou sú begónie, netýkavky, gazénie či aksamietnice.

Ak máte radi bylinky, vysaďte si do okolia bazéna šalviu, majorán, kocúrnik či materinu dúšku. 

Vybrali sme pre vás zopár tipov na krásne rastliny vhodné k bazénu. 

Kana

Zdroj: INSTAGRAM/fede_plant04

Kana (Canna indica)

Túto elegantne pôsobiacu krásku môžete pestovať v záhone v blízkosti bazéna alebo vo väčšej vegetačnej nádobe. Pre krajší efekt je vhodné pestovať niekoľko rastlín v skupine. V máji si môžete vysadiť hľuzy tejto exoticky pôsobiacej rastliny alebo zakúpiť predpestované rastliny. Ak si na jeseň uchováte jej hľuzy, môžete ich použiť nasledujúci rok. Kany obľubujú teplo, slnko a výdatnú zálievku. Za správnu starostlivosť sa vám odvďačia farebnými súkvetiami a nádhernými listami.

Agapant

Zdroj: INSTAGRAM/khalkedon_landscape_architect

Agapant (Agapanthus africanus)

Zaujímavý agapant pochádzajúci z Južnej Afriky nie je celkom bežnou rastlinou. Postupne sa však udomácňuje i v našich záhradách. Kvitne pútavými bledomodrými, fialovými alebo bielymi súkvetiami. Agapant môžete vysadiť priamo do pôdy, no v črepníkoch kvitne bohatšie, pretože korene obľubujú stiesnený priestor. Keďže neznáša mráz, v zime je potrebné presťahovať ho do chránených priestorov. Táto rastlina netrpí žiadnymi chorobami ani škodcami. 

Juka

Zdroj: INSTAGRAM/visitlascruces

Juka (Yucca)

Známa, exoticky pôsobiaca trvalka vyniká krásnymi mohutnými súkvetiami zloženými z bielych zvončekovitých kvetov. Pri bazéne mimoriadne vynikne. Listy sú tuhé, na koncoch pichajú, preto ju radšej neumiestňujte k bazénom, kde sa pohybujú deti. Môžete ju však prestrihať, listy úplne skrátiť a dodať jej tak zaujímavý vzhľad. Dekoratívnej juke vyhovuje slnečné miesto s priepustnou pôdou a občasná zálievka. 

Ďatlovník kanársky

Zdroj: INSTAGRAM/palmier.family

Datľovník kanársky (Phoenix canariensis)

Phoenix Canariensis pochádza z Kanárskych ostrovov. Ide o najpredávanejšiu palmu v Európe. Voľne rásť ju môžete vidieť v celom Stredomorí. U nás sa väčšinou pestuje ako izbová rastlina, ale výborne sa hodí na slnečné a horúce letné terasy, do zimných záhrad alebo do okolia bazénov. Bohatá zálievka počas horúcich letných dní je však nevyhnutnosťou. Rastlinu potešíte i ranným rosením listov. 

Listy datľovníka sú vejárové a dokážu dorásť do dĺžky až 5 metrov. Korene sú extrémne silné a husté, dokonca niekedy dokážu preraziť črepník. Vhodné je preto zvoliť väčšiu a hlbšiu nádobu. 

Oleander

Zdroj: INSTAGRAM/portuguese.garden

Oleander (Nerium oleander)

Bohato kvitnúci prisťahovalec zo Stredomoria upúta najmä svojimi voňavými kvetmi hrajúcimi farbami bielej, ružovej, losovej či žltej. Oleander je bohato kvitnúci krík, ktorý však môžete dostať kúpiť i ako menší stromček s vytvarovanou korunou. Obľubuje veľa slnka, tepla, preto si vyžaduje pravidelnú zálievku. Dopriať mu môžete i živiny vo forme hnojiva pre letničky. Pozor, ide o jedovatú rastlinu. 

Céder

Zdroj: INSTAGRAM/wiejska_ogrodniczka

Céder (Glauca pendula)

Tento nádherný, dekoratívny ihličnan, ktorý upúta na prvý pohľad, môžete pestovať i pri vašom bazéne. Nesaďte ho však do jeho tesnej blízkosti. Céder krásne vynikne v udržiavanom trávniku. Nie je potrebné vysádzať žiadne iné okrasné rastliny. Cédre, okrem toho, že sú skutočne pôsobivé, sú aj dlhoveké dreviny, ktoré rastú pomaly. Nie sú napádané chorobami ani škodcami a nevyžadujú ani rez. 

Pozri aj: Návrh záhrady podľa vlastného vkusu. Zvládnete to bez architekta!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní